Spor Teknolojileri Spor Deneyimini Değiştiriyor

Spor Teknolojileri Spor Deneyimini Değiştiriyor

Teknoloji hayatımızın her alanını yavaş yavaş ve kökten değiştirdi. Bu alanlardan biri de spor. Günümüzde teknolojinin geldiği noktanın sağladığı avantajlar ile hem sporcuların hem sporseverlerin deneyimleri baştan sona değişiyor.

Çevrimiçi Maç İzleme

Teknoloji, sporsever ve sporcuların deneyimlerini değiştiriyor. Sporseverler, istedikleri spor dalının maçını çevrimiçi canlı izleyebiliyor. ExpressVPN’in çalışmasına göre, Türkiye’de en çok çevrimiçi canlı takip edilen maçlar futbola ait. 2017’den 2021’e, çevrimiçi canlı maç izlemeye olan ilgi de artış gösteriyor.

Teknoloji sayesinde stadyumlarda kısıtlı bir kitlenin deneyimleyebildiği maç heyecanına artık milyonlar istedikleri yerden eşlik ediyor.

Sporcu Performansı ve Teknoloji

1.jpg

 

Günümüzde sporcuların DNA’ları üzerinden performanslarının nasıl geliştirilebileceğinin okunabildiğini biliyor muydunuz? DNA analizi üzerinden sporcunun sadece hangi spor dalında çok iyi olabileceği değil aynı zamanda sporcunun başarılı olmak için nasıl bir diyet uygulaması gerektiği ve çok yoğun bir egzersiz programına vücudunun nasıl tepki vereceği de belirlenebiliyor.

Hem profesyonel hem amatör sporcular, teknolojinin sağladığı giyilebilir teknolojik spor ekipmanları ile performanslarını ölçebiliyor. Günümüzde profesyonel sporcuların performansı hem egzersizler hem karşılaşmalar sırasında takip ve kayıt edilmektedir. % 0.001 artışın bile ölçülebilmesi çok önemlidir çünkü bu performans artışı bir sporcunun dünya rekorunu kırmasına sebep olabilir.

2.jpg

Giyilebilir Hidrasyon Takip Ekipmanları

Dehidrasyon sadece sporcu performansını azaltan bir faktör değildir. Dehidrasyon ağır sağlık problemlerine ve yaralanmalara yol açabilir. Özellikle sporcular için hidrasyon seviyesini takip etmek ve uygun hidrasyon seviyesinin sağlandığından emin olmak uzun süreli egzersiz ve yarış dayanıklılığında performansı arttırmak için çok önemlidir.

Giyilebilir hidrasyon takip ekipmanları sayesinde sporcular ne zaman, ne kadar ve ne içmeleri gerektiğini artık biliyor.

Giyilebilir Solunum Takip Ekipmanları

Giyilebilir akıllı saatler nabız ölçüyor, spor aktivitelerini ve hızı kaydediyor, oksijen yoğunluğunu ölçüyor ve yakılan kalori miktarını kaydediyor. Giyilebilir akıllı saatlerin ötesinde artık giyilebilir solunum takip ekipmanları da mevcut. Bu ekipmanlar bir mikrofona da sahip. Bireyin spor aktivitesi sırasında solunumundaki düzensizlikleri, öksürük ve hırıltıyı takip ediyor.

Nörobilim

Halo adı verilen bir şapka, sporcuların beyinlerini egzersiz ve karşılaşmalar için hazırlamaya yardımcı oluyor. Halo şapkası, nöronların birbiriyle etkileşime geçmesine yardımcı olan atışlar gönderiyor. 

Video Teknolojileri ve Spor Biyomekaniği

Spor biyomekaniği, sporcuların vücut hareketlerinin mekanik takibi ve incelenmesidir. Spor biyomekanikleri sayesinde spor yaralanmaları önlenir ve performans ölçümleri yapılır. Video analizleri sayesinde bireylerin ve takımların güçlü/zayıf yanları, hataları ve üzerinde çalışması gereken hareket mekanikleri analiz edilir.

Futbol Pozisyon Analizleri

Sadece futbolda değil diğer spor dallarında da sporcuların pozisyonlarını takip eden ve kaydeden takip cihazları kullanılıyor. Bu takip cihazları sayesinde sporcuların nasıl hareket ettiği, top ile etkileşime ne zaman geçtikleri ve herhangi bir çarpışma yaşayıp yaşamadıkları analiz ediliyor. Bu analizlerden elde edilen bilgiler antrenörlerin sporcu egzersizlerini performansını arttırmak adına düzenlemesine imkan sağlıyor. Sporcuların zayıf yönleri keşfediliyor ve üzerine yoğunlaşma imkanı sağlanıyor.

Sanal Gerçeklik

Virtual reality (sanal gerçeklik) sayesinde sporseverler VR cihazları ile stadyumdan binlerce kilometre uzakta olmalarına rağmen maç heyecanını orada gibi yaşayabiliyor.

Sanal gerçeklik sadece sporseverleri değil sporcuları da etkiliyor. Sporcular sanal olarak egzersizlerini gerçekleştirebiliyor.

Çevrimiçi canlı maç izlemeden giyilebilir akıllı ekipmanlara ve ileri spor aktivitesi analizlerine, spor teknolojisinde gerçekleşen ilerlemeler herkesin spor ile olan etkileşimini baştan sona değiştirdi.

Spor teknolojilerinde gerçekleşen gelişmeler profesyonel ve amatör sporculardan sporseverlere kadar herkesin hayatını daha da kolaylaştırıyor.