Yüz Tipinize En Uygun Burun Şekli Nasıl Belirlenir?

Yüz Tipinize En Uygun Burun Şekli Nasıl Belirlenir?

Farklı burun tipleri, birbirinden farklı burun estetiği ameliyatı gerektirmektedir. Buna bağlı olarak da burun ameliyatı olmak isteyen birçok kişi, hangi burun tipine sahip olduğunu merak etmektedir.

Farklı burun tipleri, birbirinden farklı burun estetiği ameliyatı gerektirmektedir. Buna bağlı olarak da burun ameliyatı olmak isteyen birçok kişi, hangi burun tipine sahip olduğunu merak etmektedir. Burun ameliyatı olacak kişilerin burun tipleri doğru belirlenmelidir. Burun tipi ve yapısı, burundaki deformasyonları belirlemede önemli etkenlerdir. Farklı burun tiplerinin özelliklerini sizlerle paylaşacağız. Böylelikle burada sunduğumuz bilgilerden yola çıkarak ‘Burnum küçük mü büyük mü?’, ‘Burnum kemerli mi?’ gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Burun Şekil Bozukluğu Nedenleri ve Ameliyatı

burun.png

 

Yukarıda da görüleceği üzere kozmetik rinoplasti gerektirebilecek birçok sebep bulunmaktadır. Kişide bu sorunlardan bir tanesi olabileceği gibi, birden fazlası da olabilir. Çoğu zaman, kilit bir alanın düzeltilmesi, tüm burnun gözler, ağız, alın ve yüzün diğer kısımları ile daha iyi bir denge kurmasını sağlayan sonuçlar verebilir. Bunun için kişinin burun yapısı ve yüzü iyi analiz edilmeli; kişinin burun tipine göre estetik ameliyatı uygulanmalıdır

Eğri Burun Estetiği

burun1.png

Eğri burun, burnun yüze oranla eğri ve yamuk durma halidir. Genetik veya darbe sonrası oluşabilecek bir deformasyondur. Burun orta hattın sağında veya solunda durabilir. Veya C eğri burun deformitesi ile S eğri burun deformitesi olabilir. Bu tarz problemler kişide solunum sorunlarına da yol açabilmektedir. Bu kapsamda olan burun çeşitleri için eğri burun ameliyatı uygulanır. Eğri burun rinoplastisinin genel olarak zor bir ameliyat olduğu söylenebilir. Bu yüzden tecrübeli ve başarılı bir estetik doktoru seçimi, eğik burun ameliyatı türünde oldukça önemlidir.

Kemerli Burun Estetiği

burun2.png

 

Kemerli burun, Türkiye’de sıklıkla görülen burun tipleri arasında yer almaktadır. Genel olarak burun sırt kısmının burun ucuna nazaran daha çıkıntılı olma hali olarak nitelendirilebilir. Kemerli burun estetiği kemiğin törpülenmesi suretiyle yapılmaktadır. Burada önemli olan nokta kemerli yapıdaki burnun ayarında törpülenmesidir. Kemerli burun rinoplastisi esnasında burun ucu da yüz hattına uygun bir şekilde ayarlanır. Böylelikle burnun törpülenmesinin ardından burun ve yüz arasında uyumlu bir görüntü yakalanması sağlanır.

Sarkık Burun Estetiği

Sarkık burun, burun ucunun düşük durma halidir. Bu yüzden sarkık burun estetik ameliyatı kapsamında yapılan operasyonlar, düşük burun estetiği olarak da adlandırılmaktadır. Bu tip burunlarda burun ucu aşağı bakmaktadır. Kadınlarda burun ucu yaklaşık 110 derece istenirken erkeklerde ise 90 derece olmaktadır. Sarkık burun yapısında bu açı çok daha düşüktür. Sarkık burun estetiği genel olarak genetik olmakla birlikte, çevresel faktörlerin etkisiyle de ortaya çıkabilmektedir. Yaşlılık da burun ucunun sarkmasına sebebiyet vermektedir. Genellikle bu tip burunlar kişinin mizacını olumsuz olarak etkilediğinden, sarkık burun ucu estetiği sıklıkla tercih edilen burun ameliyatları arasında yer almaktadır. Bu kategoriye giren ameliyatlar düşük burun ameliyatı, düşük burun ucu estetiği gibi adlarla da nitelendirilmektedir.

Kalın Derili Burun Estetiği

Kalın derili burun yapısı, adından da anlaşılacağı üzere burundaki derinin kalın olmasından meydana gelmektedir. Kalın derili burun yapısında en dikkat çekici durumlardan bir tanesi burun derisinin yağlı olmasıdır. Öte yandan bu tip burunlarda gözenekler daha belirgindir. Bu kapsamda yapılan burun ameliyatlar, kalın derili burun ameliyatı kategorisine girmektedir. Erkekler kadınlara oranla daha kalın deriye sahiplerdir. Bu yüzden erkek burun estetiğinde kalın derili burun estetiğine başvurma oranı oldukça fazladır. Öte yandan diğer önemli olan başka bir konu ise; kalın derili hastalarda burun toplam hacmini mümkün olduğunca korumak gerekir yoksa deri boş kalır ve burun ucu detayları kaybolur. Kalın derili burun estetiği olanların sosyal yaşantılarına geri dönme süreleri ve geçirdiği aşamalar ise, diğer burun ameliyatı çeşitlerinden çok da farklı değildir.

İnce Derili Burun Estetiği

İnce derili burun, burun üstündeki deri yapısının kalın deriden farklı olarak çok ince olmasıdır. İnce derili burun ameliyatı, kalın derili burun ameliyatına kıyasla çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Cerrahın yaptığı müdahaleler, ince derili burunlarda daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.

Geniş Burun Estetiği

burun3.png

Geniş burun, burun kenarlarının yüzde daha geniş alana sahip olmasıdır. Yapısal olarak oluşmaktadır. Bu gruba giren burun tipleri, palyaço burun olarak da adlandırılmaktadır. Bu kapsamda yapılan ameliyatlar ise geniş burun ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Bu tip burun yapısına sahip olanlar genellikle burunlarının normalden geniş ve yayvan olmasından şikayet etmektedirler. Bu yüzden geniş burunlar için estetik, bu tipteki buruna sahip birçok kişinin özgüveni için önemlidir. Geniş burun estetik ameliyatı yapılırken burundaki kıkırdak fazlalıkları çıkarılır. Akabinde ise burun ucunda daraltılma işlemleri yapılır ve kıkırdak parçaları birbirlerine yaklaştırılır.

Dar Burun Estetiği

Dar burun, burun kenarlarının burnun kaplaması gereken alandan çok daha dar alana sahip olmasıdır. Yapısal olarak oluşmaktadır. Genellikle kişinin sinirli ve kızgın bir mizaca sahip olmasına sebep olabilmektedir. Dar burun tipi, yalnızca estetik görünüm açısından değil; sağlık açısından da sakıncalı olabilmektedir. Bu tip buruna sahip olanlar genellikle sık sık tıkanma problemleriyle karşı karşıya gelebilmektedir. Bu yüzden dar burun tipine sahip kişilerin dar burun ameliyatı olması hem sağlık hem de estetik açıdan önemlidir.

Projeksiyonu Yüksek Burun Estetiği

Projeksiyonu yüksek burun, burnun yandan bakıldığında yüze oranla çok yüksek durmasıdır. Bu tarz burun tiplerinde küçültmeye yönelik burun ameliyatı yapılmaktadır.

Projeksiyonu Düşük Burun Estetiği

Projeksiyonu düşük burun tipi, projeksiyonu yüksek burun tipine kıyasla yan profilden bakıldığında burnun yüze oranla çok düşük durması durumudur. Bu tarz burun tiplerinde büyütmeye yönelik burun ameliyatı yapılmaktadır.

Geniş Tabanlı Burun Estetiği

Burun tipine göre estetik başlıklı yazımızda ele alacağımız bir diğer burun tipi, geniş tabanlı burun tipidir. Bu burun tipi, burun kanatlarının olması gerekenden fazla geniş olması ve burun tabanını yayvanlaştırmasıdır. Burun yapısına göre estetik önemli olduğundan dolayı, geniş tabanlı burun tipine göre de belli bir ameliyat yolu izlenir.

Geniş Burun Ucu Estetiği

burun4.png

 

Geniş burun ucu tipi, burun ucunun oluşmasını sağlayan ve formunu veren kıkırdak yapısının büyük veya geniş olması durumudur. Burun ucu geniş olan kişilerde burun ucu kıkırdakları, yanaklara doğru aşırı yayvandır. Geniş burun ucu ameliyatı ile söz konusu kıkırdaklar, dikişler aracılığıyla toparlanır ve burun ucundaki genişlik giderilir. Geniş burun ucu estetiğinde en önemli olan nokta burun ucu asimetrilerini gidererek, burun ucu simetrisi yakalamaktır. Ek olarak burun deliklerinin şekli ve orantısı da doğru ayarlanmalıdır.

Uzun Burun Estetiği

Uzun burun, burun boyutunun olması gerekenden fazla uzun olması durumudur. Genellikle kemerli burun yapısına sahip kişilerde görülmektedir. Yüzün anatomisi burnun uzun gözükmesin de önemli etkendir. Küçük yüze sahip kişilerde burun normal gözükeceğinden daha büyük gözükebilmektedir. Bu kategoriye giren problemleri giderebilmek adına uzun burun estetik ameliyatı yapılmaktadır. Uzun burun ameliyatı (büyük burun ameliyatı) ile kişinin burnu, yüzü ile harmoni oluşturacak şekle getirilir. Bu kapsama giren bir başka burun tipi de uzun burun ucu tipidir. Bu tarz durumlarda burunun gövdesi her ne kadar normal boyutlarda olsa da, burun ucu normalden çok daha uzun olabilmektedir. Bu kategoride yer alan burunlarda uzun burun ucu estetiği uygulanır.

Kısa Burun Estetiği

Kısa burun tipi, uzun burun tipine kıyasla burun boyutunun olması gereken ölçü den kısa olması durumudur. Yüzün yapısı da bu durumu etkileyebilmektedir. Geniş ya da uzun yüz hattına sahip kişilerin sahip olduğu burunlar, normal gözükeceklerinden daha kısa gözükebilmektedir. Tıpkı uzun burunlarda olduğu gibi bu tarz burunlarda da yüzde bir asimetri hakim olur. Bu yüzden kısa burun tipine sahip olan kişiler sıklıkla ‘Kısa burun nasıl uzatılır?’ sorusunu yöneltir. Doğal yollardan giderilemeyecek bu sorunun tek çözümü, kısa burun ameliyatı olmaktır.

Semer Burun Estetiği

Semer burun tipi, çökmüş burunlara işaret etmektedir. Semer burun deformitesi, doğuştan olabilmekle birlikte, daha sonradan darbeye bağlı durumlarda da ortaya çıkabilmektedir. Semer burun düzeltme gerekliliği, halihazırda yapılmış olan bir ameliyattan da ortaya çıkabilmektedir. Bu burun tipi, adını atların üzerine oturmak amacıyla kullanılan oturaktan almaktadır. Basık burun tipi olarak da nitelendirilebilecek semer burun tipi için yapılan burun estetiğine ise semer burun ameliyatı denilmektedir. Burun ucu basık olanlar için ise basık burun ucu estetiği uygulanmaktadır.

Papağan Burun Estetiği

Bu burun ise adından da anlaşılacağı gibi papağan burnuna benzeyen burun tipidir. Genellikle daha önce yapılan başarısız burun ameliyatlarından sonra görülmektedir.

Sivri Burun Estetiği

Sivri burun yapısı burun ucunun çok ince olmasından dolayı ortaya çıkan bir problemdir. Tıpkı dar burun tipinde olduğu gibi estetik görünümün yanı sıra zor nefes alma, burun tıkanması gibi sağlık problemlerine de sebebiyet verebilmektedir. Sivri burun ameliyatı, hastanın burun ucu kıkırdaklarına yönelik yapılan bir burun ameliyatı çeşididir.

Yazar Hakkında:

burun5.png

Dünyaca Tanınmış Plastik Cerrah, Doç. Dr. Süleyman TAŞ, 50’den fazla Uluslararası Bilimsel Yayını bulunmaktadır, 5+ Canlı Cerrahi Rinoplasti Kursu düzenlemiştir, yazdığı “Klinik Rinoplasti: Modern Cerrahi Tekniklere Algoritmik Yaklaşım” kitabı ile okurlara, deneyimi ne olursa olsun, en iyi rinoplasti uygulamasında ustalaşmalarını sağlamaktadır. Dr. TAŞ Yüz Plastik Cerrahisi ve Mikrocerrahi hakkında 2 Kitap Bölümü yazdı, 5+ En İyi Plastik Cerrah Ödülü kazandı, Total Yüz Rekonstrüksiyonu, Kol Replantasyonu, Ayak Replantasyonu gibi ileri mikrocerrahi deneyimi gerektiren imkansız ameliyatlar ile basında sık sık yer aldı ve 100’den fazla kongreye konuşmacı ve öğretim üyesi olarak davet edilmiş, çok sayıda patentli enstrümanı, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Avrupa ve Türkiye Kurul Sertifikasyonuna sahiptir.