İnternette Gizlice Gezinme Yolları

İnternette Gizlice Gezinme Yolları

İnternetteki faaliyetlerimiz çeşitli şirketlerce incelenmekte ve hakkımızdaki birçok bilgi reklam ajanslarına satılmak üzere toplanmaktadır.

İnternetteki faaliyetlerimiz çeşitli şirketlerce incelenmekte ve hakkımızdaki birçok bilgi reklam ajanslarına satılmak üzere toplanmaktadır. Bu durum can sıkıcı olsa da internette gizlice gezinme için çeşitli yollar vardır.

İşte internette gizlice gezinme yolları.

1. Tarayıcının Gizli Modunu Kullanın
Gizli gezinmek için uygulayabileceğiniz ilk ve en temel yöntem, tarayıcınızın gizli modunu kullanmaktır. Gizli mod ile çerezleri ve basit izleme yöntemlerini ekarte edebilirsiniz. Bu modu açmak için, tarayıcıda adres barının yanında yer alan üç nokta veya üç çizgiye basıp, yeni gizli pencere aç yazısına tıklayabilirsiniz.

2. VPN Kullanın

İnternette iz bırakmadan gezinme için uygulayabileceğiniz en iyi yöntem VPN kullanmaktır. VPN ile bilgisayarınızı veya akıllı cihazınızı başka bir bilgisayara bağlamış gibi, farklı bir IP adresi ile, şifrelenmiş bir bağlantı üzerinden kullanabilirsiniz. Bu şekilde, internetteki faaliyetlerinizin takip edilmesi oldukça zor olacaktır. Peki, VPN nasıl seçilir?
VPN seçerken, Türkiye’de çalışan en iyi VPN programları listesinden ihtiyaçlarınıza göre bir VPN programını seçebilirsiniz. Bir VPN servisi satın almak bütçenizi zorlayacaksa, alternatif olarak ücretsiz VPN servislerini deneyebilirsiniz. Ancak, ücretsiz VPN servislerinin de sizi takip edebileceğini ve tam olarak güvenli olmadıklarını unutmayın. Hangi ücretsiz VPN servisini denemeliyim diyorsanız, Opera tarayıcısı ile yüklü gelen Opera VPN eklentisini kullanabilirsiniz. 

3. Tarayıcı Eklentisi Kurun

VPN kullanmak kadar güvenli olmasa da, çeşitli tarayıcı eklentileri internette iz bırakmanızı kısmen engeller. Bunun için akla gelen en iyi tarayıcı eklentileri ise Ghostery ve Privacy Badger’dır. Detayları hakkında bilgi vereceğimiz bu eklentileri kurmak için, Chrome kullanıyorsanız, Chrome Web Store’da bu eklentilerin ismini aratın ve ardından eklenti detayında tarayıcınıza bu eklentileri ekleyin. Firefox kullanıyorsanız, Firefox Add-ons üzerinden eklenti kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

Ghostery

Güçlü bir gizlilik eklentisi olan Ghostery, reklamları engelleyip, sizi takip eden izleyicileri engeller. Bu şekilde, reklamlardan arınmış biçimde istediğiniz içeriğe odaklanabillir, kısmen de olsa takip edilmekten kurtulabilirsiniz.

Privacy Badger

Bir başka tarayıcı eklentisi ise Privacy Badger. Privacy Badger, nelerin engelleneceğinin listesini tutmak yerine, davranışlarına göre izleyicileri otomatik olarak keşfederek, diğer eklentilerden ayrışmaktadır. Ziyaret ettiğiniz sitelere Do Not Track sinyalini göndererek, izleyicilerin sizi takip etmemesini sağlamaktadır.