Anahtar liste, çarşaf liste ve blok liste nedir? CHP Kurultayı'nda PM ve YDK üyeleri belli olacak

Anahtar liste, çarşaf liste ve blok liste nedir? CHP Kurultayı'nda PM ve YDK üyeleri belli olacak

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri bugün belli olacak. Peki anahtar liste, çarşaf liste ve blok liste ne anlama geliyor? İşte merak edilenler...

CHP Kurultayı'nda PM üyeleri ve YDK üyeleri belirlenecek. Her kurultay öncesi listelerle ilgili merak edilenler bir kez daha araştırılmaya başlandı. Özel'in anahtar listesi belli oldu. Buna karşı Oğuz Kaan Salıcı da alternatif bir anahtar liste hazırladı. Peki, anahtar liste, çarşaf liste ve blok liste nedir? 

ÇARŞAF LİSTE NE DEMEK?

Çarşaf liste 60 kişiden oluşan Parti Meclisi'nin, bütün delegelerin aday olabileceği bir yarışta seçilmesi anlamına geliyor. Parti yönetimi, seçimin “çarşaf listeyle” yapılmasını kararlaştırırsa, delegelerin oylarıyla hem muhalefetin hem yönetimin hazırladığı listelerde yer alan isimlerden en çok oy alanlar PM üyeliğine seçiliyor.

Çarşaf listede en yüksek oyu alan 60 kişi Parti Meclisi'ne seçilecek. Böylece, yönetimin desteklediği adayların üzeri çizilebiliyor ve karma bir PM oluşuyor.

ANAHTAR LİSTE NE DEMEK?

Anahtar liste, çarşaf listeyle yapılan seçimlerde, delegelere bir yol göstermek için hazırlanan bir listedir.

Anahtar liste, seçilecek meclis üyeleri adına partinin önde gelen isimleri tarafından yapılan bir kodlamayı anlatıyor. Seçim sandığına giden üyeler, bu kodlamaya dayalı olarak oy kullanarak, anahtar listeyi yapan siyasilerin görüşlerine uygun meclis adaylarına daha fazla oy sağlamak amaçlı hareket ediyor.

Çarşaf listede yüzlerce isim karşısında kalan delegelere ekipler kendi adaylarını işaret etmek için anahtar listeler hazırlıyor. Her grup anahtar liste çıkarabiliyor.

BLOK LİSTE NE DEMEK?

Blok liste, seçimlerin sadece hazırlanacak blok listeler arasında geçmesi anlamına geliyor. Bu nedenle blok liste antidemokratik bulunuyor. Burada kilit önem taşıyan blok liste Genel Başkan'ın hazırlayacağı liste oluyor. Eğer bu listeye oy vermek istemeyen gruplar varsa, onlar da blok liste hazırlayarak yarışa katılıyor.