29 kişinin hayatına mal olan yangının ardından Gürsel Tekin'den çarpıcı çağrı

29 kişinin hayatına mal olan yangının ardından Gürsel Tekin'den çarpıcı çağrı

İstanbul-Beşiktaş’taki Gayrettepe’de 29 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasının ardından CHP'nin Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin'den dikkat çeken bir çağrı geldi.

İstanbul-Beşiktaş’taki Gayrettepe’de 29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Tadilattaki “Masquerade” isimli gece kulübündeki yangının ardından gözaltına alınan dokuz şüpheliden sekizi tutuklandı.

CHP'nin Eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, yaşanan acı olayın ardından sosyal medya hesabından bir çağrı yaptı. Tekin, şu ifadeleri kullandı: 

 

  •  İlk ruhsat 1987 yılında verilmiş, 2018’de devredilmiş.
  • Apartman yönetimi şikayet etmiş, karot analizi talep etmiş ama mülk sahibi izin vermediği için karot analizi bile yapılmamış.
  • Kaçak tadilat yapılmış.
  •  29 canımız hayatını kaybetti. Bu ülkenin insanı bu kadar sahipsiz mi? İmar mevzuatından başlayarak tüm yapı ve denetim süreçlerini yenilememiz gerekiyor. Yapı stoğumuzun sağlığı belli değil, düzenli denetlenmiyor, bir araba bile belli sürelerde kontrole giriyor, içinde insanlarımızın yaşadığı binalar denetimsiz, kontrolsüz bir şekilde yıllarca kalıyor. Bu böyle devam etmez. TBMM elbirliği ile insanlarımızın canını alan, tüm felaketlere gebe bu tabloyu değiştirmek zorunda.
  • Yargı süreçlerinin en hızlı şekilde tamamlanarak bu katliama neden olan herkesi cezalandırmasını bekliyoruz.

 

 

NE OLMUŞTU?

Beşiktaş Belediyesi sınırları içindeki Gayrettepe‘de bulunan, bölgenin en büyük eğlence mekânı olan ve “Eski Discorium” olarak da bilinen “Masquarade” adlı gece kulübünde 2 Nisan 2023 öğle saatlerinde tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı. Mekânda mahsur kalan 29 kişi ise hayatını kaybetti.

 “KAÇAK MÜDAHALE YÜRÜTÜLMÜŞ”

Olay ardından yangın yerine giden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu olmadığını söyledi, “Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş” dedi ve devam etti:


“İnşaatla ilgili birtakım malzemeler vesaireler çok düzensiz bir biçimde içeride yığılmış durumda gözüküyor. İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu yok. Tabii yapının içeride altta iki kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alandı. Bir şikâyet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş.”

“TADİLAT İÇİN BELEDİYEYE BAŞVURU YAPILMADI”

Olaya ilişkin Beşiktaş Belediyesi tarafından da gece saatlerinde tadilat ruhsatına ilişkin açıklama yapıldı. Tadilat ruhsatı alınmadığını duyuran Beşiktaş Belediyesi’nin şu ifadeler yer aldı:

“Bahse konu olan işletme ilk olarak 1987 yılında ruhsatını almış olup, 2018 yılında ise devretmeye bağlı olarak ruhsatının yenilenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak iddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir.”