Seçim barajı çıkışı ardındaki AKP MHP pazarlığı

Seçim barajı çıkışı ardındaki AKP MHP pazarlığı

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin baraj çıkışının AKP-MHP arasında gerçekleşecek bir ittifakın nabız yoklaması olabileceği öne sürüldü. Bahçeli’nin kafasındaki planın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP’nin adayına destek vermesi karşılığında bir pazarlık olabileceği kaydedildi.

Hükümetin yayın organlarından Yenişafak gazetesi yazarı Mehmet Acet, Bahçeli’nin baraj çıkışının, AKP ve MHP arasında gerçekleşecek bir ittifakın nabız yoklaması olabileceğini iddia etti.

Mehmet Acet, bugünkü köşe yazısında Devlet Bahçeli'nin baraj çıkışını değerlendirirken, Bahçeli’nin kafasındaki planın “2019 seçimlerinde AKP adayına destek vermesi karşılığında seçim barajının yüzde 10’dan aşağıya çekilmesi” olduğunu iddia etti.

Acet, ‘2019 topuna Bahçeli de girdi’ başlığıyla aktardığı yazısında, özetle şu görüşlere yer verdi:

“Bahçeli’nin dünkü açıklamalarını bir hatırlayalım:

“Yüzde 10 barajı Türkiye’de çok ağır bir baraj. Bu yüzde 5 mi olur, Batı demokrasilerindeki gibi yüzde 7 mi olur, yoksa yüzde 10’da kalıp böyle mi devam etmesi gerekir, bunları görmek lazım.”

Bahçeli’nin bu açıklamalarının bütünlüğüne baktığımız zaman, seçim barajının düşürülmesi teklifini Türkiye’nin normalleşmesi bağlamında bir çerçeveye oturttuğu anlaşılıyor. Gerçekten böyle mi?

Yoksa 2019’da partisinin bir baraj sorunu yaşama ihtimalini gördüğü için mi bu çıkışı yaptı?

Tabi kimse ayranım ekşi demeyeceğine göre, ilerleyen dönemlerde MHP yönetiminden bu minvalde duyulan endişeye dair bir şey işiteceğimizi zannetmiyorum.

AKP BU İŞE NASIL BAKIYOR?

Bahçeli’nin sözleri üzerine Ak Parti yönetiminde sandalye sahibi olan bir ismi şöyle bir yokladım.

Ak Partide, anayasa değişikliği süreciyle başlayan MHP işbirliği nedeniyle kimse Bahçeli’ye erken bir cevap vermek istemiyor.

Ama konuştuğum yetkili ismin Bahçeli’nin teklifini zihninde şöyle bir tarttıktan sonra “100 kişilik Türkiye milletvekilliği” hatırlatması yaptığına tanık olunca, iktidar partisi çevrelerinde barajın düşürülmesi konusunda yeni bir kararın verilmediğini anlamış olduk.

Bu normal.

Zira pragmatik bakıldığı zaman, yüzde 10 barajının bir sonraki seçimde en fazla Ak Parti’ye yarayabileceği gibi ihtimaller karşımıza çıkıyor.

Hatta, mevcut tabloda siyasi partiler yarışına Meral Akşener’in partisinin de dahil olduğunu hesaba kattığınız takdirde, 2019 parlamento seçimlerinde 2002 seçimlerinin bir tekrarının olabileceği ihtimali gündeme gelmiş oluyor.

Ak Parti ve CHP dışındaki partilerin baraj altında kaldığı 2002 Kasım sonuçlarını bir hatırlayın.

Bir parti, yüzde 34 oy oranı ile Meclis’te anayasayı değiştirebilecek çoğunluğu elde edecek sayıya kadar ulaşmıştı.

Bugünkü şartlarda bu nasıl olur?

2002’de Cem Uzan’ın diğer partilerin hepsini baraj altına çekmesi gibi, Meral Akşener’in bir kuyudan uzattığı ipe MHP seçmeninin önemli bir bölümünün sarılmasıyla.

Akşener’in partisinin yakın dönem serencamını dikkate aldığımızda, bu safhada en fazla MHP’den oy alma eğilimi taşıdığı bir gerçek.

İki yıl süresince bu denklemde fazla bir değişiklik olmazsa, bu yazdığım senaryonun yabana atılır bir senaryo olmadığını sizler de takdir edersiniz.

AK PARTİ MHP PAZARLIĞI OLUR MU?

Mevcut şartlarda iktidar partisinin Bahçeli’nin teklifini bir çırpıda reddedebileceği bir zemin ortada yok.

Peki, ne olabilir?

İlerleyen safhalarda, seçimler yaklaştıkça bir takım müzakereler/pazarlıklar devreye girebilir.

Ne tür müzakereler derseniz, bu, iki türlü olabilir derim:

1-Ak Parti’de, bir seçim sistemi değişikliğiyle ki bu, bir anayasa değişikliği gerektirmiyor, Dar Bölge ya da, Daraltılmış Seçim Bölgesi sistemine geçiş için ciddi tartışmalar yapıldığını biliyoruz.

Dahasını da yazayım, imkan bulunduğu takdirde Daraltılmış Seçim Bölgesi sistemine hemen geçilebilir.

Bu durumda MHP ile seçim barajının düşürülmesi karşılığında böyle bir sistem değişikliği için müzakereler yapılabilir.

2-Bu böyle ama bana kalırsa Bahçeli’nin kafasında daha başka bir seçenek var.

O da şu:

2019 seçimlerinde MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ak Parti’nin adayına destek vermesi karşılığında seçim barajının yüzde 10’dan aşağıya çekilmesi.

Bu işler için daha çok vakit var diye düşünebiliriz.

Ama sonuçta ileride oluşacak bir ittifak ya da pazarlık ortamı için, bir yerden başlamak gerekiyor.

Bir yerde kartları açıp, nabız yoklamaya başlamak gerekiyor.

Bahçeli tam da böyle bir şey yapmak istiyor olabilir.”