Karaciğer Kanseri Belirtileri ve Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer Kanseri Belirtileri ve Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer kanseri, karaciğerde gelişen ve önlenemeyerek büyüyen tümör hücreleri nedeniyle gelişen kanser türüdür. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi tümör hücrelerinin kontrol biçimde büyümesi sonucunda oluşur.

Karaciğer kanseri, karaciğerde gelişen ve önlenemeyerek büyüyen tümör hücreleri nedeniyle gelişen kanser türüdür. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi tümör hücrelerinin kontrol biçimde büyümesi sonucunda oluşur. Kanser hastalarında tedavi sürecini etkileyen en önemli faktör, erken teşhistir. Bu durum aynı şekilde karaciğer kanseri için de geçerlidir. Karaciğer kanseri olan kişilerde erken teşhis, büyük oranda başarılı bir tedavi sürecini beraberinde getirir.

Öyle ki erken teşhis sonucunda tümörlü hücrelerin karaciğerden tamamen temizlenmesi dahi mümkündür. Böylelikle hasta, tam anlamıyla tedavi edilmiş olabilir. Tedavi sürecinde hastalığın hangi evrede olduğu ve hastanın genel durumu oldukça belirleyicidir. Karaciğer kanseri belirtileri ise çok büyük oranda karında şiddetli ağrılar ve göz akının sararması şeklindedir. Buna belirtilere hastalığın evresine göre farklı komplikasyonlar da eşlik edebilir. Anadolu Sağlık Merkezi tarafından da uygulanan karaciğer kanseri tedavisinde erken teşhisin son derece hayati bir öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.

Karaciğer Kanseri Nedir?

Karaciğer kanseri, temel olarak karaciğerde baş gösteren ve karaciğer hücrelerini etkileyerek gelişen bir kanser türüdür. Kanın temizlenmesi, safra ve protein üretimi gibi oldukça hayati fonksiyonları yerine getiren karaciğer, sindirim sistemi için son derece önemli bir organdır. Aynı zamanda vücuttaki boyut olarak en büyük organlardan biridir.

Karaciğerin en önemli ve hayati görevlerinden biri glikozu glikojene dönüştürerek depolamak ve bunu ihtiyaç halinde kana karıştırmaktır. Buna ek olarak karaciğer, yağları parçalar ve enerjiye dönüştürür. Aminoasitlerin işlenmesinde ve proteine dönüştürülmesinde de etkilidir. Tüm bu hayati görevleri düşünüldüğünde karaciğerde gelişen tümör hücreleri, çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

Karaciğer Kanseri Neden Olur?

Karaciğer kanserinin nedenleri, günümüzde net şekilde bilinmektedir. Hepatit C, hepatit B ve alkole bağlı olarak gelişen siroz, karaciğer kanserinin en temel nedenlerindendir. Bu hastalıklar, doğrudan karaciğeri, karaciğerdeki dokuları ve hücreleri hedef alır. Dolayısıyla karaciğeri etkiler ve tümörlü hücre oluşumuna neden olur. Karaciğer kanserinin yaygın nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Hepatit C, hepatit D ve hepatit B virüsü enfeksiyonları
  • Yüksek oranda alkol kullanımına bağlı olarak siroz
  • Bazı genetik konjenital hastalıklar
  • Glikojen depo hastalığı
  • Hemokromatozis

Bunların yanı sıra bazı kimyasal ve toksinlere düzenli olarak maruz kalmak da karaciğer kanseri riskini artırabilir. Arsenik, vinil krolid ve anabolik steroidler bunlarda başlıcalarıdır.

Karaciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer kanseri belirtileri, genellikle çok belirgin komplikasyonları içerir. Başlangıç evresinde iştahta azalma ve anormal şekilde gelişen kilo kaybı biçiminde belirti verir. Bununla birlikte tümörlü hücrelerin gelişim sürecinde hangi evrede olduğu da karaciğer kanseri belirtileri açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve gelişime göre belirtiler farklılık gösterebilir. Karaciğer kanseri belirtileri genel olarak şu şekildedir:

  • Aniden sebepsiz şekilde ortaya çıkan kilo kaybı ve iştahsızlık
  • Cilt yüzeyinde hissedilen yoğun kaşıntılar
  • Kusma ve şiddetli mide bulantıları
  • Dışkının beyaz veya kireç renginde olması
  • Göz akında ve bazı durumlarda cilt renginde sararmaların oluşması
  • Karında ödem nedeniyle gelişen şişkinlikler
  • Yüksek düzeyde yorgunluk ve halsizlik
  • Hazımsızlık problemleri

Bu komplikasyonlara ek olarak karaciğer ve dalakta yoğun şekilde büyüme oluşması da yine karaciğer kanseri belirtileri arasındadır.

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer kanseri hastalarında erken dönemde tedavi, oldukça etkili ve verimli sonuçlar verebilir. Tedavinin başlamaması halinde ise son derece ciddi sorunların ortaya çıkması olasıdır. Karaciğer kanseri tedavisi, çoğunlukla hastanın genel durumuna ve hastalığın ilerleme düzeyine göre planlanır. Hastalığın derecesi, tedavi sürecinde önemli bir belirleyicidir. Cerrahi müdahaleler tercih edilebildiği gibi karaciğer kanseri tedavisinde radyoloji uygulamaları da oldukça etkili sonuçlar verebilir.