Türkiye IŞİD'lileri neden iade ediyor

Türkiye IŞİD'lileri neden iade ediyor

Birçok vatandaşın kafasını karıştıran olay; IŞİD’liler neden yargılanmıyor da iade ediliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı bilgiye göre 7 bin 550 yabancı terörist ülkelerine iade edildi. Bunların içinde kaç kişinin IŞİD militanı olduğu bilinmiyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Göçten sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı; 11 Fransız, 8 Alman, 2 İrlandalı, 1 Danimarkalı, 1 ABD’li teröristin Kasım ayı içerisinde ülkelerine ya iade edildiğini ya da edileceğinin bilgisini verdi.

Türkiye neden iade ediyor?

Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalar gereği suçluları ilgili ülkenin talebiyle kendi ülkesine iade etmesi gerekiyor. Bu suçlular için iade talebi yoksa eğer, taraf ülke suçluyu iade etme hakkı bulunmakta. Ayrıca suçlunun vatandaşı olduğu ülke kanunları gereği işlenen suçu farklı cezalara çarptırılabiliyor ve hatta suç olarak kabul edilmeyebiliyor.

Türkiye’nin iade etmesinin önemi ise şurada yatıyor: İnsan hakları!

Kısaca özetlersek, a ülkesinin vatandaşı b ülkesinde suç işliyor. Türkiye olarak ise biz yakaladığımız suçluyu ülkesine iade ediyoruz. Suçun işlendiği ülkeye iade durumu ise, (Suçun işlendiği ülke b ülkesi olarak kabul edersek) b ülkesinin a ülkesinden suçluyu kendisine teslim etmesini istemesi gerek. Bu durumda Türkiye olarak bize düşen görev suçluyu vatandaşı olduğu ülkeye iade etmek. Uluslararası hukuk gereği, ne suçluyla ne de işlenen suçla ilgili olmadığımız için, teröristleri elimizde tutmamız doğru değil.

Bu teröristleri yargılamamız ve hatta cezaya çarptırmamız durumunda uluslararası hukuka aykırı işlem yapmış oluruz ve hatta bu durumu istismar etmek isteyen ülkeler tarafından “insan hakları” ihlaliyle suçlanabiliriz.