ABD’den skandal açıklamalar! 'Kürtler araçtı..Türkiye dost değil'

ABD’den skandal açıklamalar! 'Kürtler araçtı..Türkiye dost değil'

ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den çekilme kararı Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlerin tepkisini çekti. Yapılan açıklamalarda Türkiye ile ilgili skandal ifadeler yer alırken, “Türkiye dostumuz değildir” ifadeleri yer aldı.

ABD’li senatörlerden Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararına sert tepki gösterirken, Türkiye hakkında skandal açıklamalar yaptı. Hem Demokrat, hem de Cumhuriyetçi senatörlerden gelen açıklamalarda, Trump yönetiminin terör örgütü YPG’ye ‘ihanet ettiği’ vurgusu yer aldı.

Bir dönem, ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’ni üstlenen Nikki Haley, Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Türkiye dostumuz değildir” yazdı.

Haley, “Müttefiklerimizden arkamızda olmalarını bekliyorsak, her zaman onların arkasında olmalıyız. Kürtler Suriye’de IŞİD’e karşı başarılı savaşımızda araçtı. Onları ölüme terk etmek büyük bir hata” ifadelerini kullandı.

 YPG güçlerini Kürt halkının temsilcisi gibi sunan Nikki Haley, mesajını “Türkiye bizim dostumuz değildir” hashtag’iyle sonlandırdı.

'KÜRTLERE İHANET ETTİK'
Yaptığı açıklamada "Kürtlere yapılan ihanetin ABD'nin bir müttefik olarak kredibilitesine dünyanın her yerinde zarar vereceğini" kaydeden Cumhuriyetçi Pensilvanya Senatörü Patrick J. Toomey de Trump'a kararını en çabuk şekilde gözden geçirme çağrısı yaptı. Cumhuriyetçi Nebraska Senatörü Ben Sasse de olası bir harekâtta sivillerin durumuna dikkat çekerek, "Bu kötü karar, büyük ihtimalle bizim için savaşmış müttefiklerimizin katline sebep olacak ve aralarında kadınlar ile çocuklar da yer alacak" dedi. Cumhuriyetçi Maine Senatörü Susan Collins de NBC News'a yaptığı açıklamada kararı, "korkunç derecede akılsızca" olarak nitelendirdi.

Eski Dışişleri Bakanı ve Trump'ın 2016 seçimlerindeki Demokrat rakibi Hillary Clinton da ABD Başkanı'nı "hem Kürtlere, hem de başkanlık yeminine ihanet etmekle" suçlarken; "Başkan sadık müttefiklerimiz ve ABD'nin kendi çıkarları yerine Türkiye ile Rusya'nın otoriter liderlerinin safında yer aldı" açıklamasını yaptı.