ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

Zengin uzmanlık dallarından birisi olan Ortopedi ve Travmatoloji bölümü vücudumuzdaki kas ve iskelet sistemini inceleyen bilim dalıdır.

Zengin uzmanlık dallarından birisi olan Ortopedi ve Travmatoloji bölümü vücudumuzdaki kas ve iskelet sistemini inceleyen bilim dalıdır. Doğumdan başlamış olan rahatsızlıklar için kurulan bir bölüm olsa da seneler içerisinde gelişim göstererek birçok hastalık ile ilgilenmeye başlamıştır. Farklı teşhisler ve farklı tedavi yöntemleri bulunan Ortopedi ve Travmatoloji bölümü kendi içerisinde de alt dallara ayrılmaktadır. Sadece kas ve iskelet sistemindeki hastalıklarla değil, travmatik yaralanmalarla da ilgilenmektedir.

Kaslar, sinirler ve kemiklere bakan Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde çalışmak için 6 yıllık bir eğitim şarttır. 6 yıl eğitim alındıktan sonra Ortopedist olunabilir. Sonrasında ise 5 yıllık bir eğitim daha alınarak uzmanlık unvanı alınmaktadır. Cerrahi aşamada da görev yapabilmek için artı 2 yıl daha el cerrahisi eğitimi gerekmektedir. Kalça çıkıklıkları, menisküs ile ilgili rahatsızlıklara ya da fıtıktan kemik iltihabına kadar vücudumuz ile ilgili birçok rahatsızlığın iyileştirilmesi için Ortopedi ve Travmatoloji birimi oldukça önemlidir. Fizik Tedavi gerektiren durumlarda da öncelikli olarak Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarının görüşleri alınmaktadır. İnsan sağlığı açısından önemli olan bu bilim dalı ile ilgili tüm bilgilere aşağıdaki linkten hemen ulaşabilirsiniz.

Azerbaycan’da faaliyet gösteren İstanbul NS Kliniğin paylaşmış olduğu Travmatologiya yazısından daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

ENDOKRİNOLOJİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

En anlaşılır şekilde kısaca açıklamak gerekirse salgı bezlerini ve salgı bezlerinden kaynaklı oluşan hastalıkları inceleyen bilim dalına endokrinoloji denmektedir. Hormonlarımızı etkileyen bölüm olan endokrindeki salgının azalması ya da artması ciddi rahatsızlıklar oluşturmaktadır. Rahatsızlıkların yanı sıra direkt olarak büyüme, üreme ve gelişimi etkileyen vücudumuzun önemli bölümlerindendir.

Salgı bezleri vücudumuzda tek bir yerde bulunmamaktadır. Tiroit, yumurtalıklar, testisler, pankreas gibi vücudumuzun farklı bölümünde bulunup bu bölgelerin sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Bu salgı bezlerinin az ya da fazla salınımı ise hastalıklara yol açmaktadır. İşte bu ve benzeri durumlarda başvuru yapmamız gereken bölüm Endokrinoloji bölümüdür. Endokrinoloji uzmanları teşhisin ardından hemen tedaviye başlayıp bez salınımlarını düzene sokmaktadırlar.

Salgı bezlerinin düzensiz çalışması sonucunda ortaya farklı hastalıklar çıkmaktadır. Bunlara örnek olarak diyabet, tiroit,  obezite, tansiyon verilebilir. Bu rahatsızların yanında vücutta kıllanma ve aşırı büyüme gibi günlük hayatımızı etkileyecek birçok durumla karşılaşabiliriz. Hangi durum olursa olsun salgı bezlerindeki düzensizliklerin kontrol altına alınması yavaşlatılması ya da hızlandırılması gerekmektedir. İhmal edildiği takdirde ortaya çıkan hastalıklar ileri derecede hayatımızı kötü anlamda etkileyebilmektedir.

Bu tarz sorunlar yaşayan kişilerin aklına ilk gelen Dâhiliye bölümü olsa da Endokrinoloji bu bölümden ayrılmış olan ve kendi içerisinde daha da uzmanlaşmış bir bölümdür. Kendi içerisinde hastalıkların ağırlığına göre ayrılan bu bölümler teşhis aşamasında daha hızlı sonuçlar almak için önemlidir. Diyabetten aşırı tüylenmeye, kilo alım verimden kısırlığa herhangi bir rahatsızlık durumunda akla Endokrinoloji bölümü gelmelidir. Genellikle de hastalar Endokrinoloji bölümüne sevk edilirler. Bölüm ile ilgili daha fazla bilgi için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Endokrinologiya ve diğer bölümler için İstanbul NS Klinika ile iletişime geçebilirsiniz.

ACİL SERVİS 7/24 BÖLÜMÜ HAKKINDA

Sağlık kuruluşlarının acil müdahale gerektiren hastalar için kurmuş oldukları ve mesai dışında da sürekli olarak hizmet verilen bölümü Acil Servis bölümüdür. Bu bölüme tüm hastalar tüm şikâyetler için başvuru yapabilmektedir. Direkt olarak başvuru yapılabileceği gibi acil durumlarda evden de başvuru mümkündür.

Acil Servisler, müdahalenin hızlı ve düzenli olması amaçlandığından bölümlere ayrılmıştır. Bunlar sarı alan, yeşil alan ve kırmızı alan olarak ayrılırlar. Kırmızı alan, acil müdahale gerektiren yani hayati tehlikesi olan hastalar içindir. Burada en acil şekilde müdahale edilmesi gerekli olan hastaların tedavisi yapılmaktadır. Sarı alan, travma yaşamış ve kaza geçirmiş hastalar için herhangi bir hasarı önlemek amaçlı olan bölümlerdir. Burada hastaya müdahale edildikten sonra bir süre de gözetimde tutulmaktadırlar. Yeşil alan ise, hafif yaralanma ya da baş ağrısı gibi hafif durumlarda müdahale edilme alanıdır. Burada hastaya uygun tedavi uygulanır sonrasında da hasta için uygun olan polikliniğe yönlendirilir.

Acil servislerde her hastalığa bakılmaktadır ve günün her saatinde yardım alınabilir. Burada kalp durmasından baş ağrısına kadar tüm hastalıklara müdahale edilmesi için eğitim alınmış uzman kişiler çalışmaktadır. Kendi alanları dışında bir durum olduğunda ise ilgili uzman ile irtibata geçip hasta için uygun tedaviye hemen başlamaktadırlar. Acil Servis 7/24 bölümü hakkında daha fazla ve ayrıntılı bilgi için bağlantıya tıklamanız yeterlidir.

Tecili Yardim sayfasından kendilerine 7/24 ulaşabilirsiniz.