Bakan Pakdemirli: "Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz"

Bakan Pakdemirli: "Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris’teki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde orman yangınlarına ilişkin basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris’teki AFAD Koordinasyon Merkezi’nde orman yangınlarına ilişkin basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakanların konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

PAKDEMİRLİ: “PAZAR GÜNÜ RÜZGARIN ETKİSİNİ KAYBETMESİNİ BEKLİYORUZ”

“5 ilde 12 orman yangını için çalışmalar sürüyor. 126 kırsal alanda yangına müdahale yapıldı. Devam edenler yangınlarda 16 su atar, 9 İHA, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 5.250 personel ile bu çalışmalar devam ediyor. Sıcaklık, düşük nem ve artan rüzgar, yangının durumunu etkiledi. Muğla genelinde 1 hafta yağış beklenmiyor. Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz. 5 günlük nem, günlük aşağı yukarı yüzde 20, gece de yüzde 40 ila 50 civarında.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR HASAR ALMADAN SANTRAL BU KONUYU ATLATMIŞ OLDU”

Hasar tespit çalışmalarında 5 il, 18 ilçe, 98 köyde 3.714 çiftçi, 31 bin dekar alan, 397 büyükbaş, 3.961 küçükbaş, 1.353 tarımsal yapı, 1.137 alet-makina etkilenmiştir. Dün Kemerköy Termik Santrali'nde bir yangın tehlikesi atlatıldı. İlk tespitlere göre, çok önemli bir hasar almadan santral bu konuyu atlatmış oldu. Müdahalede araç sayılarımızı da mutlaka hesaba katmamız gerekir. Sadece uçak ve helikopter üzerinden konuşmak değil, diğer makineler ve insan sayısı üzerinden de gitmemiz gerekiyor. 28 Temmuz'da 49 yangına envanterimizdeki 1 uçak, 21 helikopter ve 206 arazözle müdahale ettik. 4 Ağustos'tan sonra 4 uçak, 16 helikopterle etkin müdahalemize devam ediyoruz. Son 2 yılda 5 adet büyük yangın yaşadık. Ama son 9 günde 15'i büyük olmak üzere bu yangınların bir kısmı devam ediyor. 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri de filomuza destek veriyor. Rusya'dan 5 tanker uçak ve 3 helikopter, İspanya'dan 2, Hırvatistan'dan 1 amfibik uçak, Azerbaycan'dan 1 uçak ve 1 helikopterle hava söndürme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

“YENİ AĞAÇLANDIRMA DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜYLE UYUMLU OLACAK”

Yanan yerler tekrar ağaçlandırılır ve başka amaçla kullanılamaz. Yangınlar soğutulduktan sonra yanan ağaçlar en kısa sürede sahadan çıkartılacak ve ilk yağmurdan sonra fidan dikimi başlayacak. Yanan alanların rehabilitasyonu yapılacak ve fidan dikimine hazır hale getireceğiz. Yeni ağaçlandırma, doğal bitki örtüsüyle uyumlu olacak. Geleceğe Nefes kampanyasıyla 252 milyon fidanı yıl bitmeden mutlaka dikeceğiz.

“İLK KEZ İHA'LARI KULLANMAYA BAŞLADIK”

Akut dönemleri geçebilmek için ülkelerin kendi güçleri, yedek güçleri ve birbirleriyle alışveriş yapabilecekleri makine, teçhizat, hava aracı paylaşabileceği ve eğitimlerini paylaşabileceği bir birliğin kurulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunu önümüzdeki günlerde Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerle paylaşıyor olacağız. Asıl en önemli varlığımız insan kaynağımız. Toplam 21 bin 90 personelimiz var. Hava araçlarının toplam kapasitesinde 2002'ye göre yüzde 75 artış var. İlk kez İHA'ları kullanmaya başladık. Orman yangınlarıyla mücadelede askeri İHA'ların kullanılması konusunun Türkiye'de ilk ve dünyada ABD'den sonra ikinci olduğumuzu kabul edelim.”

SOYLU: “54 AYRI BİRİMDEN YANGIN SEBEBİYLE 36.350 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLDİ”

“Bir taraftan yangınla mücadele aynı kararlılık ve aynı disiplinle devam ediyor. Diğer taraftan da vatandaşımızın yangından dolayı karşı karşıya kaldığı tüm meseleleri karşılamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar 54 ayrı birimden yangın sebebiyle 36.350 vatandaşımız tahliye edildi. Bunların bir kısmı KYK'nın misafiri oldu, bir kısmı konteyner ve çadırlarda barınıyor. Diğer bir kısmı da kendi aileleri, yakınlarıyla kalıyorlar.

“35 AYRI MAHAL, 6 İLÇEDE YANGINLA MÜCADELE EDİLMEKTEDİR”

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilgili tüm birimler yangına karşı mücadelesini sürdürüyor. Muğla ölçeğinde 941 bina hasarlı tespiti yapılmıştır. Acil 156 bina yıkılacak durumda. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve ilgili bakanlıklar 20 milyon lira yardım göndermiştir. AFAD ve diğer birimler tespit edilen zararlarla ilgili yardımlarını yapmaya başlamıştır. Elektrik verilemeyen hatlar ve 103 direğimizde hasar var. 552 kişi yangından etkilenerek hastanelere müracaat etmiştir. 300 sağlık personeli sahada göreve devam etmektir. 35 ayrı mahal, 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir. Tüm ekiplerimiz tüm kurum ve kuruluşlarımız, tüm güçleri ile sahada mücadele vermektedir. Zaman uzamasına rağmen, tüm yorgunluklarına kadar azminden hiçbir eksiklik olmadan çabasını sürdürmektedir. Bir ağaç bile yanmasın diye mücadelesini sürdüren bir anlayış sahada devam etmektedir. Hem havadan hem karadan büyük bir mücadele verilmektedir.

“BUGÜNE KADAR 3 BİNİN ÜZERİNDE PROVOKATİF TESPİT BULUNDU”

Provokasyon yapmak isteyenler, provokatif davrananlar var. Sahada ve sahanın dışında motivasyon düşürmeye çalışanlar var. Bunlara rağmen çabamız devam ediyor. Bugüne kadar 3 binin üzerinde provokatif tespit bulundu, bunlarla ilgili işlemler yapılmaya başlandı.”