Ayasofya'da sesizlik sağlanabilecek mi

Ayasofya'da sesizlik sağlanabilecek mi

Kültür Sanat- Sen, Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin ardından eserlerin korunması için uyarılarda bulunarak, “İbadet amaçlı olarak Ayasofya’nın içerisine giren insanların bir müze ziyaretçisi hassasiyetinde olması, eserlerle temas etmemesi, zarar vermemesi, fotoğraf çekerken flaş ışığı kullanmaması, dışarıdan toz getirmemesi, sarsıntı oluşturacak eylemlerde bulunmaması, sessiz olmaları vb. sağlanabilecek midir?” denildi.


Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat- Sen), Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin ardından eserlerin korunması için uyarılarda bulunarak, “İbadet amaçlı olarak Ayasofya’nın içerisine giren insanların bir müze ziyaretçisi hassasiyetinde olması, eserlerle temas etmemesi, zarar vermemesi, fotoğraf çekerken flaş ışığı kullanmaması, dışarıdan toz getirmemesi, sarsıntı oluşturacak eylemlerde bulunmaması, sessiz olmaları vb. sağlanabilecek midir?” denildi.

KESK’e bağlı Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat- Sen) yazılı açıklama yaparak, müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’nın kültürel varlık olarak korunmasını talep etti. 

Sendika açıklamasında müze statüsünün Ayasofya’nın binasının ve çevresindeki Osmanlı dönemine ait yapıların korunmasını sağladığı kaydedilerek, “Diyanet İşleri Başkanlığının sorumluluğunda iken korunması için gerekli mevzuat çalışması ve kanuni hukuki yükümlülükler yerine getirilecek midir?” sorusuna yanıt istendi.

Restorasyon çalışmalarının sekteye uğramaması gerektiği ifade edilen açıklamada, Ayasofya’daki 2009 yılında Sultan Abdülmecid ve o dönem restorasyonu yürüten İsviçreli mimar Gaspare Fossati’nin gördüğü altı kanatlı melek figürünün akıbetine ilişkin “Ayasofya’nın duvarlarında bulunan resim bezeme ve mozaiklerin akıbeti ne olacaktır?” sorusu yetkililere yöneltildi.

‘ İKLİM KOŞULLARI KONTROL EDİLEBİLİR Mİ?’

 Ayasofya Müzesi’nin içerisinde içerideki duvar resimleri ve organik kökenli eserler insanların nefeslerinden oluşacak nem dengesizliğinden etkilenmemesi için az sayıda insanın müzeye alındığına dikkat çekilen açıklamada, “Camii olarak kullanılmaya başlanınca namaz vakitlerinde çok sayıda insanın hareketinden içeride dengede ve belli bir oranda sabit tutulmaya çalışılan nem ve sıcaklık olumsuz olarak etkilenecektir. Ayasofya içerisindeki iklim koşulları kontrol edilecek midir?” denildi.

 ‘ESERLERİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN SESSİZLİK SAĞLANABİLECEK Mİ?’

Açıklamada Ayasofya’nın ibadete açılmasını ardından tarihi eserlerin zarar görmemesi için şu soruya yanıt istendi:

“İbadet amaçlı olarak Ayasofya’nın içerisine giren insanların bir müze ziyaretçisi hassasiyetinde olması, eserlerle temas etmemesi, zarar vermemesi, fotoğraf çekerken flaş ışığı kullanmaması, dışarıdan toz getirmemesi, sarsıntı oluşturacak eylemlerde bulunmaması, sessiz olmaları vb. sağlanabilecek midir?”