Yemek Kartı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yemek Kartı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Türkiye’nin en çok tercih edilen yemek kartı Ticket Restaurant Edenred, kaynaklarınızı verimli kullanırken çalışan bağlılığını artırmanızı sağlıyor.

Yemek kartı, işverenlerin çalışanlarına sağladığı yan haklardan en yaygın olanı. Önceleri dip koçanlı çekler şeklindeki kullanımı, günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte artık çipli yemek kartlarına dönüşmüş durumda. Çoğu işletme sahibi, yemek kartı kullanarak zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor. Bu uygulamaya özellikle çok sayıda şubesi ve çalışanı olan kurumsal şirketler (bankalar, sigorta şirketleri vb.) rağbet ediyor. Böylelikle hem giderlerini azaltıyor hem de çalışanlarının çeşitli indirim ve avantajlardan yararlanmasını, böylelikle motivasyonlarının artmasını sağlıyorlar. Öte yandan çalışanlar da öğle yemeklerinde tek bir restorana ya da yemekhaneye bağlı kalmadan, diledikleri yerde yemek yemenin ve seçebilme özgürlüğünün rahatlığını yaşıyor. Yemek kartının sunduğu seçme özgürlüğü ve beraberindeki birçok avantaj sayesinde daha verimli ve mutlu çalışıyor. 

 

Yemek kartı nedir?

Yemek kartı nedir sorusunu geniş anlamda; işverenlerin çalışanlarına sundukları öğle yemeği hakkının, kart aracılığıyla verilmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Yemek kartları ülkemizde 1992 yılında kullanılmaya başlandı ve yapılan yasal düzenlemeler ile 1995-97 yılları arasında çalışma hayatında daha fazla yer edindi.    

 

Yemek kartı hizmetinin işleyişini kısaca şöyle özetleyebiliriz: İşletmeler, çalışanlarının günlük yemek ihtiyacını karşılamak adına yemek kartı firmaları ile anlaşma sağlıyor. Çalışan sayısına göre, isme özel basılan bu kartlara daha sonra online sistem üzerinden aylık bakiye yüklemesi yapılıyor. Çalışanlar da yükleme yapılan yemek kartlarıyla anlaşmalı kafe veya restoranlarda diledikleri gibi seçim yaparak yemeklerini yiyebiliyor. İsterlerse paket yemek servisi yapan firmalardan da sipariş verebiliyor, anlaşmalı marketlerden alışveriş yapabiliyorlar.

 

Yemek kartı ne işe yarar?

Günümüzde artık çoğu şirket, çalışanlarının günlük yemek ihtiyacını yemekhane, anlaşmalı restoran ya da catering firmaları yerine yemek kartı ile karşılıyor. Bu sistem sayesinde şirketler kayıt dışı yeme-içme maliyetlerinin kontrolünü sağlayabiliyor, öğle yemeği giderlerini KDV’den düşebiliyor ve gelir vergisi, damga vergisi, SGK işveren ve işçi primi ödememenin avantajını yaşıyor. Tüm bunların yanı sıra yemek kartları, üye ağlarındaki restoran ve marketlere de yeni müşteri kazanımı açısından katkı sağlıyor. Çalışanlar ise öğle yemeği vaktinde diledikleri yerde, diledikleri iş arkadaşlarıyla yemek yeme imkanı buluyor ve sosyalleşebiliyor.

 

Yemek kartının avantajları nelerdir?

Son dönemde kullanımı ciddi oranda artış gösteren yemek kartlarının gerek çalışanlara gerekse işletmelere sunduğu avantajları şöyle sıralayabiliriz:

 

  • Tüm yemek harcamaları kayıt altına alınıp gider gösterilebildiği için KDV’den muaf oluyor. Böylece işletme daha az gelir vergisi ödüyor ve devlet destekli %100’e varan vergi istisnasından faydalanıyor.
  • Mutfak, gıda mühendisi, aşçı, hizmetli ya da satın alma uzmanı gibi iş gücü kalemlerinden tasarruf edilmesini sağlıyor.
  • Operasyonel giderleri düşürüyor.
  • Muhasebe, insan kaynakları, satın alma vb. bölümlerin iş yükünü azaltıyor.
  • Sunulan dijital çözümler sayesinde yemek harcamaları ve kart bakiyeleri anlık olarak kontrol edilebiliyor.
  • Çalışanlara yemek ve restoran seçme özgürlüğü sunuyor.
  • Çalışanlara öğle molasında hava alma, sohbet etme ve rahatlama imkanı tanıyor.
  • Çalışanların anlaşmalı restoranlarda ve kafelerde indirimli menülerden faydalanmalarını sağlıyor.
  • Çalışanların motivasyonunu olumlu yönde etkiliyor ve verimliliği artırmaya yardımcı oluyor.
  • Yemek kartının kaybolması ya da çalınması durumunda eski kart iptal edilip var olan bakiye yeni karta aktarılabiliyor.
  • 7/24 erişim imkanı olan yönetim paneli sayesinde maliyet ve tasarruf planları raporlanabiliyor.

 

Tabii bu noktada yemek kartı hizmetini hangi şirketten aldığınız da oldukça önemli. Türkiye’nin şirketler ve çalışanlar tarafından en çok tercih edilen yemek kartı Ticket Restaurant ile saydığımız bu avantajların yanı sıra daha pek çok ayrıcalığa sahip olabilirsiniz. Türkiye’de 60.000’i aşkın üye restoran, kafe ve markette kullanım özgürlüğü sunan Ticket Restaurant Edenredin fırsatlarla dolu dünyasına katılarak çalışanlarınızla beraber pek çok avantajdan faydalanabilirsiniz. Uzaktan veya hibrit çalışma modelinde hizmet veren bir işletme olsanız bile öğle yemeği ihtiyacınızı Ticket Restaurant Edenred’in hızlı, kolay ve kârlı çözümleriyle karşılayabilirsiniz.  

 

Hangi yemek kartı firmasını tercih etmeliyim?

Yemek kartı seçiminde işletmelerin faturalandırma ve çalışan ihtiyaçları gibi konulara özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Türkiye’de bu sistemi ilk kullanan şirket olan Ticket Restaurant Edenred, 30.000 kurumsal müşteri ve 1.5 milyon kart kullanıcısıyla sadece ülkemizde değil dünya genelinde yüz binlerce şirkete kazandırıyor. Kişiselleştirilmiş kart tasarımından çalışanlara özel indirim ve kampanyalara, QR kod ve NFC tabanlı mobil temassız ödeme sisteminden 7/24 online hizmete kadar pek çok konforlu çözümle şirketinize ve çalışanlarınıza zaman, hız ve verimlilik sağlıyor.

 

Ticket Restaurant Edenred yemek kartının avantajlarını detaylı bir şekilde açıklayacak olursak;

 

  • Red Club Business kampanyalarımız sayesinde araç takibinden telefon faturalarına, kargodan şirket temizliğine pek çok gider kaleminde tasarruf edersiniz.
  • Ticket Restaurant Edenred sayesinde yemek fişleri veya faturalar gibi uğraş gerektiren kağıt işleriyle zaman kaybetmezsiniz. Ticket Restaurant ile tek fatura alır ve iş yükünden kurtulursunuz.
  • Tüm yemek harcamalarınızı kayıt altına alıp giderleştirebildiğiniz için KDV’den muaf olur, daha az gelir vergisi öder ve devlet destekli %100’e varan vergi istisnasından faydalanırsınız.
  • Sadece yemek değil daha birçok gider kaleminden tasarruf ederek masraflarınızı düşürebilirsiniz. Bu sayede kaynaklarınızı verimli kullanarak yalnızca satarken değil, alırken de kazançlı çıkarsınız.
  • İster 1 ister 1000 çalışanınız olsun bu sistemden yararlanabilirsiniz.
  • Ticket Restaurant Edenred, dijital çözümleriyle de 7/24 yanınızda. Ticket Online Sipariş ve Yönetim Portalımız üzerinden online satın alma yapabilir, ödemenizi dijital kartımız ile gerçekleştirebilir ve tüm bu süreci mobil uygulamamız MyEdenred üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

 

Ticket Restaurant yemek kartının çalışanlarınız için de sayısız avantaj sunuyor:

 

  • Yemek ve mekan seçme özgürlüğü sunan Ticket Restaurant Edenred ile çalışanlarınız diledikleri yerde, diledikleri yemeği yiyebilir.
  • Mobil uygulamamız MyEdenred ile çalışanlarınız harcama hareketlerini oturdukları yerden takip edebilir, çevrelerindeki restoran ve kafeleri anında görebilir, Dolu Dolu kampanyalarımızdan ve indirimlerimizden haberdar olabilirler. Ayrıca Dolu Dolu kampanyalarımızın geçerli olduğu noktalarda her yemek yediklerinde indirim kazanırlar.
  • Üye restoranlarımızdaki indirimler sayesinde çalışanlarınız yemek kartı bakiyelerini sizin yüklediğiniz günlük tutardan ortalama 2 gün daha geç bitirirler.
  • Kuru temizlemeden kozmetiğe, spordan eğlenceye, internet aboneliğinden eğitime pek çok ürün ve hizmeti piyasa fiyatının çok altında satın alma imkanı bulurlar.
  • Kart taşıma derdi olmadan mobil temassız ödeme sistemlerimiz QR kod ve NFC tabanlı EdenredPay ile cep telefonlarıyla hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ödeme yapabilirler.
  • Yemek kartlarına ilişkin tüm işlemlerini cep telefonlarından tek tıkla gerçekleştirebilirler. İsterlerse çağrı merkezimizi arayarak kendilerine özel atanan satış temsilcisinden de destek alabilirler.