Yunan Cumhurbaşkanı Katerina’dan Egemenlik Gösterisi

Yunan Cumhurbaşkanı Katerina’dan Egemenlik Gösterisi

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım yazdı...

YUNAN CUMHURBAŞKANI KATERİNA’DAN EGEMENLİK GÖSTERİSİ

Yunanistan’ın ilk kadın Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’nun, 29 Haziran 2020’de Aydın Eşek Adası’na geleceği haberi önce Yunan basınında daha sonra da Türk basınında yer aldı. Ancak, Cumhurbaşkanı Katerina, Yunan işgali altında olan Aydın Eşek Adası’na hiçbir engelle karşılaşmadan geldi. Bayan Katerina’nın Eşek Adası’na yaptığı ziyaret, kalymnos-news.gr adlı Yunan haber sitesinde bütün dünyaya duyuruldu. Katerina, Aydın Eşek Adası’nda egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı.

AYDIN’DA, YUNAN ULUSAL HAPİSHANESİ

Aydın Eşek Adası’na askeri helikopterle gelen ve Türk Hava Sahasını ihlal eden Yunan Cumhurbaşkanı Katerina ilk olarak ada’daki Yunan Ulusal Hapishanesi’ni ziyaret etti. Katerina, Yunan Hapishane yöneticileri ile görüştü.

AYDIN’DA, YUNAN İLKOKULU VE LİSESİ

Cumhurbaşkanı Katerina’nın ikinci durağı Yunan İlkokulu ve Lisesi oldu. 2017’de eğitim ve öğretime açılan okulda, Yunan vatandaşı 7 İlkokul öğrencisi, 3 Lise öğrencisi olmak üzere toplam 10 öğrenci bulunuyor. Katerina, okuldaki öğrenciler ile yakından ilgilendi.

Cumhurbaşkanı Katerina, Yunan İlkokulu ve Lisesi’nde görevli öğretmenlerle görüşerek onların sorunlarını dinledi.

AYDIN’DA, YUNAN BELEDİYESİ

Hapishane ve okul ziyaretinden sonra Aydın Eşek Adası Belediye Başkanlığı’nı ziyaret eden Katerina, Belediye Başkanı Kottoros ile birlikte fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Katerina, Belediye Salonu’nda Eşek Adası’nda görevli Yunan Yerel Yöneticilerle toplantı yaparak onların sorunlarını dinledi.

Cumhurbaşkanı Katerina son olarak ada’daki Yunan Deniz Üssü’nü ziyaret ederek adadaki işgalci Yunan askerlerini denetledi.

EŞEK ADASI TÜRKİYE’YE AİTTİR

1923 Lozan Antlaşması’nın 15. Maddesine ek olarak konulan haritada, İtalya’nın egemenliğinde olan 14 adanın isimlerinin altı kırmızı çizgi ile çizilmiştir. 1923 Lozan Antlaşması ile Eşek Adası İtalya’ya verilmemiştir. 1947 Paris Antlaşması ile Eşek Adası’nın egemenliği Yunanistan’a devredilmemiş, Türkiye’nin egemenliğinde kalmıştır.

1923 Lozan Antlaşması’na taraf olan İngiltere tarafından 1943 yılında yayınlanan haritada, Yunan Cumhurbaşkanı Katerina’nın ziyaret ettiği Eşek Adası’nın 12 Ada deniz sınırlarının dışında ve Türkiye’ye ait olduğu açıkça gösterilmiştir. Ayrıca ada’nın ismi Türkçe yazılmıştır.

1947 Paris Antlaşması’na taraf olan ABD tarafından 1951 yılında yayınlanan haritada da, Yunan Cumhurbaşkanı Katerina’nın ziyaret etiği Eşek Adası’nın 12 Ada deniz sınırlarının dışında ve Türkiye’ye ait olduğu açıkça gösterilmiştir. Ayrıca ada’nın ismi Türkçe yazılmıştır.

AYDIN EŞEK ADASI’NIN EGEMENLİĞİ YUNANİSTAN’A DEVREDİLDİ !...

Türk topraklarında hapishane inşa edilmesi ve açılması, T.C. Adalet Bakanlığı’nın iznine tabidir. Aydın İl sınırları içinde bulunan Eşek Adası’nda Yunan Ulusal Hapishanesi’nin açılmasından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül sorumludur.

Yunanistan, 2011 yılından bu yana Batı Trakya’daki Türk azınlığa ait 60 okulu kapattı. Ayrıca, 6 bin soydaşımızın yaşadığı Rodos ve İstanköy’de Türkçe eğitimi veren 5 okul kapatıldı. Yunanistan, okullarımızı kapatırken Aydın Eşek Adası’nda 2017’de Yunan İlkokulu ve Lisesi açıldı.

Türk topraklarında okul açılması, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın iznine tabidir. Aydın İl sınırları içinde bulunan Eşek Adası’nda Yunan İlkokulu ve Lisesi açılmasından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sorumludur.

Aydın Eşek Adası Belediye Başkanı Kottoros 2004’ten beri görev yapıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunan vatandaşı olan Kottoros’u bugüne kadar görevden almadı ve yerine kayyum atamadı.

Aydın Eşek Adası’nın sahillerimize olan mesafesi 8 mil’dir. Her Türk adasının çepeçevre 6 millik Tük Karasuları vardır. Bu bağlamda, Aydın Eşek Adası da Türk Karasuları içindedir. Ecevit Hükümeti’nin 1999’da egemenlik haklarına sahip çıktığı Plati Kayalığı’nın Bodrum sahillerine olan mesafesi 8 mil’dir.

Ecevit Hükümeti, yüzölçümü 1 Km2 olan Plati Kayalığı’na sahip çıkarken, Erdoğan Hükümeti İstanbul’daki Büyükada’nın yaklaşık 3 misli büyüklükteki Aydın Eşek Adası’na sahip çıkmamış ve adanın egemenliğini Yunanistan’a devretmiştir.

Yunan Cumhurbaşkanı Katerina’nın elini kolunu sallayarak girdiği Aydın Eşek Adası’na Türk vatandaşları pasaportla giriyor.

Yunan Cumhurbaşkanı Katerina, bizim adamızda egemenlik ve bayrak gösterisi yapıp Türkiye’ye meydan okurken, Katerina’nın mevkidaşı Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk olanı biteni turist gibi seyretti. Yunanistan’a müzik notası bile verilmedi.

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri