Uluslararası Karayolu Taşımacılığı ile Rekabette Öne Çıkın

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı ile Rekabette Öne Çıkın

Taşımacılık tedarik zincirinin en önemli parçasıdır. Taşımacılıkta; kara, hava ve deniz yollarından biri ya da duruma göre ikisi birlikte kullanılır.

Taşımacılık tedarik zincirinin en önemli parçasıdır. Taşımacılıkta; kara, hava ve deniz yollarından biri ya da duruma göre ikisi birlikte kullanılır. Taşıma şekli; yükün durumuna, yükün gideceği yere ve seçilen taşıma yönteminin lojistik avantajına göre değişir. Karayolu taşımacılığı hem yurtiçi hem de yurt dışı taşımacılığında tercih edilen yöntemlerden biridir. Karayolu taşımacılığında yükün kapıdan kapıya ya da kapıdan gümrüğe kadar aktarma olmadan istenilen zamanda karşı tarafa ulaştırılması amaçlanır. Uluslararası karayolu taşımacılığı yapan firmalar, taşıma için gerekli belge ve sertifikalara sahip araç ve sürücüleriyle mevzuata uygun taşıma yaparak olası riskleri bertaraf ederler.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Nedir?

Karayolu taşımacılığının bir alt dalı olan uluslararası karayolu taşımacılığı, yükün bir ülkeden başka bir ülkeye hem çıkış hem de giriş ülkesinin mevzuatına uygun olarak taşınmasıdır. Komple ve parsiyel taşımacılık gibi farklı seçenekler sunması sayesinde ağır ve yüksek hacimli yüklerin yanında daha düşük hacimli mallar da birden fazla rotaya ulaştırılabilir. Bunun yanı sıra tehlikeli madde taşımacılığı ve ısı kontrollü gerektiren ürünlerin taşınmasında da oldukça güvenli bir yoldur.

Hem ithalat hem de ihracatta kullanılan uluslararası karayolu taşımacılığı sunduğu çözümlerle müşterilerine rekabet avantajı sunar. Komple tırın yanında parsiyel yüklerde de teslimatın zamanında yapılması, hasarsız teslimat kriterlerinin yerine getirilmesi taşımacılık firmalarının en önemli ana başarı kriterlerindendir. Bunun yanı sıra müşteriler yüklerinin durumu ile ilgili anlık bilgi almak isterler. Araçlarda yer alan online yük ve araç takip uygulaması bu ihtiyaca cevap verir.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Mevzuatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Değişen ve gelişen lojistik dünyası taşımacılık sektöründe de değişimleri beraberinde getirmiştir. Yeni dünya düzeninde e-ticaret sektörünün gelişmesi özellikle hızlı tüketimde talep edilen sevkiyat sürelerinin kısalması anlamı taşır. Bir yandan hızlı taşıma konusunda çözümler geliştiren sektör bir yandan da uluslararası karayolu taşımacılığı mevzuatının gerekliliklerini yerine getirerek güvenli taşımacılığı garanti altına almayı hedefler.

Uluslararası Taşımacılıkta Gerekli Belgeler

Taşınan ürünün cinsine göre özel sertifikalar istense de Uluslararası karayolu taşımacılığı kanununa göre aşağıdaki belge ve evrakların araç beraberinde olması gerekir.

  • CMR(Convention Marchandise Router) malların karayolu ile uluslararası taşıma sözleşmesi,
  • (Carnet Tır) Tır karnesi ve T1 belgesi,
  • FIATA (Federation of Freight Forwarders Associations), bu belge firmanın uluslararası taşımacılık organizasyonuna üye olduğunu gösterir,
  • Nakliyeci makbuzu,
  • (Commercial Invoice) Ticari fatura,
  • Packing list(Çeki listesi),
  • ATR(Serbest dolaşım belgesi) ürünlerin uluslararası serbest dolaşımına müsaade eden ve ülkelere/ülkelerden yapılan sevkiyatlar için düzenlenen belge,
  • (Certificate of Origin)Menşe Şahadetnamesi,
  • (TİO) Taşıma işleri organizatörlüğü belgesi,
  • Bitki sağlığı sertifikası; araçta gıda, hayvan veya hayvansal ürün taşınıyorsa,
  • C2 yetki belgesi,
  • ADR (European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road), tehlikeli madde taşımacılığı sertifikası.

Uluslararası karayolu taşımacılığı için gerekli belgeler hem ürüne hem araca hem de sürücünün uluslararası taşıma yetkinliğine ilişkin bilgiler verir. Böylece yüklerin girdikleri ya da çıktıkları ülke gümrüklerinde sıkıntı yaşamadan istenilen yere istenilen zamanda varması sağlanır.

Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Çözüm Ortağınız

Planlanan üretimin yetişmesi ya da planlanan ürünlerin piyasaya sunulmasından son müşteriye ulaşmasına kadar geçen süreçte taşımacılık sektörünün rolü büyüktür. Müşteri portföyüne özel taşımacılık uygulamalarının devreye alınması ise sektörün önemli bir başarısıdır. Uluslararası karayolu taşımacılığı belgesi olan her firma taşımacılık yapabilirken firmayı öne çıkaran müşteri beklentilerini anlayarak çözüm üretmektir. Hızlı servisin yanında dijital dünyanın sunduğu imkanlardan yararlanarak müşterilerine anlık bilgi sunan firmalar müşterilerinin doğru planlama yapmalarına yardımcı olur.

Sertrans, uluslararası taşımacılık alanında sadece hizmet kalitesiyle öne çıkmaz aynı zamanda müşterilerinin süreç yönetimlerine de sunduğu katkılarla rakiplerinin önüne geçmelerin destek olur. Sertrans konusunda uzman personeli, güçlü network ağı ve araç filosuyla güçlü bir altyapıya sahiptir. Uluslararası karayolu taşımacılığı alanında desteğe ihtiyacınız varsa Sertrans ile iletişime geçerek yüklerinizin zamanında ve hasarsız taşınmasını garanti altına alabilirsiniz.