Mis Kokulu Kahvenin Hikayesi

Mis Kokulu Kahvenin Hikayesi

İçecek denince akla belki de sudan önce gelen içecektir, kahve. Öyle ki kahvenin dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olduğu bilinmektedir.

İçecek denince akla belki de sudan önce gelen içecektir, kahve. Öyle ki kahvenin dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olduğu bilinmektedir. Kahve her ne kadar güncel içecek de olsa tarihi ve kültürel önemiyle zengin ve bir o kadar da eski bir geçmişe sahiptir. Farklı kültürlerde kendine yer etmiş bu kutsal çekirdekler serüvenini uzun zamandır sürdürmektedir.

Etiyopya’dan Kahvehanelere

Kahve çekirdeklerinin hikayesi Etiyopya'nın Kaffa bölgesine kadar dayanmaktadır. 9. yüzyılda bir keçi çobanı olan Etiyopyalı Kaldi, bir gün kahve çekirdekleri yiyen keçilerinin çok enerji dolu ve coşkulu olduklarını görüp çok şaşırır.  Keşiş Kaldi, diğer keşişlerle bu durumu paylaşır ve böylece, kahve ile ilgili merak ve içecek keşfi başlamış olur. Bu sihirli içecek Orta Doğu'yla başlayıp Kuzey Afrika'ya ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'a ilerlemesi ile tüm dünyaya yayılmaya başlar. İmparatorlukta bu yeni tat, keyif ve alışkanlık sarayda başlayıp kahvehanelerde popülaritesini sürdürür. Kahvehanelerin de adı üstünde ismini kahvede alıp mekanlarını sohbet, kültür ve siyasetin önemli bir parçası haline getirmeleri elbette kahve sayesindedir.

Osmanlı İmparatorluğu ve Kahvehaneler

Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra kahve çekirdekleri Avrupa'yı kendilerine yurt edinir. Böylece, Venedik başta olmak üzere kahvehaneler sayesinde entelektüel sohbetlerin merkezi haline gelir. Fransız Devrimi süresince ve sonrasında da kahvenin yeri bambaşkadır. Bu önemli içecek tıpkı bir zamanlar Keşiş Kaldi’nin keşfettiği tadın toplumsal değişimin simgesi olduğu gibi şimdi de dünyanın en iyi casino sitelerine evrilmiştir.

Günümüz kahve uzmanlarından Yakup’la ve casino uzmanı olan Benard Mumo ile yapılan röportajda https://onlinecasinolistesi.net/ gibi birçok güncel konudan bahsettikten sonra kahve ile ilgili şu bilgileri vermiştir: “Kahvenin serüveni elbette yalnıza toplumsal ve entelektüel değişimle sınırlı kalmamış; ticari faaliyetlere de damgasını vuran kahve uzun yüzyıllardır yerini korumaktadır. Latin Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’da bu faaliyetleri geliştirmek ve tedarik zincirini sürekli hale getirmek için kahve plantasyonları kurulur. Sanayi Devrimi'yle birlikte artık daha da yayılmaya başlar ve günümüzde Brezilya, Vietnam ve Kolombiya gibi ülkeler en çok kahve ihracatı yapan ülkeler arasına girer.”

Kahve, bir içecekten çok bir kültür, ritüel ve sosyal etkileşim aracı olarak kendine yer etmiştir. Bu özel içecek gelenek ve kültürlerde özel anlamlar taşır, sosyal evrime izin verir. Gerçekten de tam bir uluslararası içecek olup dünyada dört bir yandan insanı bir araya getirir. Nereye giderseniz gidin size ikram edilecek ilk içecek su yerine kahve olacaktır. Görünen o ki, insanlık için bu kadar anlam ifade eden kahve şimdiye kadar ne kadar var  olduysa gelecekte de varlığını sürdürmeye devam edecektir.

Kahvenizi Nasıl Alırdınız?

Son olarak, kahve çeşitleri işlenme ve hazırlanma yöntemlerine bağlı olarak değişmekte, herkesin damak tadına hitap edecek özelliklere sahiptir. Örneğin, espresso. Yoğun aroması ve güçlü tadıyla gerçekten de birinci sınıf kahveler arasına girer. Sert kahve sevenler için aranan kahvedir. Ya da latte, espressonun buharla ve sütle harmanlanmasıyla elde edilir. Hem yoğun aroma hem de denge isteyenler için doğru adres.

Sonra, Amerikan kahvesi...  Filtre kahve makinesi ile hazırlayabileceğiniz gibi French press ile de hazırlayabilirsiniz. Daha hafif olmakla bilrikte içimi de yumuşaktır. Tabii bu kahve de sıcak demlenir. Ne var ki son yıllarda trend olan dünyanın en iyi casino siteleri gibi kahve de soğuk demlenmeye başlamıştır.  Uzun süre soğuk suda demlenen kahve de düşük asiditeye ve yine yumuşak tada sahiptir. Serinlemek istiyorsanız, yaz aylarında buzla içebilirsiniz.

Türk Kahvesi ve ritüelleri

Ve elbette Türk kültürünün ayrılmaz parçası Türk kahvesi. Geleneksel bir kahve çeşidi olan Türk kahvesi, kendine özgü demleme yöntemi ile ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinin su ve bazen de şekerle demlenmesi sonucu harika bir tat bırakır damakta. Elbette özel bakır cezveler kullanılır demlenme için. Türk mutfağının vazgeçilmez kahvesi özel bir yere sahiptir. Kırk yıl hatrı olmaz mı bir kahvenin? Olur olur. Bir bakarsın sohbet etmek istersin kahve bahane olur, bir bakarsın dertleşmek istersin kahve bahane olur bir de bakmışsın Türk ritüellerinden kız isteme töreninde bile kahve artık bu iş tatlıya bağlanmış anlamına gelir.