
AKP'den HDP'ye yeşil ışık! O fotoğrafa MHP ne dedi?
AKP'nin anayasa değişikliği için HDP'yi ziyareti çok tartışıldı. AKP içinden verilen o kareye ilişkin "HDP fırsatları ıskalamasın" yorumu gelirken, MHP ise "teklifin sahibi biz değiliz" dedi.
AKP, anayasa değişikliği ile ilgili düşüncelerini paylaşmak üzere TBMM'de partilerin kapılarını çaldı. Uzun süredir HDP'yi PKK terör örgütünün uzantısı olmakla suçlayan AKP, bu suçlamaları bir kenara bıraktı ve HDP'yi de ziyaret etti.
"HDP KARŞISINA ÇIKAN FIRSATLARI BU DEFA ISKALAMASIN"
Cumhuriyet'te yer alan haber egöre, bu ziyarete AKP MKYK üyesi Orhan Miroğlu, “Fotoğrafa, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyon belgesinin felsefesi üzerinden de ayrıca bakılabilir. Siyasi diyalogsuzluğa bahane üretmek en kolayı. Cumhuriyetin 100. yılına girerken yeni diyaloglara gerekçe üretmek daha iyi. Yeter ki HDP karşısına çıkan fırsatları bu defa da ıskalamasın.” yorumunu yaparak, AKP-HDP'nin verdiği o fotoğraf karesi üzerinden HDP'ye yeşil ışık yaktı.
Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP ise, “anayasa değişiklik teklifinin AKP’nin teklifi olduğuna” vurgu yapıyor. MHP’nin de bu teklife destek vereceğinin altı çizilirken HDP ile AKP heyeti arasındaki görüşmeye ilişkin MHP kanadı, “MHP’de bir rahatsızlık var mı” sorusunu yanıtsız bırakarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"HDP'YE BAKIŞ AÇIMIZ NET, TEKLİF SAHİBİ AKP"
“CHP, başörtüsü serbestisi için yasa teklifi verdi, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa seçeneğini sundu. Anayasa değişikliği teklifi de Erdoğan’ın dediği gibi muhalefet için bir ‘turnusol kâğıdı’ görevi görecek. Kim samimi, kim değil, belli olacak. Teklif için yapılan görüşmede MHP yok. Çünkü teklifin sahibi biz değiliz. Bizim HDP’ye bakış açımız da çok net. HDP, ‘terör örgütü PKK’nin uzantısı olan bir partidir.’ MHP, Cumhur İttifakı ile yoluna devam edecektir.”
“Uzun süre sonra neden HDP ile görüşüldü?” sorusuna karşılık AKP’li isimler ise, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Anayasa toplumun tüm kesimini, tüm paydaşlarını içine alacak bir toplumsal sözleşmedir. Biz diyoruz ki ‘Bize gelmediler’ demesinler. HDP’nin teklife ‘evet’ demeyeceğini biliyoruz. Madem iddia ettikleri gibi ‘özgürlükçü’ bir parti, o zaman görelim”