Sagrada Familia’nın 2026 Yılına Tamamlanması Planlanıyor

Sagrada Familia’nın 2026 Yılına Tamamlanması Planlanıyor

Eğer İspanya’nın Katalan Bölgesi’nin başkenti olan Barselona şehrini gezmeyi rotanıza eklemişseniz; mutlaka Sagrada Familia Katedrali’ni ziyaret etmelisiniz. Dünyaca ünlü bu katedralin mimarı olan Antoni Gaudi; mükemmel bir tasarım özelliğiyle asırlara ışık tutuyor. Hz. İsa’nın hayatının önemli noktalarını işleyen bir mimari yapı olan Sagrada Familia Katedrali; 1881 yılı itibariyle inşaat çalışmalarına başlanmış bir eserdir. Katedralin orijinal ismi ise “Temple Expiatori de La Sagrada Familia” olduğu bilinmektedir. Her ne kadar inşaat çalışmalarına 1881 yılı itibariyle başlanmış olsa da gerçek manada katedralin inşası 1883 yılı itibariyle başlayabilmiştir.

Gotik tarzın hakim olduğu bir tasarım özelliğine sahip olan bu tarihi eserin proje sorumlusu olarak Francisco de Paula del Villar ön plana çıkmaktadır. Ancak Park Güell, Casa Batllo gibi sıra dışı eserleriyle ön plana çıkan Antoni Gaudi’nin diğer bütün işlerini bırakarak; kendisini Sagrada Familia Katedrali’nin yapımına adamasının sonrasında bu eser; farklı bir mimari tarzın hakim olduğu bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. 1926 yılı itibariyle katedralin mimarı olan Gaudi’nin vefat etmesinin ardından bir süre fon bulamayan Sagrada Familia Katedrali; henüz inşaatı tamamlanmadan restorasyonu yapılan ilk tarihi yapı olarak karşımıza çıkıyor. İç savaş döneminde zarar gören bu tarihi yapı; II. Dünya Savaşı’nın da başlaması neticesinde zor bir döneme giriyor.

Sagrada Familia Katedrali: Kentin İçinde Devası Bir Heykel!

Katedral Gaudi’nin mükemmel mimari sayesinde tam olarak bir heykeltıraş titizliğinde özenerek yapılmış bir tarihi yapı olarak tanımlanıyor. İlk yapımına başlanmasından günümüze kadar uzanan süreç içerisinde hiçbir zaman tamamlanamayan Sagrada Familia Katedrali; 2026 yılı itibariyle tamamlanacak bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Salvador Dali; katedralin inşaatı sürecine sanatçıların da katılım sağlaması gerektiğini vurgulayarak; bu projenin sanatçısız bir şekilde devam etmesinin ihanet olacağını vurgulamıştır. Salvador Dali; ‘’ bırakın kentin ortasında çürüyen bir diş gibi kalsın’’ diyerek; sanatçılar olmadan bu tarihi yapının devam etmesine tepki göstermiştir.

Yine ünlü Katalan ressam; Antoni Tapies de bu tarihi proje için ‘’ Mimari ve dini bir hata’’ sözünü kullanmıştır. Ancak bu tür tepkilerin karşısında duran ve projenin sürdürülmesini destekleyenler de ‘’ Bir binaya resim muamelesi yapılamaz!’’ sözünden hareketle; mimarı ölse de katedralin tamamlanmasının üzerinde durmuştur.

Sagrada Familia Katedrali’nde Tarihi Bir Gezinti

Mimari bir deha olan Gaudi katedrali 3 farklı cepheden oluşacak şekilde tasarlamıştır. Katedralin yapılmaya başlanan ilk bölümü ise Nativity Facade’dir. Bu bölümün inşaatının tüm aşamalarını birebir Gaudi kontrol etmiştir. 1894 yılı ile 1930 yılları arasında yapımı tamamlanan Nativity Facede bölümü; Hz. İsa’nın doğumunu referans almıştır. Pek çok önemli detayı bulunan Nativity Facede bölümü; Gaudi’nin mükemmel dehasını yansıtmaktadır.

Katedralin ikinci cephesi olarak karşımıza Passion Facede çıkıyor. Bu bölüm son derece sade bir tasarımıyla dikkatleri üzerinde topluyor. Yapımına 1954 yılı itibariyle başlanan Passion Facede; Hz. İsa’nın tutkusunu simgeliyor. Ayrıca Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi olayındaki çekmiş olduğu acıya da atıfta bulunan Passion Facede Cephesi; 1976 yılı ile 1987 yılları arasında yapım sürecine heykeltıraşların da dahil olması sonrasında tamamlanıyor.

Katedralin en ihtişamlı ve en büyük cephesi ise Glory Facede’dir. Bu bölümün inşaatına ise 2002 yılı itibariyle başlanmıştır. Glory Facede Cephesi; Hz. İsa’nın kutsal görkeminden referans alarak yapılmayan başlanırken, insanlığın Tanrı’ya yükselmesini de vurguluyor. Bu cephenin yapımı esasında Gaudi’nin 1936 yılı itibariyle hazırlamış olduğu modelden yararlanılıyor. Gerek yapılış öyküsü gerekse estetik görünümüyle son derece beğenilen bir yapı olan Sagrada Familia Katedrali; dünya çapında ün yapmış bir tarihi yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Sagrada Familia Bileti Nasıl Alınır?

Bir yılda 4.5 milyon ziyaretçi alan Sagrada Familia’ya bitmesi planlanan 2026 yılına kadar biletle giriş yapılabiliyor. Girişinde bilet almak için her zaman oldukça uzun kuyruklar oluyor. Bu nedenle gitmeden önce biletinizi mutlaka online olarak almanızı öneriyoruz. Sagrada Familia Biletleri ise çeşit çeşit, gerek kulelere çıkış imkanı sağlayan bilet gerekse içeriyi görmenize imkan sağlayan bilet türleri mevcut. Müze Biletleri sitesinin Sagrada Familia yazısındaki değerlendirmeleri okuyarak bilet tercihinizi yapabilirsiniz.

Sagrada Famili’yı dönemsel olarak değişmekle birlikte sabah 9:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.