İhtiyaç Kredisi Çekmek İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

İhtiyaç Kredisi Çekmek İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

İhtiyaç kredisinden yararlanabilmek için belirli koşullar bulunur. Bunların başında 18 yaşını doldurmuş olmak yer alır.

İhtiyaç kredisinden yararlanabilmek için belirli koşullar bulunur. Bunların başında 18 yaşını doldurmuş olmak yer alır. Bir diğer önemli şart ise gelirinizi belgeleyebilmenizdir. Eğer belgelenebilecek geliriniz bulunmuyorsa kredi başvurunuz onaylanmaz. Sigorta girişinin yapılmış olması ve minimum 3 aylık olması da önemli ayrıntılardandır. Sigorta girişinizin 3 ay öncesinde yapılması ve hala devam etmesi gereklidir. Bazı bankalarda bu süre artabilir. Eğer şartları yerine getirdiğinizi düşünüyorsanız banka kredi notunuzu kontrol eder.

İhtiyaç Kredisinde Kredi Notu Önemli mi?

Kredi notu, kredi başvurularında dikkate alınan önemli kriterler arasında yer alır. Bankaların bu konudaki minimum not beklentileri birbirinden farklıdır. Fakat kredi notunuz ne kadar yüksek olursa başvurunuzun onaylanma ihtimali o derecede yükselebilir. 

Bankalardan çekebileceğiniz kredi üst limiti bankaya göre farklılaşabilir. Bankaların kredi üst limitlerini öğrenebilmek için bankaların kendi internet sitelerine göz atabilirsiniz. Vade ve tutar arasındaki farklılıkları sunabilecek güncel faiz oranlarını da görüntüleyebilirsiniz. Düşük faizli ihtiyaç kredisi için Enpara.com gibi avantajlı bir bankayı seçebilirsiniz. Enpara.com'un başvuru süreçlerinde sağladığı kolaylıklar sayesinde, ihtiyacınız olan kredi tutarını en uygun ve hızlı şekilde çekebilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi için Gelir Ne Kadar Olmalı?

Bireysel olarak çekebileceğiniz en yüksek kredi miktarı geliriniz ile orantılı olmalıdır. Yasalar göz önünde bulundurulduğu zaman aylık ödemelerin toplam tutarının, belgelenebilir gelirin %50’sini geçmemesi şarttır. Bankadan aldığınız borç tutarının krediyi alırken seçtiğiniz vade boyunca eşit taksitlerle veya bankanın sunduğu farklı taksitlendirme seçenekleriyle geri ödenmesi mümkündür. 

Kredinizi ne kadar uzun vade ile çekerseniz geri ödeme miktarı da o oranda değişkenlik gösterir. Bu noktada seçim tamamen sizin bütçenize bağlıdır. İhtiyaç kredilerinde kefil, bankaların talep ettiği durumlarda ortaya çıkar. Eğer bankalar sizin kredi notunuzdan emin olamazsa kredi kullandırma şartı olarak kefil talep edebilir. Bu tür durumlarda hem kredi notu yüksek hem de belgelenebilir geliri olan kefiller bulmanız gerekir. 

Kefil, krediyi çeken kişi ile aynı sorumluluğu aldığı için kefillik durumunda karşılıklı güven temel alınmalıdır. Çalışmayanların veya çalıştığı halde gelirini belgeleyemeyenlerin kredi çekmesi mümkün olmayabilir. Çalışmayanlar için ipotekli krediler devreye girebilir. Gayrimenkulü ipotek ettirerek kredi kullanabileceğiniz ipotekli krediler söz konusudur. Bu şekilde kredi alsanız bile borcunuzu ödeyemezseniz ipotek ettirdiğiniz malınıza bankanın el koyma hakkı bulunur.

İhtiyaç Kredisi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İhtiyaç kredisine başvurmak istiyorsanız çeşitli belgeleri hazırlamanız gerekebilir. Bunlar arasında nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet ilk sırada yer alır. İkamet adresinizi gösterebilecek özel bir belge de talep edilir. Muhtarlık ikametgahı veya başvuru sahibinin adına düzenlenen bir fatura da işinize yarayabilir. Gelir belgesi de işin en önemli kısımları arasında yer alır. 

Çalışanlar için maaş bordrosu veya imzalı mühürlü maaş yazısı istenir. Serbest meslek sahibi olanlardan ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve bilanço tablosu talep edilir. Çiftçiler için arazi tapusu, çiftçilik belgeleri ve müstahsil makbuzu istenir. Emeklilerin emekli maaşı hesabına ait olan cüzdana sahip olması gereklidir. Kira gelirleri ile ihtiyaç kredisi başvurusu düşünüyorsanız tapu, kira sözleşmesi ve kiranın yattığına dair hesap hareketlerinizi gösterebilecek bir evrak ibraz etmelisiniz. 

İhtiyaç Kredisinde Kefil Gerekli mi?

İhtiyaç kredileri için başvuru yaptığınız zaman talepte bulunduğunuz bankanın ilgili şubeleri, eğer gerek görürse sizlerden kefil talep edebilirler. Kefilin talep edilmesi veya edilmemesi krediyi onaylayacak bankaların yetkisi kapsamında tutulur. Bankalar sizden ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet dökümlerini isteyebilir. İhtiyaç kredilerinin onaylanmamasının ardında ise pek çok farklı sebep yatabilir. 

Kredi notunuz, başvuru sürecinde en çok dikkate alınan kriterler arasındadır. Kredi notunuzu yükseltebilmek için bankalar ile aranızdaki ilişkileri düzenlemelisiniz. Kredi borcunuzu ödemeyi aksatıyor ve geciktiriyorsanız borcunuz ile alakalı faiz işlemeye başlar. Bunun dışında bütün gecikmeler için tüketicilere tanınan toplam süre ortalama 90 gün kadardır. 

90 günlük gecikme süresinin aşıldığı durumlarda yasal takip başlatılabilir. Yasal takip aynı zamanda kara listeye girmenize sebep olabileceği için dikkatli olunmalıdır. İlerleyen süreçlerde mahkeme kararlarına göre maaşınızın bir kısmına el konulabilir. Bu sebeple, ihtiyaç kredilerinin faiz oranlarını ve aylık ödeme tutarlarını net bir şekilde önceden planlamalısınız. Gelirinizi aşabilecek veya sıkıntıya sokabilecek tutarlardan uzak durmalısınız. Bu tür ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde süreç sizin için çok daha kolay olacaktır. Siz de ihtiyaç kredisi başvurusu için hemen Enpara.com'u ziyaret edebilir, ihtiyacınız olan kredi tutarına en uygun ödeme seçenekleriyle sahip olabilirsiniz!