Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp mide ameliyatı cerrahi işlem yapılarak midenin bir tüp şekline getirilmesine veren isimdir.

Tüp mide ameliyatı cerrahi işlem yapılarak midenin bir tüp şekline getirilmesine veren isimdir. Bu uygulama Sleeve Gastrektomi ismiyle bilinir.  Sindirim sistemlerinde yer alan organların tamamına yakını boru şeklindedir.  Bu uygulamada midenin büyük bir bölümü alınır ve  yemek borusunun devamı olarak bağırsaklara kadar giden bir sistem haline getirilir. Ameliyatta mideye yabancı cisim ya da tüp yerleştirilmez.

Tüp mide ameliyatında yapılan işlemin geri dönüşü yoktur. Uygulama sonrasında mide hem hacim olarak küçülür hem de mide tarafından salgılanan açlık hormonunun da azalması sağlanır. Kişinin ameliyat sonrası yemeğe karşı olan isteği düşerek beynin daha az aç hissetmesi sağlanır.  Tüp mide ameliyatında hormon dengesinde de  değişiklikler olur.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide olarak da bilinen ameliyat genel anestezi ile uygulanır. Vakaların önemli bir bölümde laparoskopik olan kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir. Doktor operasyon sırasında hastanın durumuna göre bir veya daha fazla delik açabilir.

Ameliyatta midenin çok küçülmemesi adına yemek borusunun çapı boyutunda mide girişine bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Böylece mide ameliyat sonunda yemek borusunun devamı olacak şekilde küçültülebilir.  Aşırı darlık ve tıkanmanın bu yöntemle önüne geçilir.

Tüp mide ameliyat yapılırken damarlanma ve kanamaya yönelik önlemler alınır ve mide özel kesici ve kapatıcı aletlerle kesilir. Operasyon sonrasında mide girişine koyulan kalibrasyon tüpü de alınır ve ameliyat süreci tamamlanır.
Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Tip mide ameliyatı en yaygın olarak morbid obez hastaları için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Bu işlem tip 2 diyabet şikayetlerini ortadan kaldırmada da etkilidir. Ancak diyabette klasik mide bypass ameliyatları kadar etkili sonuç vermeyebilir.

Kişinin çok ileri düzeyde reflü şikayetleri olması ve diyabetin kontrol altına alınamaması durumunda tüp mide önerilmez. Obezite dışında diyabet söz konusuysa  farklı yöntemler de denenebilir.  Tüp mide ameliyatı 18 ile 65 yaş arasında uygun olan hastalara yapılabilir.

Tüp mide ameliyatı olabilmek için Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen vücut kitle endeksi oranının 35 ve üzerinde olması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları

Tüp mide ameliyatı fiyatları birçok etmene göre değişebiliyor. Öncelikle işlemin yapıldığı hastanenin kalitesi ve uzmanın deneyimi fiyatlar üzerinde belirleyici oluyor. Aynı zamanda tüp mide ameliyatında kullanılan malzemelerin kalitesi de fiyatların değişmesine yol açabiliyor. Tüp mide ameliyatı kişiye özel planlandığı için yapılan ek işlemler de fiyatlarda belirleyici olabiliyor.

Tüp mide cerrahisi için öncelikle hasta muayene olmalı ve bu operasyon için uygun aday olup olmadığına bakılmalıdır. Daha sonra tüp mide konusunda bir fiyat verilebilir. Tüp mide fiyatları hastanın hastanede kalma süresi, ameliyat yöntemi gibi unsurlara göre de değişiklik gösterebilir. Bu yüzden sabit bir tüp mide ameliyatı fiyat bilgisi verilmesi yanlış olur.