Masaüstü Bilgisayar Nedir?

Masaüstü Bilgisayar Nedir?

Günümüzde bilinen haliyle olan masaüstü bilgisayarismini İngilizce “Desktop Computer” olan kelimeden almıştır.

Günümüzde bilinen haliyle olan masaüstü bilgisayar ismini İngilizce “Desktop Computer” olan kelimeden almıştır. 1985 yılından itibaren yaygınlaşmaya başlamıştır. Sabit kullanıma uygundur. Mobil olarak kullanılamaz.

Masaüstü Bilgisayar Nasıl Kullanılır?

Masaüstü bilgisayar içerisine kurulan işletim sistemi sayesinde kullanılır. Bu işletim sistemi genelde Windows tercih edilmektedir. Macos, Linux, Pardüsvb işletim sistemleri de tercih edilmektedir. Kullanıcılar bu işletim sistemleri ile uyumlu paket programlar sayesinde işlerini yürütmektedir. Paket programların en bilinenleri Word, Excel yani ofis programlarıdır.

Masaüstü Bilgisayar Hangi Parçalardan Oluşmaktadır?

Kasa: Çevre birimlerinin en önemlisidir. Bilgisayar kasasını bilgisayarın beyni olarak nitelendirebiliriz. Anakart, işlemci, ram, harddisk, ekran kartı, optik sürücü gibi tüm parçalarını fiziksel darbelerden ve dış etkenlerden koruyan bir kutudur. Kasanın malzemesi metal ya da plastik olabilmektedir. Kasanın içindeki parçaların tozdan korunması gerekir. Bilgisayar komponentlerini en çok etkileyen tozdur; daha sonra sıcaklıktır.

Monitör: İşlemciden gönderilen sinyalleri gözün görebileceği şekilde görüntüye dönüştüren cihazdır. Görüntünün kalitesini çözünürlük belirlemektedir. Çözünürlük arttıkça görüntü kalitesi de artmaktadır. Günümüzde 8K teknolojisine ulaşan monitörler mevcuttur.

Klavye: Bilgisayarı genelde komutla yönlendirdiğimiz çevre birimidir. Üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve özel fonksiyon tuşlarının bulunduğu bir bilgisayar giriş birimidir.

Mouse: Türkçe “Fare” anlamına gelen bilgisayar çevre birimidir. Ekrandaki herhangi bir noktaya daha hızlı ve doğru ulaşmamızı sağlar. Mouselarda gün geçtikçe daha frekanslara çıkmaktadır. Üzerindeki tuş sayısı da kabiliyetlerini artırmaktadır.

Masaüstü Bilgisayar ve Laptop Arasındaki Fark Nedir?

Masaüstü bilgisayar ile laptop arasındaki en temel fark taşınabilirliğidir. Sabit bir yerde bilgisayar kullanacak isek masaüstü bilgisayar tercih etmemiz hem fiyat hem de performans açısından avantajlı olacaktır. Eskiye nazaran artık laptoplar da güçlü komponentlerden oluşmaya başladı. Eskiden güç farkı Masaüstü bilgisayarlar ile laptoplar arasında daha fazlaydı. Bu fark günümüzde giderek azalmaya başladı. Buna rağmen hala masaüstü bilgisayar performansına yetişmesi mümkün değil. Bunun başlıca nedeni daha güçlü powerlar ile beslenmesi ve kullanılan başlıca parçaların daha iyi soğutulmasından kaynaklanmaktadır.