Super App: Tüm İhtiyaçlarınızı Tek Bir Uygulama ile Karşılayın

Super App: Tüm İhtiyaçlarınızı Tek Bir Uygulama ile Karşılayın

Bu yüzyılda; yaklaşık 4 milyar insanın aktif olarak internet kullandığı ve 2 milyardan fazla kişinin akıllı telefonlar üzerinden işlerini yürütebildiği dijital bir düzene sahibiz.

Bu yüzyılda; yaklaşık 4 milyar insanın aktif olarak internet kullandığı ve 2 milyardan fazla kişinin akıllı telefonlar üzerinden işlerini yürütebildiği dijital bir düzene sahibiz. Üstelik bu düzenin neredeyse her geçen saniye geliştiği ve hem kullanıcı sayısının hem de kullanım kapsamının genişlediği de unutulmamalı. Dolayısıyla artık mobil uygulamalar hayatın her alanında neredeyse her ihtiyaca karşılık verebilme kabiliyetine sahip. 

Mobil uygulamaların tüm işlemler ve ihtiyaçlar için kullanımı büyük bir avantaj ve hız sağlamakla birlikte, alternatif hizmet yelpazesinin de genişlemesine katkı sunuyor. Ancak artık akıllı cihazlarda her ihtiyaca yönelik farklı bir uygulama bulunması, bu uygulamalar için gereken depolama ihtiyacı, her uygulamada ayrı ayrı paylaşılan kişisel veri sorunu gibi konular teknoloji evriminin yeni ürünü SuperApp’lerin geliştirilmesini sağladı. 

Super App Nedir?  

Super App konsepti tek uygulamayla pek çok ihtiyacın karşılanabildiği ve bir çatı altında birden fazla hizmete erişilebilen bir dijital platform ve uygulama konseptidir. 

Hizmet almak isteyenlerin Süper Uygulamaları sayesinde tek seferde giriş yaparak; uygulamanın sunduğu sayısız hizmetten faydalanmaları mümkün oluyor. Böylece her iş ya da işlem için ayrı ayrı uygulama indirme ve giriş yapma ihtiyacı ortadan kalkıyor. Aynı zamanda sunulan hizmet yelpazesi de Super App’lere bağlı olarak değişiyor. 

Super App’lerin Avantajları 

Super App konsepti ilk olarak Blackberry CEO’su Mike Lazaridis tarafından tanımlandı. “Uygulamaların ekosistemi” olarak nitelendirilen Super App’ler; içinde pek çok hizmete yönelik ayrı ayrı uygulama ve platformları barındıran toplayıcı bir merkez işlevine sahiptir. Böylece ilk kullanım avantajı olarak çoklu hizmet sistemine erişim ön plana çıkar. Aynı anda finans, bankacılık, online alışveriş, ödeme ve talimat işlemlerinin tümünü bir arada sunan Super App’ler hızlı ve güvenilir ortamda tüm dijital hizmetlere erişim sağlar. 

Süper uygulamaların avantajları arasında yer alan bir başka özellik alternatif hizmet yelpazesinin geniş olmasıdır. Yani farklı Super App’ler; içeriğinde de birbirinden farklı hizmetleri bir araya getirir. Böylece hangi hizmete ihtiyaç duyuyorsanız ya da hangi alanda ağırlıklı mobil uygulama kullanımı yapıyorsanız o kapsamda hizmet sunan Super App’i tercih edebilirsiniz. 

Dünyanın önde gelen Super App’leri kendilerinin tercih oranını yükseltmek için içerik hizmetlerinde oldukça geniş bir kapsam sunar.  

Dünyadan En İyi Super App Örnekleri 

Super App konseptinin dünya genelinde kullanımı her geçen gün yaygınlaşırken; bu alanın liderleri genellikle Asya menşeili uygulamalar oluyor. Super App’in öncüsü konumunda yer alan WeChat tek ekran üzerinden mesajlaşma, para transferi, online alışveriş, sipariş, ödeme gibi pek çok dijital hizmeti bir araya getiriyor. Öte yandan Alipay, Grab ve Gojek sektörün önde gelen diğer Super App’leri arasında yer alıyor.  

WeChat başlangıçta bir mesajlaşma uygulaması olarak hizmet verirken sonrasında Super App konseptine geçiş yaptı ve mesajlaşma ekranından aynı zamanda finansal hareket ekranına, online alışveriş ve sipariş bölümlerine erişim sağladı. Böylece Super App’lerin de temelini atmış oldu. 

WeChat’in ardından dünya devi Alibaba girişimlerinden biri olan Alipay de Super App’ini piyasaya sürerek geniş kitlelerin Süper Uygulamalardan alternatif hizmetlere erişmesini kolaylaştırdı. 

Dijital Finansta Super App Farkı 

Super App’ler pek çok ihtiyaç için tek uygulamanın kullanıldığı bir konsepti yansıtıyor. Ancak dijital finans yönetiminde Super App’lerin sağladığı avantajlar diğer hizmet kategorilerine oranla çok daha fazla. Çünkü dijital finans ihtiyaçları da kendi içinde farklı hizmet kategorilerine ayrılıyor ve Super App’ler bu hizmetlerin tamamını bir arada sunarak kolay erişim sağlıyor. 

Tüm transfer, ödeme, talimat ve alışveriş işlemlerinin tek uygulama ile yapılabilmesi Super App’ler sayesinde mümkün. Böylece bu işlemlerin her biri için farklı bir uygulama indirmek, kayıt yapmak, bilgi paylaşmak ve alan ayırmak ihtiyaçları da otomatik olarak ortadan kalkıyor.  

Dünya devleri arasında Super App yarışı devam ederken; Türkiye’de Super App konseptinin en iyi temsilcisi Ozan SuperApp oldu! Çünkü Ozan SuperApp’liler; 7/24 para transferi, online alışveriş, dijital servis işlemleri, e-Pin hizmeti ve Cashback kampanyaları gibi sayısız ihtiyacını tek platformda karşılıyor. Türkiye’nin en nitelikli Super App’i Ozan SuperApp ile aynı anda tüm işlemleri tek bir uygulama üzerinden yapıp vakit ve alan tasarrufu sağlamak mümkün hale geliyor.