AB’den ambargo

AB’den ambargo

Avrupa Birliği’nin en yüksek organı Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Türkiye’ye karşı bir dizi yaptırımlar uygulanması kararı aldı.

Avrupa Birliği’nin en yüksek organı Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi'nin bu kararı Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de “yetkisiz sondaj çalışmaları” yapmasına dayandırılıyor.

11 Kasım 2019 tarihinde toplanan Konsey bu kararını AB Anayasası’nın 215. maddesine dayandırıyor. 215 sayılı madde, herhangi bir AB üyesinin ekononik veya mali açıdan zarar göreceği eylemlerle karşılaşması durumunda, ortak tavır almayı öngörüyor.

Yaptırımlar öncelikli olarak “‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ tarafından yetkilendirilmemiş ve onun egemenlik sahasında “yetkisiz sondaj çalışmaları”nın hazırlıklarına, planlamasına, yönetimine, ortaklığına, burada çıkarılacak hidrokarbon ürünlerinin satışına, pazarlanmasına, rafine edilmesine katılan veya bu faaliyetlere finansman, teknik veya malzeme desteği veren kişi ve şirketlerin her türlü ekonomik faaliyetlerinin engellenmesini, AB içerisindeki para trafiklerinin dondurulmasını ve el konulmasını” içeriyor.

AB Konseyi’nin 2019/1890 sayılı kararında yaptırım kararına muhatap l-olacak kişi ve şirketlerin isimleri ise gizli tutulmuş. 

11 Kasım 2019’da AB Konseyi’nin yaptırım kararları almasının hemen ardından, 12 Kasım’da da Alman Merkez Bankası ‘Deutsche Bundesdbank’ 65/2019 sayılı bir tebliğ ile, tüm bankacılık faaliyetleri yürüten kuruluşlara, yaptırım uygulanacak kişi ve kuruluşlarla ilgili olarak ellerindeki tüm bilgi ve belgeleri paylaşmaları talimatı gönderdi. Alman Merkez Bankası’nın tebliğinde de yaptırım uygulanacak kişi ve şirketlerin isimleri gizlendi.