Avukat Aslan: "Daha fazla işçinin ölmemesi için mücadeleye devam edeceğiz"

Avukat Aslan: "Daha fazla işçinin ölmemesi için mücadeleye devam edeceğiz"

Manisa Soma'da yedi yıl önce 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgi davada karar duruşması sürüyor.

Manisa Soma'da yedi yıl önce 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgi davada karar duruşması sürüyor. 

Soma davasında, duruşma kimlik tespiti ile başladı. Mahkeme başkanı, ilk olarak önceki duruşmada, madencilerin avukatlarının reddi hakim taleplerinin kabul edilmediğini açıkladı.

anka'dan Ahmet Ünsal'ın haberine göre, Madenci ailelerin avukatları, avukat Selçuk Kozağaçlı'nın SEGBİS ile duruşmaya katılmaya yönelik talebinin kabul edilmemesine tepki gösterirken, sanık Can Gürkan’ın SEGBİS ile bağlanmasını eleştirdi.

“BURADA BÜYÜK BİR TİYATRO OYNANIYOR”

Avukat Can Atalay, 7 Haziran’da yayınlanan kararnameyle Denizli’ye atanan Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu’na hitaben, “Burada büyük bir tiyatro oynanıyor. Beş yıldır bu dosyayla siz ilgileniyorsunuz. O yüzden kararı da siz verin” dedi. 

Esas hakkında mütalaa karşısında savunma için söz alan madencilerin avukatları, “sanıkların bilinçli taksirden” değil, “olası kasttan” yargılanması gerektiğini; mütalaada hakkında beraat kararı verilmesi istenen Haluk Evinç’in de “olası kast” suçlamasıyla ceza alması istedi.

Mütalaaya karşı beyanda bulunan avukat Nergiz Tuba Aslan, mahkeme heyetine güvenmediklerini söyledi. Aslan şöyle konuştu:

“Sizin tarafsız ve bağımsız olmadığını düşündüğümüzü açık açık söyledik. Haluk Evinç ve Can Gürkan'ın aldıkları yönetim kurulu kararı açıkça ‘olası kasta’ işaret ediyor. Kâr amacı ile ihmaller açıkça görünüyor. Madende, katliam öncesi işçiler zaten nefes alamıyordu. Buna önlem alınmadı. Daha fazla işçinin ölmemesi için mücadeleye devam edeceğiz.”

“EVİNÇ OLAYIN SORUMLUSUDUR”

Çıkacak olan kararın yeni faciaların önüne geçmesinde emsal olacağını belirten avukat Özgür Karaduman ise “Can Gürkan’a iki sene az. İki yıldan fazla ceza vermeniz bu insanların yüreklerini rahatlatmayacak. Sadece hayatını kaybedenler için değil. Bundan sonra yaşanacak katliamların olmaması için uğraşıyoruz. Yeni Alp Gürkan’lar, yeni Can Gürkan’lar olmasın diye, insan hayatı bu kadar değersiz olmasın diye bu duruşma çok önemlidir” dedi.

Mütalaada hakkında beraat kararı verilmesi talep edilen sanık Haluk Evinç’in de cezalandırılmasını savunan avukat Melike Polat, “Haluk Evinç'in havalandırmayı ters çevirmeye dair kararı verdiğine ilişkin çok açık ve kesin deliller var. Havalandırmanın ters çevrilmesi 23 kişinin ölümüne 120 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Haluk Evinç, bu verdiği karar ile doğrudan bu olayın sorumlusudur. Evinç’e de ceza verilmesini talep ediyorum” diye konuştu.

Mahkeme salonunda zaman zaman gergin anlar yaşandı. Avukatlar beyanlarını verdiği sırada madenci yakınları, sık sık mahkeme heyetine tepki gösterdi. Tepkiler üzerine mahkeme başkanı, salonda sessizlik sağlanmadığı taktirde seyircileri çıkarmak zorunda kalacağını belirtti. Duruşmaya ara verildi.