Ölümle Sonuçlanabilen Bir Hastalık Olan Zatürre Teşhisi ve Tedavisi

Ölümle Sonuçlanabilen Bir Hastalık Olan Zatürre Teşhisi ve Tedavisi

Zatürre, akciğerlerin birinde veya her ikisinde hava keselerini (alveolleri) enfekte eden enfeksiyon olarak adlandırılır.

Zatürre (Pnömoni) Nedir?

Zatürre, akciğerlerin birinde veya her ikisinde hava keselerini (alveolleri) enfekte eden enfeksiyon olarak adlandırılır. Sıvı veya irin alveollere doldurulabilir, bu da solunum zorluğuna yol açar ve balgam veya irin, ateş vb.İle öksürüğe neden olabilir. Pnömoni hayatı tehdit edebilir. Bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaşından büyükler ve sağlık sorunları veya bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar en çok ciddi pnömoniye eğilimlidir.

Zatürre (Pnömoni) Belirtileri Nelerdir?

Pnömoni genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu (burun ve boğazda) olarak başlar ve birkaç gün sonra akciğerlerde alt solunum yolu enfeksiyonu haline gelir. Semptomlar çocuğun yaşına ve pnömoniye neden olan ajana (virüs ve bakterilere) bağlıdır. Bakteriyel pnömoni yüksek ateşle hızlı bir başlangıç ​​yapar ve viral pnömoni daha yavaş gelişir ve genellikle daha az ciddi görünür. Pnömoni belirtileri genellikle aşağıdakilerin bir kombinasyonunu içerir:

  • Karın ağrısı veya kusma
  • Göğüs ağrısı
  • Çok mukoza ile tıkanıklık
  • Öksürme
  • Nefes almada zorluk
  • Baş ağrısı
  • İştah kaybı
  • Düşük dereceli veya yüksek ateşler (belki titreme veya vücut ağrıları ile)
  • Hızlı nefes alma
  • Burun akması
  • Hışıltı veya diğer “komik” sondaj nefesleri

Zatürre (Pnömoni) Nedenleri Nelerdir?

Bakteriler en yaygın nedendir, ancak pnömoni virüslere ve diğer organizmalara da bağlı olabilir. Streptococcus pneumoniae veya pnömokok, vakaların yaklaşık yarısını oluşturan en yaygın bakterilerdir. Diğer bakteriler hastaneye yatırılan veya çok hasta olan hastalarda, kistik fibrozlu çocuklarda ve kronik akciğer rahatsızlığı olan kişilerde pnömoniye neden olabilir. Tüberküloz da pnömoninin önemli nedenlerinden biridir.

xray2.png

Zatürre (Pnömoni) Teşhisi

Zatürre çok yaygın bir hastalıktır, ancak bazen teşhis edilmesi zor olabilir, çünkü semptomlar genellikle soğuk algınlığına benzer. Zatürre teşhisi için, doktor hasta nefes aldığında akciğerlerde çatırtı sesi dinlemek için bir stetoskop kullanır. Göğüs röntgen akciğerlerde iltihaplanma derecesini gösterebilir.

Antibiyotikler viral pnömoni tedavisine yardımcı olmaz. Ateş ve öksürük gibi semptomları dinlenme, aspirin, öksürük ilacı ve bol miktarda sıvı içmek ile yönetilir. Uzmanlar ayrıca havayı nemli tutmak için bir nemlendirici çalıştırılmasını önerir, bu da akciğerlerde ve sinüslerde aşırı balgamın gevşemesine yardımcı olur.

Zatürre (Pnömoni) Tedavisi

Çocuğunuz bakteriyel pnömoni alırsa, bir ila iki hafta boyunca alınması için antibiyotik reçete edilir. Çocuğunuzda viral pnömoni varsa, virüsler üzerinde çalışmadığı ve çocuklarda nadiren antiviral ilaçlar kullanıldığı için antibiyotikler reçete edilmeyecektir. Çoğu zaman viral enfeksiyonların “kendi seyrini” yürütmeleri veya sadece destekleyici tedavilerle kendi başlarına gitmeleri gerekir (ateş veya ağrıyı kontrol etmek, sıvıları vermek, çocuğu rahat ettirmek). Bakteriyel pnömoniden viral belirlemek bazen zordur, bu nedenle doktorlar antibiyotiklerle tedaviyi tercih eder. Pnömoni tedavi edilmezse ne olur sorusunun cevabı eğer kişi yaşlı yada bebek ise ölümle sonuçlanabilir.

Gebelikte Zatürre (Pnömoni)

 Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olabileceğiniz ve aynı zamanda genişleyen rahim tarafından uygulanan basınç nedeniyle akciğer kapasitesinin azalması nedeniyle hamilelik sırasında pnömoni olabilirsiniz. Gebe kadınların pnömoniyi gebe olmayan kadınlardan daha sık olduğunu söylemek doğru değildir. Bu nedenle, zatürre risk faktörleri hamile ve hamile olmayan kadınlarda aynıdır. Zatürre olurlarsa, zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle biraz daha karmaşık olabilir. Başlangıçta pnömoniyi tedavi etmek önemlidir, çünkü gebe kadınlarda tedavi edilmemiş pnömoni hamilelikte bazı komplikasyonlara yol açabilir.

Çocuklarda Zatürre (Pnömoni)

Çocukluk döneminde pnömoni oldukça yaygın bir durum haline gelir. Bununla birlikte çocukluk zatürre nedenleri değişebilir. Pnömoni özellikle küçük çocuklarda tehlikeli olabilir.

5 yaşın altındaki çocuklar için solunum yolu virüslerine bağlı pnömoni, Streptococcus pnömonisi ve Haemophilus influenza. 5-13 yaş arası çocuklar için, Mikoplazma pnömonisine bağlı pnömoni çocuklarda sıklıkla görülür.

Çocukta aşağıdaki belirtiler fark edilirse, çocuk doktoruna danışın:

  • Nefes darlığı
  • Enerji eksikliği
  • İştahtaki değişiklik

Bebeklerde Zatürre (Pnömoni)

Zatürreden kaçınmanın garantili yolu yoktur, ancak bebeğin riskini en aza indirmek için alabileceğiniz birkaç önleyici tedbir vardır. Tüm ebeveynler rutin olarak ellerini yıkamalıdır; emzik, şişe ve oyuncaklar bakteri ve virüsleri gidermek için rutin olarak yıkanmalıdır. 2 yaşın altındaki bebekler için onaylanan zatürre aşısı yapılmaktadır. Mavi dudaklar veya mavi bir yüz, bebeğinizin yeterince oksijen almadığını ve derhal hastaneye götürülmesinin gerekli olduğunu gösterir.

Zatürre (Pnömoni) için hangi doktor ve hangi bölüme, ne zaman gidilmeli?

Zatürre belirtilerini çocuğunuzda yada kendinizde gördüğünüzde hastanenin Göğüs Hastalıkları  bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Zatürre ilelediğinde ağır komplikasyonlara neden olacağından belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Göğüs hastalıkları doktorları zatürre gibi hastalıklar konusunda uzmanlaştığından doğru noktada doğru tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.