Ankara'nın Başkent oluşunun 100.yılı! Cumhuriyet'in Başkenti ve Atatürk

Ankara'nın Başkent oluşunun 100.yılı! Cumhuriyet'in Başkenti ve Atatürk

Ankara'nın başkent oluşunun tarihi, anlam ve önemi 13 Ekim günü gündeme geldi. Peki Ankara neden başkent oldu? Atatürk, Ankara'ya nasıl bakıyordu? Özel gün için kim, ne söyledi?

Kurtuluş Savaşı'nın merkezi -Ankara'nın düşman işgalinden kurtarılmasının ardından Ankara'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olmasının 100.yılı coşkuyla kutlanıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında jeopolitik durumu ve coğrafi konumu nedeniyle Ankara'yı Millî Mücadele'nin karargâhı yaptı. İşte 13 Ekim 1923'te yaşananlar ve Ankara'nın başkent oluşunun tarihi...

ANKARA NE ZAMAN VE NEDEN BAŞKENT OLDU?

Gazi Mustafa Kemal, Heyet-i Temsiliye ile birlikte 27 Aralık 1919'da Ankara’ya gelmiş; jeopolitik, stratejik ve coğrafi konumu sebebiyle burayı Millî Mücadele’nin sevk ve idare merkezi olarak seçmiştir.

Ankara; Kurtuluş Savaşı boyunca stratejik kararların alındığı, milletimizin mukadderatının şekillendiği ve jeopolitik konumuyla öne çıkan bir karargâh olarak fiilen başkentlik görevi yapmıştır. Cumhuriyet’in ilanından on altı gün önce de Türkiye Büyük Millet Meclisine verilen yasa önerisinin kabulüyle 13 Ekim 1923'te yeni kurulacak devletin yasal olarak başkenti olmuştur.

 

"ANKARA BİR FİKRİN, BİR İDDİANIN, BİR İNANCIN MUZAFFER OLDUĞU EN DEĞERLİ HİKAYEDİR"

Ankara Büyükşehir'den bu özel gün için "Ankara sadece betonlarla yapılaşmış bir kent değil; bir fikrin, bir iddianın, bir inancın muzaffer olduğu en değerli hikayedir. Ankara'nın başkent oluşunun 100. yıl dönümü kutlu olsun" paylaşımı gelirken Başkan Mansur Yavaş ise şu mesajı verdi: 

MANSUR YAVAŞ'TAN MESAJ VAR

"Cumhuriyet'in Başkenti, 100 yaşında! Başkentimiz, on binlerce yıllık tarihle dolu bir geçmişi ve aydınlık bir geleceği bir araya getiriyor. Bugünün anlamını kutlayarak yarının güzelliklerine birlikte yürüyoruz. Yıl dönümümüz kutlu olsun!"

ekran-goruntusu-2023-10-13-181258.png

ANKARAGÜCÜ'NDEN 100. YIL MESAJI

Ankara'nın gücü Ankaragücü de Başkentliğin 100. yılını verdiği şu mesaj ile kutladı:

 

"Milli mücadelemizin kalbi, Cumhuriyet'imizin merkezi Ankara'mızın Başkent oluşunun 100. yılı kutlu olsun!"

 

ekran-goruntusu-2023-10-13-181442.png