Amerika, Türk SİHA'sını vurdu! Pentagon'dan açıklama geldi

Amerika, Türk SİHA'sını vurdu! Pentagon'dan açıklama geldi

ABD'nin savaş uçağı F-16'nın, Türkiye'nin Silahlı İnsansız Hava Aracını (SİHA) düşürdüğü iddia edildi.

Reuters'ın aktardığına göre ABD’li yetkililer, Suriye’de ABD askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye’ye ait bir insansız hava aracını F-16 savaş uçağıyla düşürdüklerini söyledi.

Yerel kaynaklar, bölgedeki terör unsurlarını hedef alan Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) düşürüldüğünü bildirdi.

ABD VURDU MU VURMADI MI?

Reuters’a konuşan Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) bir yetkili, SİHA’nın Türkiye’ye ait olmadığını söyledi.

Ancak Reuters’a konuşan ABD’li iki yetkili, "Suriye’de Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye’ye ait insansız hava aracı F-16’yla düşürüldü" dedi. ABD’nin Türk yetkilileri Amerikan askerleri yakınlarında faaliyet gösterdikleri konusunda uyardığı da kaydedildi.

TEHDİT OLARAK GÖRMÜŞLER

Wall Street Journal’e (WSJ) konuşan bir ABD’li yetkili de SİHA’nın bölgedeki Amerikan askerlerine tehdit olarak görüldüğü için düşürüldüğünü ve harekete geçilmeden önce bunun Türkiye’ye ait olduğunu bildiklerini söyledi.

ekran-goruntusu-2023-10-05-230948.png

"MEŞRU MÜDAFAA"

Pentagon Basın Sekreteri General Pat Ryder yaptığı açıklama ile iddialara açıklık getirdi:

"Türk SİHA'sı kısıtlı operasyon bölgesine girdi. Potansiyel bir tehdit olarak değerlendirildi. Düşürme kararı doğal meşru müdafaa hakkı. Türkiye'nin ABD güçlerini hedef aldığına dair belirti bulunmuyor. Üzüntü verici bir olay."

"TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ"

"PKK’ya karşı savaşında Türk müttefiklerimizin ve Türk halkının yanındayız. PKK, yabancı bir terör örgütü olarak tanımlandı. Türkiye ve Türk halkına karşı her türlü terörü kınıyoruz. Suriye’ye gelecek olursak; o bölgedeki bir askeri gerilimin sonuçları nedeniyle endişeliyiz. Bu gerilim, IŞİD'in son unsurlarını bitirmeye odaklanmamıza engel olabilir. Hiçbir zaman Türkiye’nin halkını teröristlere karşı korumaya yönelik meşru hakkını sorgulamayacağız."