Kasko Sigortası Primleri Nasıl Hesaplanır?

Kasko Sigortası Primleri Nasıl Hesaplanır?

Kasko sigortası, trafikte her an karşılaşılabilecek risklere karşı araç sahiplerine oldukça kapsamlı güvenceler sunar. Üstelik ek teminatlar ile poliçenin sağladığı güvencenin kapsamı daha da artırılabilir.

Kasko sigortası, trafikte her an karşılaşılabilecek risklere karşı araç sahiplerine oldukça kapsamlı güvenceler sunar. Üstelik ek teminatlar ile poliçenin sağladığı güvencenin kapsamı daha da artırılabilir. İsteğe bağlı sigortacılık ürünleri arasında yer alan kasko, bir yıl geçerliliğe sahip poliçe olarak düzenlenir. Kasko sigortasının prim tutarının hesaplaması ise belirli kriterlere bağlı kalınarak teklif bazında gerçekleştirilir.

Kasko Fiyatları Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Sigorta şirketleri kasko fiyatları belirlerken belli başlı bazı kriterleri göz önünde bulundurur. Bu kriterlerin başında kasko araç değeri gelir. Herhangi bir aracın kasko değeri; marka, model, üretim yılı gibi kriterler göz önünde bulundurularak Türkiye Sigorta Birliği tarafından belirlenir. Her yıl liste halinde yayımlanan bu veri, motorlu taşıtların piyasa değeri konusunda en önemli kaynak konumundadır. Kasko değer listesi dahilinde son 15 yılda üretilen araçlara yer verilirken daha eski modellerin değerlemesinde sigorta şirketleri inisiyatif kullanma hakkına sahiptir.

Kasko fiyatlarının belirlenmesinde göz önünde bulundurulan bir diğer önemli kriter ise sigorta yaptıracak kişinin bilgileridir. Araç sahibinin yaşı, mesleği ve ehliyetini aldığı yıl bilgisi kasko sigortası priminin artmasında ya da azalmasında etkilidir. Örneğin; ileri yaş grubuna dahil sigortalının ödeyeceği kasko primi, diğer tüm koşullar aynı olsa bile, genç yaştaki bir sürücüden yüksektir. Benzer bir durum, sigortalının yaşadığı yer için de geçerlidir. Özellikle kaza ve hırsızlık gibi risklerin yüksek olduğu büyük kentlerde, kasko prim tutarları diğer yerleşimlere göre daha yüksek seviyelerdedir.

Kasko prim tutarını etkileyen kriterleri sıralarken sürücünün kaza geçmişine ayrı bir paragraf açmak gerekir. Bir araç sahibi yıl içerisinde ne kadar güvenli şekilde araç kullanırsa, kasko hasarsızlık indirimi özelinde o kadar faydasını görür. Prim tutarlarının hesaplanmasında dikkate alınan hasarsızlık indirimi oranları belirlenirken zorunlu trafik sigortasına benzer bir basamak sistemi kullanılır. Araç sahipleri, bu indirim türünden yararlanma hakkına ilk 12 aylık sigortalılık dönemlerinin sonundaki yenilemede sahip olur.

Kasko Prim Tutarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir?

Kaskoda indirim denildiğinde, çoğu araç sahibin aklına hemen hasarsızlık sayesinde sağlanan avantaj gelir. Ancak kasko indirimi sağlayan koşullar yalnızca bundan ibaret değildir. Örneğin; sürücünün aracının güvenliğini sağlamak amacıyla aldığı önlemler, kasko priminin belirlenmesinde kendi lehine sonuç ortaya çıkmasını sağlar. Sigorta şirketleri; alarm, direksiyon kilidi, takip sistemi gibi önlemlerle donatılan motorlu taşıtlara yönelik tekliflerinde indirime gidebilir.

Kasko prim hesaplamasında indirime neden olabilen bir diğer koşulsa muafiyettir. Muafiyetli kaskolar, aslında sigorta şirketlerinin sürücülere cazip teklifleri sunmak amacıyla tasarladıkları ürünlerdir. Teklif aşamasında ruhsat sahibinin talebiyle poliçeye dahil edilen muafiyet uygulaması, sigortalanan araçta meydana gelen hasarın bir kısmının kendisi tarafından karşılanması esasına dayanır. Muafiyet oranı ile paralel olarak kasko prim hesaplamasında göz önünde bulundurulan indirim tutarı da artabilir.

Kasko prim hesaplaması esnasında tutarın değişmesine yol açabilen faktörler arasında poliçeye araç sahibinin isteğiyle dahil edilen ek teminatlar da yer alır. Ana teminatların yanında sürücülere sunulan ek hizmetler; mini onarım, yol yardımı, orijinal cam gibi seçeneklerden oluşur. Hatta ihtiyari mali mesuliyet teminatı da bu grup içerisindedir. Poliçe eklenen her ek teminat, prim tutarında yükselişe neden olur. Ancak araç sahiplerinin, her yenileme döneminde önceden poliçelerinde yer almasını istedikleri ek teminatların sayısında değişikliğe gitme hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır.

Kasko Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigorta, şirketleri, kasko prim tutarlarını belirlerken şimdiye kadar sıralanan tüm kriterlere ek olarak devamlılık esasına da oldukça önem verir. Yani teklif oluşturma aşamasında araç sahibinin ne kadar süredir kendilerinden poliçe yaptırdıklarına da bakarlar. Bu sayede yenileme dönemlerine sadık kalan sürücüler, çok daha cazip fiyat avantajları ile araçlarına kasko yaptırabilir. Söz konusu avantajı elde edebilmek içinse yenileme dönemlerini atlamamak gerekir.

Yenileme dönemindeki indirim fırsatından yararlanabilmenin en kolay yolu, kasko sorgulaması yapmaktır. Kasko sorgulama işlemi için e-Devlet ya da sigorta şirketlerinin online işlem menüleri gibi farklı kanallar kullanılabilir. Tabii bu konuda sigorta şirketinin veya platformunun atadığı danışmandan, acenteden de yardım alınabilir. Şirketler ve online sigortacılık platformları ayrıca çağrı merkezleri aracılığıyla kasko poliçesi sorgulama işlemi özelinde kapsamlı destek sunabilmektedir.