
Alev Coşkun: Damatlar hukukundan vazgeçilsin, gazeteciler serbest bırakılsın
Alev Coşkun tutuksuz yargılama kavramını hatırlatarak, mesleklerini yaptıkları için gazetecilerin tutuklanması karşısında cezaevlerinden gün içinde salıverilen “damatların” üstün hukukunun uygulandığı sistemden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.
Eski Cumhuriyet Vakfı Başkanvekili Alev Coşkun yaptığı yazılı açıklamada tutukluluğun cezaya dönüştürülmesine tepki göstererek "Bugün Türkiye’nin dört bir yanında cezaevlerinde gazeteciler var. Cumhuriyet Gazetesinin 13 mensubu, 225 günden fazla bir süredir tutukevinde yargılanmayı bekliyor. Bu arkadaşlarımızın, derhal salıverilmeleri ve tutuksuz yargılanmaları gerekmektedir. Demokrasi,insan hakları,insanlık,adalet ve uygarlık bunu gerektirmektedir.Tutuksuz yargılanma diye bir kavram olduğunu neden hatırlamıyoruz" dedi.
Damatların Üstün Hukuku
Üstünlerin hukukunun değilde hukukun üstünlüğü esas alınmalıdır diyen Coşkun şöyle devam etti: "Türkiye de uygulama, ne yazık ki, aylarca ve aylarca duruşmaya çıkarılmadan tutuklu olarak cezaevlerinde özgürlükleri kısıtlanan gazetecilerin yanında, birkaç gün içinde cezaevlerinden salıverilen “damatların” üstün hukukunun uygulandığı bir sisteme dönüşmüştür. İktidarlar tarih boyunca ,daima kendi isteklerini yerine getirmek için yasalar yaparak, birey haklarını kısıtlamaya çalışmıştır. Günümüzde,demokratik devlet olmak için temel kural, hukuk devleti olmaktır. Hukuk devletinde üstün olan, iktidarın arzuları değil, evrensel hukuk ilkeleridir. Başka bir deyişle, geçmişteki gibi “üstünlerin hukuku” değil, “hukukun üstünlüğü” esastır. Hukuk devletinin temel ilkelerinden birisi,iktidar yetkisinin kuvvetler ayrılığı modeliyle birbirinden ayrılması ve kuvvetlerin birbirini denetlemesidir"
Dış itibarımız zedeleniyor
Gazetecilerin aylarca mesleklerini yaptıkları için tutuklu yargılanmalarının Türkiye‘nin dış itibarını zedelediini belirten Coşkun, "Ülkemizin dört bir yanında cezaevlerinde, mesleklerini yerine getirmek için yaptıkları işlerden ya da, yazdıkları yazılardan dolayı aylardır tutuklu olan gazeteciler vardır. Gazetecilerin mesleklerini yerine getirmekten dolayı Cezaevlerinde tutuklu olarak yatırılmalarına temelden karşı olduğumu bir çok kez açıkladım Tutukluluk bir cezaya dönüştü. Böylesi bir uygulama, günümüzde hangi demokratik ve uygar devletin ceza yasasında vardır? Bunlar iddia edildiği gibi, gazetecilik dışında tutuklu iseler, neden bir an evvel yargıç karşısına çıkarılmıyorlar? Geçen hafta, Kadri Gürsel’in açıkladığı gibi,bir bylock kullanıcısı,bylock la ilgili olmayan bir gazeteciyi telefonla aradığında, aranan kişi, aranan gazeteci, suçlu olabilir mi? Hangi evrensel ceza yasası buna olanak tanır" dedi.