Patent Alma Şartları

Patent Alma Şartları

Patent; yapılan bir buluşun, icadın, geliştirilmiş bir ürünün haklarının korunması için gerekli bir onaylama sürecidir. Patent alma şartları Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından standart prosedürlerle belirlenmiştir.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından araştırılması ve incelemesi yapılan buluş patent almak için uygunsa patent alabilir. Patent almak için gerekli en büyük şart geliştirilen ürünün özgünlüğüdür. Özgün ürünler ortaya koyan kişi ve firmalar, geliştirdikleri ürünün alanında uzman kişilerce değerlendirilir ve patent almak için uygun olup olmadığı raporlanarak patent alabilir. Patent alma şartları yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik olarak sıralanabilir.

Patent Başvurusu

Özgün fikirlerinizle geliştirdiğiniz ürünün patent alma şartlarına uyduğunu düşünüyorsanız, ürününüzü koruma altına almak için patent başvurusunda bulunabilirsiniz. Patent başvuruları Türkiye’de sadece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılabilir. Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunmak için bazı evrakları tamamlamanız gerekmektedir. Ürün planınızla birlikte bu evrakları da hazırlayarak rahatlıkla başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru için ödemeniz gereken meblağlar Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sitesinde her sene güncellenerek yayınlanır. Başvuruda bulunmanız için gerekli belgeler kabataslak olarak şöyle sıralanabilir;

  1. Başvuru formu: Türk Patent ve Marka Kurumuna yapacağınız başvuruda kurum tarafından sağlanan başvuru belgesidir. Belge üzerinde istenilen bilgiler eksiksiz doldurularak devamında gerekli olan belgelerle kuruma teslim edilir.

 

  1. Ürünü anlatan genel özet: Geliştirilen ürünün genel hatlarıyla açıkça ve detaylı bir biçimde anlatan genel ürün özetidir. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uygun resmi bir yazı gibi hazırlanmış bir metindir. Gerekli evraklarla birlikte kuruma teslim edilir. Değerlendirme süreci için gereklidir.

 

  1. Ürünün tam anlamıyla açıklandığı tarifname: Geliştirilen ürünün açıklandığı hangi sektörler için tasarlandığını anlatan ürün hakkında bilgiler veren ürünü her şeyiyle tarif eden yazı.

 

  1. Atıf yapılan fotoğraflar: Ürünü görsel olarak sunmak için yazılarda belirtilen kısımların görsel olarak anlatımı için belgelerin içine eklenen ürün fotoğrafları.

 

  1. Ürünün unsurlarını içeren istemler: Ürünün anlatımında bahsi geçen ürüne eklenmiş unsur veya unsurları anlatan kısımlar.

 

  1. Vekâletname: Patent için izin verilmiş kişiye verilen vekâletname.

 

İstenilen belgeler hazır biçimde yapılan ve patent alma şartlarını karşılayan başvurular değerlendirmeye alınır. Ürünün istenilen kriterlerde olup olmadığı incelendikten sonra patent başvurusu neticelenir. Patent başvurusu sonuçlanana kadar ayrıntılı süreç takibi ve sonuç takibi Türk Patent ve Marka Kurumu’nun kendi sitesinden online olarak kontrol edilebilir.

Patent Ne Kadar Sürede Alınır ve Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Patent alma şartlarını yerine getiren ürünün Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan patent başvurusundan sonra değerlendirmeler ve araştırmalarla birlikte patenti alma süresi 30 ile 40 ay arasında değişmektedir. Alınan bu patent, ürünü başvuru tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 20 yıl süreyle yasal olarak korur. 20 yıl boyunca ürün, patent sahibi tarafından istenildiği gibi kullanılabilir, üretimi yapılabilir ve satılabilir. Bunun yanı sıra Faydalı Model belgesi alarak ürünü 10 yıla kadar koruma altına alabilirsiniz. Faydalı Model belgesi başvuruları 10 ila 12 ay arasında sonuçlanır. Patent sahibi, yine başvuru tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 10 yıl süreyle ürünü istediği şekilde kullanma hakkına sahiptir. Marka başvurularında ki gibi patenti yenilemek gerekmez. Patent alındıktan sonra başvuru yaptığınız patent çeşidine göre 10 yıl veya 20 yıl süreyle ürününüzü size ait kılmaya ve korumaya devam eder.

Tüm patent süreçlerini daha kolay ve sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için patent ve tescil işlemleri ile ilgilenen firmalardan yardım alabilirsiniz. Tescil ve patent hizmetinin önde gelen kuruluşlarından Lider Patent tüm patent alma sürecinizi titizlikle yöneterek kısa sürede patent alarak buluşunuzu koruma altına alıyor. Patent ve tescil işlemlerine dair detaylı bilgileri öğrenmek için Lider Patent ile hemen iletişime geçebilirsiniz.