TBMM Başkanı Kahraman: 'Abdülhamit indirilmeseydi...'

TBMM Başkanı Kahraman: 'Abdülhamit indirilmeseydi...'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Bizi harpler perişan etti. Gelişmemiz durdu, perişan olduk. Eğer Sultan Abdülhamid Han indirilmemiş olsaydı, hatta Birinci Cihan Harbi çıkmayacaktı" dedi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “"Bizi harpler perişan etti. Evvela Trablusgarp, sonra 1912 Balkan, sonra 1914-1918 Birinci Dünya Harbi, yetişmiş bütün elemanlarımızı elimizden aldı. Bu kadar genç ve diri bir nüfus gidince ne tarlayı sürecek insan ne çalışacak eleman kaldı. Gelişmemiz durdu, perişan olduk. O harbe girmeyecektik. Bazıları 'Mecburduk' derler. Hayır, hiç de mecbur değildik. Eğer Sultan Abdülhamid Han indirilmemiş olsaydı, hatta Birinci Cihan Harbi çıkmayacaktı ."dedi.

Kahraman "Abdülhamit Han muhteşem bir insandı, en azından harbe girmezdik. 9 milyon 100 bin kilometrekaremiz vardı. 3 harbin sonunda 8 sene içinde 5 milyon 500 bin kilometrekare toprak kaybettik. 1918'de 3 milyon 600 bine indik, Lozan'da da 800'e indik, 2 milyon 800 bin kilometrekare daha verdik. Çok kötü yıkımlar yedik. Bunlardan birisi de eğitim öğretim sahasındaki bozgundur.” şeklinde konuştu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane Külliyesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle yapıldı. 

Törende Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'a, senato kararıyla, "üniversitenin gelişimine katkı sağlaması, zihnen, fikren, ruhen ve bedenen sağlıklı bir neslin yetişmesi için yaptığı özverili çalışmalarından dolayı" sağlık alanında fahri doktora unvanı verildi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Kahraman'a fahri doktora belgesini takdim etti ve cübbe giydirdi.

"BİZİ HARPLER PERİŞAN ETTİ"

Yapılan konuşmalardan ve tanıtım filminden çok duygulandığını ifade eden TBMM Başkanı İsmail Kahraman, temelinde Sultan Abdülhamid'in olduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin dünya çapında bir üniversite olacağını belirtti.

Türkiye'nin eğitim alanında çok aksamalar yaşadığını dile getiren Kahraman, şöyle konuştu:

"Bizi harpler perişan etti. Evvela Trablusgarp, sonra 1912 Balkan, sonra 1914-1918 Birinci Dünya Harbi, yetişmiş bütün elemanlarımızı elimizden aldı. Birinci Cihan Harbi'nde 2 milyon 900 bin gencimizi askere verdik. Nüfusun yüzde 10'u harbe gitti. Bu oran Almanlarda yüzde 14'tür. 2 milyon 900 milyon askerimizin 1 milyon 50 bini yok oldu. 450 bin şehidimiz var, esir, kayıp var. Bu kadar genç ve diri bir nüfus gidince ne tarlayı sürecek insan, ne çalışacak eleman kaldı. Gelişmemiz durdu, perişan olduk. Almanlar bize bugünkü parayla 8 milyar dolar verdi. Hazıra dağ dayanmaz 9 ayrı cephede savaşıyoruz. Perişan ettiler bizi. O harbe girmeyecektik. Bazıları 'Mecburduk' derler. Hayır, hiç de mecbur değildik. Eğer Sultan Abdülhamid Han indirilmemiş olsaydı, hatta Birinci Cihan Harbi çıkmayacaktı, muhteşem bir insandı, en azından harbe girmezdik. 9 milyon 100 bin kilometrekaremiz vardı. 3 harbin sonunda 8 sene içinde 5 milyon 500 bin kilometrekare toprak kaybettik. 1918'de 3 milyon 600 bine indik, Lozan'da da 800'e indik, 2 milyon 800 bin kilometrekare daha verdik. Çok kötü yıkımlar yedik. Bunlardan birisi de eğitim öğretim sahasındaki bozgundur."

Tarihi hatırlamanın geleceğe hazırlanmak olduğuna işaret eden Kahraman, öğrencilere, "Tarih şuurundan mahrum olmayalım, asil ve necip bir milletin torunları olduğumuzu bilelim, böylece milli birlik ve bütünlüğümüzle bir yumruk olarak haksızlıkların, yanlışlıkların üzerine gidelim." şeklinde seslenerek, eğitimdeki eksikliklerimizin giderilmesi ve tarihi sevmek gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, uyanık olmak gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Su uyur düşman uyumaz ve uyanık olduğunuz zaman da size bir şey yapamaz. Uyandığı zamanlardan birisi de 15 Temmuz'daki uyanmadır. Az daha gidiyordu Türkiye. Darbeler, idareleri değiştirir, ihtilaller sistemleri değiştirir. Türkiye 2 tane ihtilal gördü. Biri 1908 İttihat Terakki geldi, bütün sistem değişti; biri de 1923 Cumhuriyet, Osmanlı saltanatının yerine geldi. Diğerleri tamamen darbedir, 1960, 1971, 1980 ama 15 Temmuz 2016 darbe de değildir ihtilal de değildir, bir istila teşebbüsüdür. Bu güzelim ülke gidiyordu. Güneydoğu'da ve Doğu'da 3 tane devlet, Türkiye'de sıkışmışız bir yere, birbirine giren Suriye misali, Arakan misali halkımız. Perişandık... Bu, milletin bütünlüğüyle, siyasi parti gözetmeksizin bir araya gelmesiyle önlendi. Bu önleyişin önderi Recep Tayyip Erdoğan'dır. Nasıl devirdilerse Abdülhamid'i, gene aynı şeyi yapacaklardı ama olmadı."

Akademik personel cübbe giyme töreninin ardından Mekteb-i Tıbbıye-i Şahane Külliyesinde bulunan fakülte ve yüksekokulları birincilikle kazanan öğrencilere ödülleri verildi.