Asgari ücret ev kirasıyla yarışıyor... Kemal Sunal'ın 'Kiracı' filminin o sahnesi yeniden gündemde

Asgari ücret ev kirasıyla yarışıyor... Kemal Sunal'ın 'Kiracı' filminin o sahnesi yeniden gündemde

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in çıkarttığı kira haritasına göre, özellikle büyük illerdeki kira fiyatları, asgari ücretle yarışıyor.

Ekonomik kriz, konut krizi ve alım gücündeki azalış vatandaşları oldukça zor durumda bırakıyor. Yurttaş bir yandan eve ekmek götürme derdiyle mücadele ederken bir yandan da ay sonunu nasıl getireceğini, kirayı nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in çıkarttığı kira haritasına göre, yurt genelinde  kiralık konut fiyatları, 2021 yılına göre yüzde 150 oranında artış gösterirken, ev kira fiyatlarının en çok artışın yaşandığı iller Muğla, Antalya, İstanbul, İzmir ve Aydın oldu.

a.jpg

"İNSANLARIN GELİRLERİ KİRAYA BİLE YETMEYECEK"

İnternet sitelerine verilen ilanlarda Türkiye genelinde yeni kiralık konut kirası ortalama 4 bin 582 liraya çıkarken, İstanbul’da ortalama kira 6 bin 900’u aştı. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada yıl sonunda yeni ilanların ortalamasının 10 bin lirayı bulacağını ifade etti. CHP'li Tekin, "Fiyatların bu şekilde artmaya devam etmesi halinde büyük şehirlerde yaşayan, o şehirde çalışan insanların gelirleri kiraya bile yetmeyecek" şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİRLERDE KİRA FİYATLARI ASGARİ ÜCRETİ GEÇTİ

Özellikle İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde kira fiyatlarının şimdiden asgari ücreti geçtiğine dikkat çeken Gürsel Tekin, "Bu trendin devamı halinde iki çalışanlı bir aile iki maaşla bile bir evde oturamaz. Sonuçta binlerce insan evsiz kalabilir, yaşadığı şehirde barınamaz hale gelebilir" dedi.

KİRACI VE ASGARİ ÜCRET

CHP'li Tekin'in aktardığı veriler ve açıklamaları ise akıllara usta oyuncu Kemal Sunal'ın 'Kiracı' filminden kira fiyatları ve asgari ücret diyalogunu içeren şu sahneyi getirdi: