Ankara depreme hazır mı? Ankara'nın depremde en riskli yeri neresi?

Ankara depreme hazır mı? Ankara'nın depremde en riskli yeri neresi?

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'nın depreme hazırlıklı olup olmamasıyla ilişkin açıklama yaptı.

Fatih Portakal'ın Youtube kanalına konuk olan ABB Başkanı Mansur Yavaş, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili yıkıp geçen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Başkent'te yaşayan vatandaşların akıllarındaki soruları giderdi. 

ankara-mamak-altiagac-toki-evleri-01-evdenhaberler.webp

Ankara'nın depreme hazır olup olmamasıyla ilgili soruya Yavaş, şöyle yanıt verdi:

"İMAR PLANI 6 KATSA ONU 10 KAT 20 KAT YAPIYORSUNUZ"

Ankara'da yıllarca herhangi bir arsayı satın alıyorsunuz. İmar planı 6 katsa, onu 10 kat 20 kat yapıyorsunuz. Onu da bir müteahhide verip %50 hiç emek harcamadan, yapılan konutu alıyorsunuz ve büyük bir servet ediniyorsunuz. 

"KEÇİÖREN'İN ALT YAPISINI YENİDEN YAPACAĞIZ"

Yaygın imar ve yasa planı yapmazsanız, bugün en fazla yapı stoku olan yer Keçiören, Dünya Bankası'ndan kredi geldi. Oranın alt yapısını yeniden yapacağız çünkü seller oluşuyor. Oraya binlerce bina yapılırken, alt yapı yapılmadı ki. Yolları tekrar kazacağız, devasa yağmur sularını, atık suları ayıracağız. Yeni hatlar yapacağız. Su hatları aynı, su veremiyorsunuz gibi.

200920221015397972600.webp

"BELEDİYE MECLİSİMİZDE BU KONUDA TAM BİR FİKİR BİRLİĞİ VAR"

"Belediye Meclisimizde bu konuda tam bir fikir birliği var. Kimseye böyle imar emsal vermiyoruz ve mahkemelerin iptal ettiklerini hepsini uyguluyoruz. Tuna döneminde de mahkeme emirlerinin hepsi uygulandı."

"İLÇE BELEDİYELERİYLE DAYANIKLILIK TESTİ YAPABİLİRİZ"

Binalara ücretsiz dayanıklılık testi ile ilgili de konuşan Yavaş şöyle devam etti:

"İlçe belediyeleriyle beraber yapabiliriz. Onlarla yan yana gelmeden bu kadar yapı stoku mümkün değil. Binasından endişe edip bu şekilde bildirenlerin hepsine müdahale ediyoruz. En azından rahat uyumalarını sağlamak istiyoruz. Bu konuda çalışmamız var ama ilçe belediyeleriyle birlikte olmamız gerekiyor."

dsc-0018.jpg

"ANKARA'DA YAPILAŞMA YARI YARIYA SAĞLAM"

Yapı stoğu ve şehrin depreme dayanıklılığı ile ilgili de konuşan Yavaş, "Yarı yarıya diyebilirim. Asıl Ankara'daki yapılaşma 99'dan sonra başladı. 2010 yılından sonra da iyice arttı. Şehirlere göçler geliyor. 18 milyona yetecek imar planı yapılmış durumda. Yeni yapılanlarda sorun yok. Olmadığını düşünüyorum en azından. Bende de benden önceki dönemde de büyük AVM'lerde yetkimiz var diğerlerinde yok ama ben uygun yapıldığını düşünüyorum"

18838938-1559785614094429-6776429939936794751-n-1624248928.jpg

ANKARA'NIN EN RİSKLİ YERİ DEMETEVLER

"Demetevler'de devasa gökdelenler yan yana. En riskli yerin orada olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar çok bir şey olmadı ama Ankara'nın merkezinin 4. bölge olmasından dolayı bir şey olmamıştır ama daha büyük depremde neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Sıfırdan eve alınıp hepsinin tek tek incelenmesi lazım."