Çocuğunuzun Sosyal Olmasını İstiyorsanız Bunları Kesinlikle Yapmayın!

Çocuğunuzun Sosyal Olmasını İstiyorsanız Bunları Kesinlikle Yapmayın!

Yapılan araştırmaya göre ebeveynlerin cihaz kullanma alışkanlıklarının çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığı ortaya çıktı.

Günümüzde teknolojinin her gün gelişmesiyle birlikte telefon, tablet ve bilgisayarlar hayatımızın çok önemli bir parçası oluyor. Ancak teknolojik aletlerin gereğinden fazla kullanılması istenmeyen sonuçlara yol açmakta.

cep-telefonu-kullanimi.jpg

Avustralya'da bulunan Wollongong Üniversitesi'nde yürütülen ve JAMA Pediatrics dergisinde yayımlanan kapsamlı çalışmanın verilerine göre beş yaşının altındaki 15 bin çocuğun sağlık verileri incelendiğinde şaşırtıcı ve dikkat çekici bir sonuca ulaşıldı.

parents-smartphone-obsession-is-affecting-your-kids-behavior.jpg

Araştırma yalnızca çocuklara verilen teknolojik aletlerin değil, anne ve babalarında bu cihazlara karşı olan bağımlılığının çocukların ruhsal ve bilişsel gelişiminde ciddi olumsuzluklara yol açtığını gösteriyor.

indir.jpg

İçsel kapanma ve odaklanma sorunları artıyor

Araştırmaya göre çocukların yanında sürekli telefona bakan ebeveynlerin çocuklarında dikkat, planlama ve odaklanma problemlerinin daha fazla olduğu keşfedildi. Bununla birlikte çocukların duygularını yönetmekte, diğer çocuklara göre daha fazla  zorlandığı, öfke kontrolü ve sosyal etkileşimlerde problem yaşadıkları gözlemlendi.

shutterstock-209019115-660x439.webp

Uzmanlar ebeveynlerin dikkatlerinin devamlı olarak telefona yönelmesinin, çocuklarda "reddedilme" hissine yol açtığını ve bunun da duygusal tepkilerin aşırı olmasına neden olduğunu belirtti. Bu durumun uzun vadede devam etmesi özgüven eksikliği ve anksiyete gibi psikolojik sorunlara zemin hazırlayabileceği belirtti.

shutterstock-2057263079-1-4-3-1661428880.webp

Ekranlar konuşuyor, insanlar susuyor

Yapılan çalışmanın sonuçlarından biri de ebeveyn-çocuk ilişkilerinin ve etkileşimlerinin, ekranlar nedeniyle ciddi ölçüde zarar gördüğü, azaldığı yönünde. Araştırma yazarları, "Ebeveynlerin akıllı cihazlara odaklanması, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimini destekleyecek deneyimlerin sayısını azaltıyor" şeklinde açıklama yaptı.

kapak-160908.jpg

Bilhassa küçük yaş grubundaki çocukların, çevresel uyarılara ve sosyal bağlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken uzmanlar, ekran karşısında geçen süre arttıkça çocukların doğal gelişiminden uzak kaldığını vurguladı.

95736733-mobilephonedadignoresgirl-jpg.webp

Gerçek bağlantılar için ekranları değil, göz temasını seçin

Daha önce yapılan araştırmalar da ebeveynlerin yüzde 70'inin çocuklarına yemek esnasında telefon veya tablet verdiğini ortaya koymuştu. Bu alışkanlık kısa süreliğine çocukları oyalasa da uzun vadede duygusal bağlanma ve yeme alışkanlıkları üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor.

2062631708.jpg

Uzmanlar, çocuklarla geçirilen vaktin ekran kullanımına feda edilmemesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Özellikle oyun oynarken, yemek yerken veya uyku öncesi rutinlerde ebeveynlerin cihazlardan uzak durması öneriliyor. 

telefonla-sakinlestirilen-cocuklar-risk-altinda-iste-cocuklari-sakinlestirmenin-yollari-1671629498-996.webp

Psk. Dr. Emma Morrison, " Çocuklar için en büyük güven kaynağı, ebeveynin yüzü ve sesiyle kurduğu ilişkidir. Bu bağı ekranlar aracılığıyla kuramazsınız." diyor.