Aşı için daha etkin neler yapılacak? Uzmanlardan flaş açıklamalar

Aşı için daha etkin neler yapılacak? Uzmanlardan flaş açıklamalar

Salgında vaka sayıları son hız devam eden aşılamaya rağmen hala yükselişte! Bayram sonrasında yeni pik bekleyen uzmanlar, aşılamadaki yavaşlığa dikkat çekerek, “Sağlık Bakanlığı aşı için daha etkin bir kampanya yürütmek zorunda” açıklamasında bulundu.

Günlük vaka sayısı önceki gün yine 8 binin üzerinde çıkarken Sağlık Bakanlığı dün haftalık koronavirüs tablosunu paylaştı. Buna göre, 3-9 Temmuz haftasında 34 bin 933 olan vaka sayısı, 10-16 Temmuz haftasında 43 bin 609’a yükseldi. 3 bin 308 olan hasta sayısı 3 bin 748’e çıktı. Haftalık vefat sayısı ise 326’dan 295’e düştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Feyza Erkan, 10 Temmuz’da Covid-19 testi yapılan her 100 kişiden 2,4’ü pozitif çıkarken, bu oranın önceki gün itibariyle her 100 kişide 4,4’e yükseldiğine dikkat çekti. Erkan, “Geçen yıl temmuzda en düşük olgu sayısının iki katına çıkması eylülü bulmuştu, yani iki ay sürmüştü. Bu yıl ise sadece 17 gün sürdü. Bu yaz, geçen yaza göre çok hızlı gidiyoruz. Bu yüzden bayram ertesinde yeni bir pik yaşayabiliriz” dedi.

DELTA ALARMI ARTTI

Delta varyantının Türkiye’de de yayılmasını beklediklerini belirten Erkan, “Maalesef Delta varyantının yaygın olduğu ülkelerden, örneğin Rusya’dan gelen turistlere karantina uygulanmadığı için Antalya’daki olgularda artış oldu” dedi. Aşı karşıtlığına da değinen Erkan, “Bu aşı karşıtlarının halkı yanlış yönlendirmesine karşı Sağlık Bakanlığı daha etkili, daha yaygın bir kampanya yürütmek zorunda. Bazı Avrupa ülkelerinde aşı olmayanların kapalı alanlara girmesi yasaklandı. Ülkemizde de bu tür yaptırımlar getirilmeli” dedi.


BirGün'ün haberine göre; Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Sinan Adıyaman ise “Geçen yıl da yaz sezonunda çok uyarmıştık, ‘Çok erken ve kademesiz bir açılma oldu’ diye. Biz bu filmi üç kez gördük” diye konuştu. Aşılamadaki yavaşlığa dikkat çeken Adıyaman, şöyle devam etti: “Delta varyantı nedeniyle 12-59 yaş arasındakilerin en az yüzde 85’inin, 60 yaş ve üzerinin ise yüzde 90’ının iki doz aşılanması gerek. Ama maalesef çok geride kaldık. Bayram tatilinde gördüğümüz manzaraları da hesaba katarsak bayramdan sonra yeni bir dalganın geleceğini düşünüyorum.”
Türkiye’de aşı kararsızlığı nedeniyle özellikle ikinci doz aşılamada ciddi bir yavaşlık olduğunu belirten Adıyaman, “Birinci doz aşıdan sonra birtakım söylentiler ve kara propagandadan dolayı ikinci doza gitmeyenlerin sayısı çok fazla. Sağlık Bakanlığı’nın bunu çözmek için bir an önce yerel yönetimlerle ortak bir tutum alarak, sivil toplumu ve TTB’yi de dahil ederek tüm ülkeyi ayağa kaldıracak bir aşı kampanyası yapması gerekiyor” dedi.