Öğrencilerin gözünden Türkiye'nin öğrenci dostu şehirleri belirlendi

Öğrencilerin gözünden Türkiye'nin öğrenci dostu şehirleri belirlendi

Öğrencilik serüveninin en unutulmaz zamanları olarak kabul edilen üniversite dönemi, üniversitelerin bulunduğu şehirlere göre öğrencilerin memnuniyetini büyük ölçüde etkiliyor.

Öğrencilik serüveninin en unutulmaz zamanları olarak kabul edilen üniversite dönemi, üniversitelerin bulunduğu şehirlere göre öğrencilerin memnuniyetini büyük ölçüde etkiliyor. Öğrencilere rehber olmak adına online İngilizce konuşma dersleri sağlayan dünyanın dört bir yanından eğitmeni tek platformda bir araya getiren Preply, Türkiye’nin öğrenci dostu şehirlerini listeledi. 

Üniversite tercihlerinin, üniversitenin bulunduğu şehirle de ilişkili olduğu içgörüsünden yola çıkan İngilizce görüntülü konuşma platformu Preply, üniversite öğrencilerine kucak açan şehirlerle ilgili incelemesini yayımladı. 81 ilin ulaşım, sosyal olanaklar, kültürel etkinlikler, bölge halkının öğrencilere tutumu, suç oranları, yaşama maliyetleri gibi kriterlerle, öğrenciler tarafından değerlendirildiği araştırmanın bulguları dikkat çekti. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “Pek çok öğrenci tercih dönemini takiben aile evinden ayrılarak üniversitede okumak için yurtlara ya da evlere yerleşiyor. Öğrencilerin şehirle kurduğu ilişkinin ve bulundukları şehre yönelik memnuniyet oranlarının akademik ve sosyal başarılar açısından önemli olduğuna inanıyoruz ve bu önemi ortaya koyabilmek için Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2023 ÖDÜŞ araştırmasını temel alarak Türkiye’nin öğrenci dostu şehirlerini inceledik” dedi.  

whatsapp-image-2023-11-07-at-21-06-33-1.jpeg

Türkiye’nin en öğrenci dostu şehri: Eskişehir! 

Preply’in derlediği öğrenci dostu şehirler araştırmasına göre, Eskişehir’i sırasıyla Ankara, Çanakkale, Aydın, Muğla, Antalya, Samsun, İstanbul Anadolu Yakası ve Manisa izledi. Çalışma kapsamında, öğrencilerin 27 şehirden memnun olduğu, 38 şehirde ise memnuniyetin olmadığı görüldü. 

Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi üç önemli üniversiteye ev sahipliği yapan Eskişehir, bir Avrupa kentini aratmayan havasıyla öğrencilerin en çok memnuniyet duyduğu şehir olmayı başardı. Üniversite öğrencilerinin not sistemine göre puanlandırılan Eskişehir, 91 ortalama ve A+ notuyla öğrencilerden geçer not aldı. 

Üniversite tercihlerinde şehirlerin sunduğu olanaklar önemli 

Kültürel olanaklar, coğrafi faktörler, üniversite imkanları ve iklim koşulları göz önüne alınırken, şehirlerin yerel yönetim düzeyinde öğrenci mobilitesini teşvik etmesi ve öğrencilerin serbest zamanlarında yararlı aktivitelere yönelebilmesi için uygun ortamı sunması gerekiyor. Öğrencilerin serbest zaman aktiviteleri de şehirlerin doğasına, kültürüne, iklimine, sosyal olanaklarına göre şekilleniyor. Örneğin İstanbul gibi büyük ve kültürel eşitlilik sunan illerde öğrencilerin kültür sanat aktivitelerine erişimi görece daha kolayken, plaj kentlerinde su sporları öğrencilerin hobisine dönüşüyor. 

Örneğin daha kariyer odaklı, nitelikli eğitimler sunan, karasal iklimin hakim olduğu Eskişehir ve Ankara gibi şehirlerde öğrenciler öğrenme süreçlerine online ortamda da devam edebiliyor. Dikkat dağıtacak unsurların sınırlı olduğu bu şehirler, Preply’nin de en sık tercih edildiği şehirler arasında konumlanıyor. Online ingilizce konuşma kursu  sayesinde kariyerlerine ve gelecek yaşamlarına yatırım yapmak isteyen öğrenciler, İngilizce seviyelerini yabancı İngilizce hocalarıyla geliştirebiliyor, İngilizce konuşma pratiği yapabiliyor.