Ripple (XRP) Nedir?

Ripple (XRP) Nedir?

Ripple dünya çapında ölçeklendirilebilir, hızlı olmasıyla ve düşük işlem ücretleriyle dikkat çeken bir ödeme sistemidir.

Ripple dünya çapında ölçeklendirilebilir, hızlı olmasıyla ve düşük işlem ücretleriyle dikkat çeken bir ödeme sistemidir. Başlangıçta büyük hedeflerle yola çıkan Ripple Labs'ın CEO koltuğunda eski Yahoo! çalışanı Brad Garlinghouse oturuyor. Şirket, blockchain'in gücünü arkasına alarak SWIFT'i tahtından etmeyi planlıyor.

Ripple Labs şirketi kurulduğundan bu yana yasal sorunlarla mücadele halinde olmasına rağmen Ripple fiyatının tarihine baktığımızda birçok kez hızlı tırmanışları görebiliyoruz. Ripple fiyatı medyada yer alan olumsuz haberlerden oldukça kötü etkilenmiştir. Geçmişte piyasa değeri neredeyse Ethereum'a yaklaşmış ancak Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC'in soruşturmalarıyla büyük darbe almıştır.

Ripple (XRP) market değeri açısından piyasa çıkmasından kısa süre sonra kendine üst sıralarda yer bulmuştur. Kripto para evreninin büyük anlaşmalara imza atan üyelerinden bir tanesidir. Bu nedenle kripto para medyasında geniş yer alır. XRP zaman zaman yatırımcılarını üzse de halen popülerliğini korumaktadır.

Ripple Nasıl Çalışır?

Ripple diğer major kripto paralar gibi Proof-of-work ya da proof-of-stake sistemlerini kullanmaz. Bunun yerine kullanıcı bakiyelerini ve kullanıcılar arası işlemleri doğrulamak amacıyla bir konsensüs protokolü (RippleNet) kullanır. Bu protokol sistemin güvenliğini sağlarken double-spending (çift harcama) olasılığını önler. Birden fazla harcama yapmaya çalışan bir kullanıcının ilk işlemi hariç diğer işlemleri sistemden silinir. Diğer kripto paralara ciddi sorunlar yaşatan bu açığın önüne Ripple bir set çekmiş görünüyor. Güvenli olmasının yanı sıra 5 saniyelik işlem süresiyle de göz dolduran XRP’nin kullanımı da oldukça kolay.  Kullanıcıların para transferi yapabilmesi için sadece para göndereceği tarafın sıcak cüzdan bilgilerini bilmesi yeterli oluyor.

Ripple ve Yasal Sorunlar

Ripple piyasaya çıktığından bu yana yasal sorunlar ile mücadele etmektedir. SEC Ripple yönetimini 2013 yılından bu yana regülasyonu bulunmayan bir dijital değeri sattığı gerekçesiyle sürekli mercek altında tutmaktadır. 1.3 milyar dolarlık davada öne sürülen kritik noktalardan biriyse Ripple'ın bir para birimi değil, hisse senedi olarak görülmesi. Bundan dolayı bir takım yasalara tabii tutulması gerektiği düşünülüyor. Bu konu ile bağlantılı XRP haberleri, Ripple gündemini meşgul etmektedir.

Yatırımcılar davanın Ripple için olumlu sonuçlanmasının XRP fiyatını etkileyeceğini düşünse de, bu görüşler sadece spekülasyon olarak görülmektedir. Ayrıca davanın içeriği sadece Ripple ile ilgili değildir. Aynı zamanda Ripple kurucularından Chris Larsen ve Ripple CEO'su Brad Garlinghouse hakkında da soruşturma bulunmaktadır. Davanın sonuçlanmasını Ripple şirketi de dört gözle bekliyor çünkü eğer regülasyonlar tamamlanırsa şirket yasal olarak ICO düzenleyebilecek ve SEC’in radarında olsa dahi daha rahat hareket edebilecek.

XRP Nedir? XRP Nereden Alınır?

XRP Ripple'ın ödeme sistemi RippleNet'in kendine has kripto parasıdır. RippleNet'te herhangi bir para birimi kullanılabiliyor ancak XRP bu sistemin içerisinde defter tabanlı çalışan bir kripto paradır. Ripple'ın asıl amacı şirketlere bankalara hizmet etmek olsa da herkes XRP sahibi olabilir.

XRP en yaygın kullanılan kripto para borsalarında listelenmiş durumda. 2021 itibariyle XRP en yüksek işlem hacmine Binance'te sahiptir. XRP aynı zamanda Huobi Global, Bithumb ve KuCoin borsalarından satın alınabilir. Bu borsalardan BTC ya da USDT karşılığında işlem görüyor. XRP madencilik sistemini kullanmadığı için XRP elde etmenin tek yolu borsalardan satın almaktır.

XRP'nin Avantajları Nelerdir?

XRP işlemleri 3-5 saniye içerisinde sonuçlanmaktadır. Bu yüzden Ripple Labs şirketi global olarak en iyi ölçeklendirilmiş kripto paraya sahip olduklarını önce sürüyor. Ripple kaynaklarına göre RippleNet sistemi  7 gün 24 saat, saniyede 1500 işlem yapabiliyor. Dağıtık şekilde çalışan ödeme ağında 150'den fazla onaylayıcı var. Stabil şekilde çalışan ağın 7 yıllık sağlam geçmişi bulunuyor. Öte yandan madencilik enerji gideleri olmadığı için çevre dostu olarak nitelendiriliyor. Proof of work kullanmadığı için bu sistemle alakalı sorunlardan da kurtulmuş oluyor.

Hızlı ve güvenilir olmasının yanı sıra XRP'de işlem ücretleri oldukça düşüktür. Tarihsel bakıldığında proof of work kullanan kripto paralara kıyasla işlem ücretleri oldukça cüzi miktardadır. Üstelik büyük miktardaki transferler de aynı hızla ve düşük ücretle gerçekleşiyor.

Ripple'ın hizmet sağladığı şirketler arasında American Express, Transfergo gibi şirketler ve Bank Santander ve birçok banka bulunmaktadır.

XRP'nin Kötü Tarafı Nedir?

Birçok kripto para takipçisi temelinde finansal özgürlüğü barındıran Bitcoin felsefesinin XRP coin'i ya da RippleLabs gibi bir şirkette bulunamayacağını düşünüyor. Ripple arzı bir şirket tarafından kontrol edildiği için XRP fiyatının manipülasyonlara açık olduğu öne sürülüyor. Yine aynı sebepten XRP'nin merkezsiz bir sistemde çalışıp çalışmadığı halen sorgulanıyor. Diğer yandan büyük şirketlerle çalışmayı hedefleyen Ripple Labs'ın kripto para evreninde yer etmek gibi bir iddiası olmadığını da belirtelim. Hatta şirket geçmişte PR çalışmalarıyla Ripple ismini XRP ile anılmasına karşı gelmişti ve medyaya dahi bu konuda baskı yapmıştı. Ancak eskiden beri XRP ve Ripple birbiriyle anıldı ve Ripple şirketi XRP’i kendinden bağımsız bir kripto para gibi göstermeyi başaramadı.

Ripple XRP Madenciliği

Ripple'ın ve XRP'in herhangi bir şekilde madenciliği bulunmamaktadır. Bir kısım XRP'ler Ripple'ın ICO'sunda dağıtılmıştır. Diğer yandan Ripple Labs şirketi düzenli aralıklarla piyasaya XRP sürmektedir ya da büyük miktarlarda şirketlere satmaktadır. Ripple Labs'ın XRP arzını kontrol edebilmesi geçmişte birçok tartışmaya neden oldu. Bir şirketin elinde sınırsız miktarda XRP bulunmasından dolayı merkezsiz olmadığı öne sürüldü. Kripto paraların doğasına aykırı bir özelliği bulunan XRP yine de birçok bireysel yatırımcının gözdesi olmayı başardı.

XRP Nasıl Saklanır?

XRP kendiyle uyumlu soğuk cüzdanlarda saklanabilir, soğuk cüzdanlar XRP saklamanın en güvenli yoludur. Ripple'ın resmi bir cüzdan uygulaması bulunmamaktadır. Tavsiye edilmez ancak XRP'lerinizi işlem gördüğü borsalarda da saklayabilirsiniz.