
Ali Koç, Suudi Arabistan'daki Süper Kupa krizinin perde arkasını anlattı
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Suudi Arabistan'da oynanması planlanan Fenerbahçe - Galatasaray Süper Kupa krizinin perde arkasını anlattı.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sunduğu programa konuk oldu. Koç, canlı yayında Suudi Arabistan'da kriz yaratan Süper Kupa maçı ile ilgili merak edilenleri anlattı. Koç şunları söyledi:
"BELLİ BİR MERKEZDEN DÜĞMEYE BASILARAK YAPILMIŞ İLETİŞİM OPERASYONUYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK"
"Bütün olayı Fenerbahçe ve şahsımın etrafında döndürülmesi iftiralar, yalanlarla belli bir merkezden düğmeye basılarak yapılmış müthiş bir iletişim operasyonu ile karşı karşıya kaldık.
"BİZİM GÖRDÜĞÜMÜZ HİÇBİR SÖZLEŞME YOK"
Bizim ve TFF arasında sözleşme yok. TFF ile Suudi Arabistan'daki firma arasında bir sözleşme var. Biz bu sözleşmeyi görmedik. Hani diyorlar ya sözleşme var, kulüpler imza attı altına. Bizim gördüğümüz hiçbir sözleşme yok. İki kulübün de yakından uzaktan haberinin olmadığı bugün gelen TFF cevabında açıkça görülüyor. Cevapta diyor ki gizlilik vardır, bunu paylaşamayız. Ama çok arzu ediyorsanız gelin hukukçu yollayın burada size gösterelim.
SUUDİ ARABİSTAN FİKRİ NEREDEN ÇIKTI?
"Yaz aylarında sayın başkanla konuşurken süper kupa ne olacak demiştim. Kendisi bana yurtdışında oynatmayı düşündüklerini Almanya, İngiltere, Azerbaycan, Katar ve Suudi Arabistan. Nen şahsen Galatasaray ne söyledi bilmiyorum. Ben şahsen Almanya'nın çok iyi bir fikir olduğunu düşündüm. Orada yaşayan vatandaşlar var ama Almanların izin vereceğini tahmin etmiyordum. Nitekim öyle oldu. En iyi teklif Arabistan'dan geldi ama teklifi bir yana koyun tüm dünyanın gözü Arabistan'da. Müthiş yatırım yapıyorlar. İtalya, İspanya süper kupası, kıtalararası final yine orada oynandı. Dünya kupasına talipler. Dolayısıyla burada futbolla ilgili dinamizm, heyecan, yatırım vs. var. Dolayısıyla futbol açısından 100. yıl hassasiyeti yok.
"ALMANYA OLMAYINCA SUUDİ ARABİSTAN DEDİLER, DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK BİZ DE"
Almanya olmayacaksa Suudi Arabistan'ın uygun olacağını düşündük. Almanya olmayınca Arabistan dediler bize. Doğru olacağını düşündük biz de. 100. yıl üzerinden bakıldığında hatalı bir düşünce olduğunu gördük. Özellikle bunu istememizin sebeplerinden biri kamuoyu camiadaki yüksek divandaki hassasiyete rağmen 2 sebeple ısrar ettik. Suudi Arabistan'da oynanmasını. Sebepten biri takvimin cilvesi. 5 gün önce FB-GS derbisi olacaktı. Yıllardır taraftar götürmüyorduk. İstanbul'daki maçta ne olacak belli değil. Gergin tansiyon olma ihtimalini de düşünerek olimpiyatta 40 bin GS'li sıkıntı olabileceğini diğer taraflar da bunu düşündüler. Hatta TFF başkanı herhalde burada oynarsak olimpiyatta oynayamayız gibi bir şey söyledi. İkinci esas nedende biz yurt dışında oynanırsa yabancı hakemle oynanma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündük. TFF sıcak baktı. Rakibimiz sıcak bakmadı. Bir adım öteye götürdüler yurt dışında elit Türk hakemler var. Temaslar kuruldu.
"GALATASARAY TFF'YE SUUDİ ARABİSTAN'DA OYNANMASIN DİYE YAZI GÖNDERİYOR"
20 ekimde TFF bunu açıkladı. Büyük tepkiler oluştu. Siyasi seviyede taraftar seviyesinde tepkiler oluştu. Bir kısmı hiç yabancı ülkede olmasın ülkemizde olsun düşüncesi hakimdi. Yüksek divan kurulundan da tavsiye kararı çıktı orada oynanmasın diye. GS'de de benzer karar çıktı. Hem GS hem FB ciddi baskı altındaydı. Kulüpleri de o kadar baskı altına sokmaya gerek yok. Amirimiz TFF. TFF bizle istişare etti. Kesinlikle TFF'nin kendi başına aldığı karar değil. GS ve FB'de baskıya rağmen projeye devam ettik. Hatta GS TFF'ye yazı yolluyor. oynanmasın diye. TFF başkanı bizi çağırıp ne düşünüyorsunuz diye. Benim saydığım sebeplerden dolayı biz de aynı noktada durduk. Biz oynamıyoruz demedik ama amir olarak sizin karar vermeniz lazım. Üzerimizden yükü almanız lazım. TFF de bu maçın Riyad'da oynanacağını açıkladı.
"PANKART VE TİŞÖRTLERİ ÇARŞAMBA GÜNÜ BİLDİRDİK"
"Futbolda teamüller var. TFF liderliğinde olan bir organizasyon bu. Lig maçları ve kupa maçları gibi. Maç haftası salı ve çarşamba günü, varsa pankart, tişört sahaya çıkacağınız onlar size cevap verir. Şehitlerle ilgili mesajlar, AÇEV, LÖSEV vs gibi mesajları gönderirsiniz, cevap gelir. Maç günü bile olur. Son derbi öncesinde şehitler oldu, maç günü şehitler ile ilgili pankartlar ve tişörtlerle çıkmak istediğimizi söyledik, olur geldi. Allah bir daha bize 1 şehit bile vermesin. Biz çarşamba sabah 9.30'da yazı yazdık. Isınmaya bu tişörtle ve bu pankartla çıkacağız. Cevap alamadık eskisi gibi, çabucak. Ertesi gün uçağa binerken bir daha sorduk. Normali hafta içi yazarsınız, gayet normaldir. Şimdi TFF ne yaptı, Cumhuriyetimiz'in 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacağı, tüm dünyaya göstereceğiz demedi mi? Bizim çıkacağımız ısınma tişörtü bu. Bu tişört için başvurduk."
"28 Aralık'ta TFF'den bir yazı daha geldi. Çocuklarımızın sahaya çıkacağı formayla ilgili. Önde 100. yıl logomuz, arkada Atatürk'ün sözü vardı."
"ATATÜRK FORMASI İSTEĞİMİZ GAYET NORMAL"
"28 Aralık'ta bir yazı daha geldi TFF'den. Şehitlerimiz ile ilgili bir pankart. Bize diyorlar ya, 'Protokole son dakika ekleme yaptırıyorlar, FIFA kuralları, protokol, sözleşme', demek ki son dakika değişiklik kabul edilmiş. Bizim ısınmada Atatürk formasıyla çıkmasını düşünmemiz gayet normal ve doğaldır."
"ATAMIZ'IN SÖZÜ TARAF BELİRTMEZ!"
"Yabancı maçlarda genelde, savaş hali var. Galatasaray'ın 100. yıl formasına onay verildi mi, verilmedi mi bilmiyoruz. Verilmeyeceğine dair bir intibamız var. Biz klasik çubuklu formamızla çıkacaktık. TFF'nin de kendi pankartları vardı. Biz bu pankartı, çıkabilirsek çıkalım, savaşa dikkat çekmek için, hiç taraf tutmak değil. Gazze'deki savaşa dikkat çekmek için, Ukrayna - Rusya savaşında da kullandık. Yabancı maçlarda kullandık biz bunu. Atamız'ın çok önemli ve etkili bir sözü. Hiç taraf tutan bir söz değil. Pankartın üzerinde ısrar etmedik. TFF, belli tarihlerde bize 2 tane resmi yazı yazdı. Şu pankartla ve bu pankartla çıkacaksınız dendi. TFF, bize 14 Aralık'ta yazı gönderdi. 14 Aralık'ta bu maça çıkacağımız pankart 'Şanlı Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun!' pankartıydı.
Birincisi, biz hiçbir şeyi son dakikada dayatmadık. İkincisi; organizasyonu siz yapıyorsunuz, yazışmalar haftalar önce başlıyor, iki hafta önce bir heyet gidiyor gerekli organizasyon için, sizde de Cumhuriyet pankartı, 100. yıl logosu var, Atatürk görselleri var. Parla Marşı söylenecek dendi. Her şey normal seyrinde devam ediyor diye biliyoruz. Hani Amerikalılar der ya 'business as usual', öyle."
"CUMHURİYET İFADESİ PANKARTLARDAN ÇIKARILDI"
Maç günü olacak hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Cumhuriyet ifadesi pankartlardan çıkarıldı. Pankartımızın ve ısınma tişörtlerimizin kabul edilmeyeceği ifade ediliyor Suudi yetkililer tarafından. İstiklal Marşı, Suudi Arabistan marşı mevzusu orada var. Sizinki çalışıyorsa bizimki de çalsın.
Ali Koç: "TFF sıkıntının farkında ama oraya gideriz bir şekilde hallederiz, takımlar oraya gittikten sonra maç oynanır düşüncesi hakim. Kulüpler bu pankartla çıkacak dedikleri pankart, programdan çıktı. Yeni pankart basıldı. "100. Yılımız Kutlu Olsun!" dendi."
Mehmet Akif Ersoy: "Cumhuriyet ibaresi mi çıkarıldı?"
Ali Koç: "Bize maç günü pankartın değiştiği söylendi. Suudi Arabistan'da cuma her yer kapalı ama orada pankart bastırdılar. Yine bize yazıyla söylenen, çocukların çıkacağı forma da programdan kaldırıldı."
"PARLA MARŞI İPTAL EDİLİNCE İSTİKLAL MARŞI İPTAL EDİLDİ GİBİ ANLAŞILDI"
Bizim İstiklal Marşında sıkıntı yok. Parla marşı iptal edilince sanki bilerek bilmeyerek İstiklal Marşı iptal edildi diye anlaşıldı.
ATATÜRK TİŞÖRTÜ KRİZE YOL AÇTI
Aspor'a bir röportaj veriyorum işte soruyorlar yeni yıl mesajı var mı? Barış olsun diyorum. İnsanlık kazansın diyorum. Özellikle Filistin'deki kardeşlerimizin yaşadıklarına istinaden. Ama özellikle burnumuzun dibinde içimizi acıtan görüntülere sahne oluyor. Yeni yıl mesajı olarak insanlık, barış kazansın, Ata'mızın sözünü gündeme getiriyorum 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ama bir sıkıntı varmış bununla ilgili pankarta dair. Ben ve yöneticilerim Suudi Arabistan'ın eski federasyonunun evine yemeğe gidiyoruz. Biz oradayken bir telefon geliyor. Büyükekşi'de hemen 16.30 gibi TFF'nin kaldığı otele gelebilir misiniz diyorlar? Geliriz ama gecikiriz. Dışarıdayız kıyafetimiz müsait değil. Sayın Özbek bizden önce gidiyor. Toplantıya gidiyoruz oturuyoruz sonra. Gidiyoruz otele kat tıklım tıklım. Tek gireceksiniz deniyor. Orada masada Gençlik Bakanı Osman Aşkın Bak, Sayın Özbek, iki de bakanın danışmanı var. İlerleyen saatlerde Sayın Kasapoğlu da toplantıya katıldı. O da birkaç danışmanı ile ve spor bakanımız ile orta yol bulmaya çalış. Ben oturuyorum sessizlik var. Sayın Başkan diyor ki bizde her şey yolunda. Maç 20.45'te başlayacak. 19.50 ısınmaya çıkılacak. Dediler sizin pankart ve tişört. Pankartla ilgili sıkıntımız yok. Ama tişört olmazsa olmaz. Bir süper kupa maçında bunu yapamayacağımız için. 100 yıl formasıyla çıkamayacağımız için ısınmaya bununla çıkmak istedik. Ama bize anlatılan etkinlikler, planlanan gösteriler görseller içinde böyle bir formayla çıkmanın sıkıntı yaratacağı aklımızın ucundan geçmiyor. Bunun sıkıntı olacağı söylendi. GS'de o gün bir pankart bastırmış. Ne mutlu Türküm diyene ve ısınma formalarının üstüne Atamızın formasını bastırmışlar. Sayın Başkan öyle söyledi.
Pankart, Parla marşı, çocukların giyeceği Atatürk tişörtü ve ledlerdeki Atatürk görselleri sorun yarattı.
SUUDİLERİN ENGELLEMEYE ÇALIŞTIĞI, TFF'NİN GERİ ADIM ATTIĞI 4 OLAY
- Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun" pankartı yerine "100. yılımız kutlu olsun" pankartı ile çıkılacak.
- Çocukların seremonide giyeceği ve arkasında Atatürk imzası bulunan tişörtler kaldırılacak.
- Norm Ender'in Parla marşı kaldırılacak.
- Led panolarda olacak olan Atatürk görselleri kaldırılacak.
TFF, bunlardan geri adım atmış ve bizim bundan maçtan 3 saat önce haberimiz oluyor."
SOYUNMA ODASI BASKINI, SAHADA FUTBOLCU ÜSTLERİNİ ARAMA!
Polis, takımların soyunma odasındaki pankartlara müdahale etmeye çalıştı. Ortam gerilince takımlara beklemelerini söyledik. Sayın bakanın oynayıp oynanmaması yönünde telkini olmadı. Buraya gelindiği takdirde sahaya giren futbolcuların üstlerini arayacağız diye federasyonun yetkililerinden haber geldi.
"FETÖ'YE SALYA SÜMÜK AĞLAMIŞ ADAMSIN"
(Ali Koç'tan Abdülkadir Selvi'ye) “Yurtta Sulh Cihanda Sulh pankartımızı FETÖ’ye bağlıyorlar ulan sen zamanında FETÖ için salya sümük ağlamış adamsın sen kimsin Fenerbahçe’yi FETÖ ile bağdaştırıyorsun.”