Sınavdan yanlış saatte çıkarılan öğrencilerden bazıları tekrar salona geri alındı

Sınavdan yanlış saatte çıkarılan öğrencilerden bazıları tekrar salona geri alındı

Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınına rağmen yapılan lise ve üniversite sınavlarına ilişkin açıklama yayımladı.

Öğrencilerin yanlış saatte sınavdan çıkarıldığı söylenen açıklamada, olayın en büyük sorumlusunun ÖSYM olduğu belirtildi.

TAHTADA BAŞKA SINAVIN SAATLERİ KALMIŞ

Eşref Bitlis Anadolu Lisesi’ndeki sınıf tahtalarında geçen haftalarda yapılan Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavının saatlerinin yazılı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar dile getirildi:

“Sınav salonlarından birindeki öğrenciler, tahtada yazılı olan MSÜ sınav saatinin bitiş saatine göre sınavdan çıkarılmış ve böylece bu öğrencilerden girdikleri YKS-TYT sınavını olması gerekenden 30 dakika önce bitirmeleri istenmiştir. Adaylar bu aksaklığı salondan çıktıktan sonra fark etmişlerdir. Bununla da kalmamış, son ana kadar duruma müdahale etmeyen bina sınav yönetimi, sınavdan erken çıkarılan adaylarından birkaçını okul bahçesinden geri çevirmiş, bu adaylar bahçeye çıktıktan sonra yeniden salona döndürülmüş ve sınava devam etmeleri istenmiştir. Bu durum çok ağır sonuçları olabilecek oldukça ciddi bir hak ihlalidir.”

ÖSYM’nin yeterli sayıda sınav gözetmeni sağlayamadığına değinilen açıklamada, “YKS-TYT sınavı sırasında Küçükçekmece Eşref Bitlis Anadolu Lisesinde yaşanan durum, haftalardan beri yaptığımız uyarılarda ne kadar haklı olduğumuzu ne yazık ki bir kez daha ortaya koymuştur. Salgın koşullarında sınav yapılmasında ısrar eden ÖSYM, sınav görevlileri normal şartlarda iki kişinin yapması gereken işin tamamını bir tek kişi olarak yapmak zorunda kalmıştır. Bu yoğunluğa ÖSYM Bina Sınav Sorumlularının duyarsızlığı, sorumsuzluğu ve sınav yapılan binalardaki okul yönetimlerinin ilgisizliği ve beceriksizliği de eklenince öğrencileri ciddi biçimde mağdur eden sonuçlar ortaya çıkmıştır” denildi.

Yaşananların önemli sorumlularından birinin ÖSYM Başkanlığı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu ihlalin oluşmasına neden olanlar başta, sınav yapma ısrarından vazgeçmeyen ÖSYM, sonra da sırasıyla ÖSYM Bina Sınav Sorumlusu ve okul yönetimidir. Okulu, derslikleri ve sınav salonlarını sınava hazır hale getirmek Bina Yöneticilieriyle ÖSYM Sınav Sorumlusu’nun görevidir. Hiçbir sınav öğrencilerimizin sağlığından ve geleceğinden daha önemli değildir!”