Meme Estetiği

Meme Estetiği

Meme estetiği, yeni teknolojilerle geliştirilen ilk estetik işlemlerden biri olduğu için günümüzde en sık tercih edilen cerrahi müdahalelerden biridir.

Doğum, emzirme, yaş ve gelişimsel anormallikler nedeniyle meme dokusunda şekil bozukluğu olabilir. Yine de yaşa bağlı şekil bozuklukları veya doğuştan küçük veya büyük bir form olabilir. Kişiler bu durumda fiziksel görünümlerinden rahatsız olabilirler, bu da psikolojik sorunlara ve özgüven sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, olumlu bir beden imajı geliştirmede psikolojik durumu etkileyen önemli bir unsur, kişinin fiziksel özellikleri hakkında iyi hissetmesidir. Bu nedenle kişisel tercihler, meme estetiği ameliyatı geçirme kararında bir faktör olarak dikkate alınır. Ancak plastik cerrah, işlemin olası sonuçlarını hastayla tartışmalı ve hastayı bu olasılıktan haberdar etmelidir.

Mesleğinde uzman olan plastik cerrahlar meme estetiği işlemlerini yapmaktadır. Göğüslerin boyutu, şekli ve oranı için evrensel bir ölçü olmamasına rağmen, her vücudun uygun meme tipine sahip olması arzu edilir. Günümüzde en popüler cerrahi prosedürler meme büyütme, meme dikleştirme, meme küçültme ve meme rekonstrüksiyonudur. Memenin doğal kıvrımlarının altına gizlenen kesilerden yerleştirilen implantlarla meme şekillendirme, yeniden şekillendirme, meme büyütme ve dikleştirme ameliyatları yapmak mümkündür. Günümüzde yuvarlak ve damla şeklinde yapılan implant modellerinin çeşitli form ve hacim olanakları sayesinde istenilen meme yapısına kavuşmak inanılmaz derecede basit.

Meme Estetiği Hangi Amaca Hizmet Eder?

Kişinin kilosu, boyu, yaşı ve vücut oranına göre memenin şeklini ve ağırlığını belirlemek için iki boyutlu ve üç boyutlu ölçümler kullanılır. Bu açıdan bakıldığında meme asimetrisinin düzeltilmesi, implant uygulaması ile meme hacminin arttırılması, memenin dış görünümünün düzeltilmesi, büyük göğüslerin getirdiği sırt ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları gibi değişkenlerin giderilmesi ve hastaya arzu edilen görünümün kazandırılması amaçlanmaktadır. Göğüs implantları ve yağ enjeksiyonları, bu sonuçlara ulaşmak için iki seçenektir. Ancak yağ enjeksiyonunun endikasyonu için çok az olasılık olduğundan, implantlar en popüler cerrahi prosedürlerden biridir.

Meme büyütme ve meme şekillendirme için en popüler teknik, yalnızca meme implantlarıdır. Pürüzsüz veya pürüzlü yüzeyli, damla şekilli vb. çeşitleri vardır. Bu seçimler ile kişinin ideal görünümüne kavuşması ve kendini daha iyi hissetmesi umulmaktadır. Ek olarak, mastopexy veya meme dikleştirme ameliyatı, meme büyütme ile birlikte sıklıkla tercih edilir. Meme estetiği, onkoplastik cerrahinin bir parçası olarak düşünüldüğünde, aşırı kilo kaybı, gelişimsel sorunlar ve meme kanseri gibi durumlarda da memenin görünümünü iyileştirmek amaçlanır. Bu doğrultuda planlanan cerrahi operasyonlar hasta için fizyolojik olarak en uyumlu şekilde gerçekleştirilir. Ameliyatın prosedürü ve şekli, hamilelik, doğum, emzirme, sigara kullanımı gibi kişinin hayatındaki faktörlerden etkilenir. Ameliyat, memenin hastanın ihtiyacına göre yeniden şekillendirilmesi ve yeniden boyutlandırılması amacı ile bu şekilde gerçekleştirilir.

Meme Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?

Meme asimetrisi, hamilelik sonrası meme sarkması, memenin aşırı büyüyüp küçülmesi, bel ve memenin orantısız olduğu durumlar meme estetiği ile tedavi edilir. Meme büyümesi olan kişilerde de meme estetiği uygulanmaktadır. Tavsiye edilen 18-50 yaş aralığına rağmen 18 yaş altı bireylere de meme estetiği uygulanabilmesi için ailenin kabul etmesi durumunda mümkündür. Buna benzer olarak 50 yaş üstü hastalarda sağlık durumu ve ameliyata uygunluğuna göre cerrahın onayı ile meme estetiği yapılabilmektedir.

Erkeklerde östrojen ve testesteron hormonlarının düzensiz artışı, farklı bozukluklar veya yetersiz beslenme gibi etkenler sonucu göğüs çevresinde yağlanma olduğunda meme estetiği uygulanmaktadır. Liposuction tekniği kullanılarak, yaygın olarak jinekomasti olarak adlandırılan cerrahi müdahale, göğüs çevresindeki fazla yağları gidermek için kullanılır.

Meme Büyütme Ameliyatı

En popüler şekliyle meme büyütme ameliyatı, hastaların memeye silikon implant yerleştirerek göğüslerini büyütmelerini veya eski haline getirmelerini sağlayan cerrahi bir prosedürdür. Her yıl dünya çapında on binlerce kadın çeşitli nedenlerle bu ameliyatı oluyor. En sık görülen nedenlerin listesi aşağıdadır:

  • Doğal meme boyutunu büyütmek
  • Meme asimetrisinin azaltılması
  • Kilo kaybı, hamilelik veya emzirme gibi nedenlerle kaybedilen meme hacmini yerine koymak
  • Kişinin fiziksel görünümünü ve genel refahını iyileştirmek.

İşlem "meme büyütme estetiği" olarak anılır. Meme büyütme ameliyatında uygun yere küçük bir cilt kesisi ile silikon yerleştirilir. Dinlenme tipik olarak 24 ila 48 saatlik iyileşme aşaması için gereklidir. Hastalar ameliyattan önce aspirin almaktan kaçınmalı veya 7-8 gün öncesinden aspirin kullanmayı bırakmalıdır. Özellikle ailesinde meme kanseri geçmişi olan kırk yaş üstü kişilerde ameliyat öncesi mamografi çektirilmelidir.

Prosedürün seçilmesinin ardından, hasta beklentileri belirlemek için kapsamlı bir şekilde sorgulanır. Ameliyatın tehlikeleri anlatılır. Ayrıca 10 gün öncesinden sigara bırakılmalıdır. Çok sayıda bilimsel araştırma, meme implantlarının kanser geliştirme riskini artırmadığını ortaya koymuştur. Bu araştırmalarda meme protezi olan hastalarda meme kanseri görülme oranının normal kadınlardan farklı olmadığı hatta marjinal olarak daha düşük olduğu saptanmıştır.

Meme Küçültme Ameliyatı

Tıbbi terminolojide "reduction mammaplasty" olarak da bilinen meme küçültme ameliyatı, hastanın memelerinin normalden daha büyük ve sarkık olması veya tıbbi açıdan endişe yaratıp yaratmadığına göre önerilen bir işlemdir. Yani meme küçültme ameliyatı hem tıbbi hem de kozmetik nedenlerle yapılabilir.

Emzirme sonrası sarkan göğüsleri dikleştirmek için uygulanan meme küçültme ameliyatı, genetik olarak büyük olan memeleri küçültmenin yanı sıra memelerin büyüklüğünden dolayı sırt ve omuz ağrılarını, meme altında oluşan yaraları ve enfeksiyonları da önlemektedir. Sütyen askılarının neden olduğu omuz baskısının düzeyine ve fiziksel aktivitenin kısıtlanmasına bağlı olarak meme küçültme ameliyatı da yapılabilir. Tüm bunlara ek olarak sadece göğüslerinin görünümünden memnun olmayan kadınlar da meme küçültme ameliyatı için uygundur. Göğüslerin büyüklüğüne bağlı olarak 2,5 ila 4 saat arasında süren prosedür, cilt ve meme dokusunu çıkarmak için ters T veya lolipop kesi kullanılarak yapılır.

Meme Dikleştirme Ameliyatı

Herkes farklı zamanlarda eski meme görünümünün kaybını yaşar. Daha büyük göğüsler, yaşamın erken dönemlerinde sarkmaların oluşmasına neden olur. Ayrıca zamanından önce yanlış sütyen takılması memenin canlılığını kaybetmesine neden olur. Meme başı normalde göğüs kıvrım çizgisinin üzerinde olmalıdır ancak sarkık göğüslerde kıvrım hizasındadır. Daha şiddetli vakalarda meme başı meme kıvrımının altındadır. Halk arasında meme dikleştirme ameliyatı olarak adlandırılan meme dikleştirme ameliyatı, göğüslerin fiziksel veya çevresel nedenlerle dolgunluğunun bir kısmını kaybettiği veya meme ucunun aşağı doğru sarktığı durumlarda uygulanan bir estetik işlem türüdür. Bu noktada temel soru meme başının meme kıvrımının üstünde mi altında mı olduğudur.

Kişinin meme uçları olması gereken yere getirilir, meme dokusu şekillendirilir ve sarkık memelere dik bir görünüm kazandırmak için yapılan meme dikleştirme ameliyatı sayesinde fazla deri ortadan kaldırılır. Göğüsler aşırı büyük ise bölgedeki fazla meme dokusu alınır, memesi küçük olan kişilere silikon protez kullanılır. Modern yöntem ve malzemeler kullanılarak yapılan meme dikleştirme işlemlerinden sonra bazı izler kalsa da muayene edilmeden görülemeyecek düzeydedir. Koyu tenli kişilerde ameliyat izinin görülmesi daha zordur. Ancak bu konuda hassas olan kişilerin işlemden önce doktorları ile konuyu detaylı bir şekilde görüşmeleri önerilir. Mevcut tıbbi ortamda izsiz meme dikleştirme ameliyatı mümkün değildir.