Koli İmalatı Nasıl Yapılır?

Koli İmalatı Nasıl Yapılır?

Koliler, günlük hayatımızdaki taşıma işlerini son derece kolaylaştıran karton kutulardır. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan koliler oyuncak, tekstil ve gıda dâhil olmak üzere pek çok sektörde tercih edilir.

İhtiyaç alanına bağlı olarak üretilen karton kutular, teknolojinin gelişmesiyle çok daha hızlı ve kaliteli şekilde üretilebilir hale gelmiştir. Öte yandan, üretim maliyetlerinin düşmesine bağlı olarak seri üretimi de artmıştır. Kolaylıkla katlayabileceğiniz koliler stoklama maliyetlerini ciddi anlamda düşürür; dirençli yapısı sayesinde su ve nem gibi olumsuzluklara karşıda son derece dayanıklıdır. Peki, hayatımızın hemen her alanında kullandığımız koliimalatı nasıl yapılır?

Kolilerin İmalat Süreci Nasıldır?

Koli imalat süreci diğer tüm imalat süreçleri gibi adım adım ilerler. İmalata başlamadan önce ilk iş kolinin ölçüleri ve hangi tür koli olacağı belirlenir. Ayrıca üzerinde baskı olup olmayacağı ve kesimin nasıl yapılacağı da makineler çalıştırılmadan kararlaştırılır. Daha sonra oluklu mukavva haline getirilerek makinalardan geçirilir. Geçmişte tüm imalat süreci farklı makinalarda gerçekleştirilmiş olsa da günümüzde tek bir makine tüm üretim sürecini tamamlayabilmektedir. Yani kolilerin baskı, kesim ve paketleme işlemi tek bir makineyle gerçekleştirilebilir.

Koli Baskıları Nasıl Yapılır?

Günümüzde koliler üzerinde canlı renklere sahip baskılar dikkat çekmektedir. Bu baskıların yapılabilmesi için asetat jelatin üzerine hizalanan klişe takımları kullanılır. Asetatlanmış olan jelatinler alt ve üst olmak üzere iki merdaneye bağlıdır. Bu iki merdane arasından geçirilen koli, asetatlanmış jelatinle temas eder ve böylelikle baskı işlemi gerçekleştirilir. Baskı esnasında tek merdane üzerinde tüm renkler yer almaz.  Tüm renkler farklı merdanelerde bulunur ve baskının başarılı şekilde tamamlanabilmesi için kolinin makine üzerinde bulunan merdanelerin tamamına temas etmesi gerekir.

Koli Kapaklarının Kesilme İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Baskı işlemi tamamlanan koliler kesim, tutamak, havalandırma delikleri ve kalıp kesimleri gibi işlemler için ayrı bir merdane de işleme tabi tutulur. Ardından kanal yarıkları ve koli çizgileri preslenir, iki ucun birleşmesini sağlamak içinse 3-4 santimetrelik kulakçık kısmı bırakılır.

Koli Kenarlarının Birleştirilme Süreci Nasıl İlerler?

Baskısı, kesimi ve yarıklarıyla açılmış olan oluklu koli, birleştirme işlemi için yapışma ünitesinden geçer. Kulak kısmı tutkala temas eder ve tutkalı olmayan uçla birleştirilir. Ayrıca üreticiler, uçların birleştirmesini müşteri talebine bağlı olarak dikişli-zımbalı makinalarda gerçekleştirebilir. Özellikle beyaz eşya gibi ağır makinelerin taşınacağı koliler de zımbalı birleştirme tercih edilir.

Kolilerin Paketlenme Süreci

İmalat sürecinin sonuna gelen koliler, üst üste dizilir ve ardından çemberlenir. Taşıma kolaylığı açısından paketleme işlemi elle tutulup taşınabilecek şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca bu yöntem sayesinde gerekli hallerde uygulanan sayım işlemi de kolaylaşmaktadır. Üstü üste dizilen koli paketleri streç filmle sarılır ve dış etkenlere karşı korunaklı hale getirilir. Streçleme işleminin tamamlanmasından sonra ise imalat süreci son bulur.

Koli Ölçüleri Nelerdir?

Kolilerin standart olarak büyük, orta ve küçük boyutları vardır; ancak ölçüde belirleyici unsur kişinin koliyi hangi amaçla kullanacağıdır. Üretici firmalar, kullanım alanına göre farklı ebatlarda koliler üretebilir.

Koliler Sağlığa Zararlı Mı?

Günümüzde artan çevre hassasiyeti karton kutuların doğaya zararlı olmadığı sorusunu akıllara getirmiştir. Cevap gayet nettir; koliler doğaya zarar vermez. Kimyasal temelli plastiklerin aksine koliler doğada çok daha hızlı çözünür. Ayrıca insan sağlığına zararlı herhangi bir bileşen içermezler. Bu nedenle gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Koli siparişi oluşturmak, kendinize özel tasarımlar yapmak ve üretim sürecini profesyonel ekip desteğiyle yürütmek için https://www.unipak.com.tr/sitesini ziyaret edebilirsiniz.