Bakkalı, bayramda kurtarmadı: “Alkol yasağı, cironun yüzde 80’i götürdü”

Bayramın ilk günü marketlerin kapalı, bakkalların açık olması, esnafa can suyu olmadı. Ankara’da, satışlarda artış olmadığını söyleyen esnaf, alkollü içki satışının yasak olmasıyla “dibi gördüklerini” söyledi.

Bayramın ilk günü marketlerin kapalı, bakkalların açık olması, esnafa can suyu olmadı. Ankara’da, satışlarda artış olmadığını söyleyen esnaf, alkollü içki satışının yasak olmasıyla “dibi gördüklerini” söyledi. 40 bin TL civarında veresiyesi olduğunu anlatan bakkal Hüseyin Akgün, “Satışlar durgun, herhangi bir satış yok. Bakkalların açık olmasının artı hiçbir fonksiyonu olmadı” derken, bakkal Birol Aydoğmuş, “Satışlar dibe vurdu. Bir fark yok” dedi.

 

Bayramın ilk günü esnaf için yine buruk geçti. Marketler kapalıyken bakkalların açık olması esnafın yüzünü güldürmeye yeterli olmadı. Pandemi ve sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı ciroları düşen esnaf, alkollü içki satışının yasaklanmasıyla satışlarının düştüğünü anlattı.

 

“40 BİN TL CİVARI VERESİYEM VAR”

 

Bu dönemde veresiyelerin arttığını söyleyen bakkal Hüseyin Akgün, “Veresiye yazdıran çok oldu, 40 bin TL civarı veresiyem var toparlayamadığım, bir yıldır çok arttı. Müşterilerin yüzde 80’i kredi kartıyla ödüyor” dedi. “Alkol yasağı ciromuzu dip yaptı” diye sitem eden Akgün, “Ciromuzun çoğunluğu alkoldeydi, para tutan, ciroyu yükselten sadece alkol olduğu için, satış olmayınca ciromuz dip yaptı” diye sitem etti.

 

“ALKOL YASAĞI CİROMUZUN YÜZDE 80’İNİ GÖTÜRDÜ”

 

Bakkal Birol Aydoğmuş, “Alkol satışları yasak, ciromuzun yüzde seksenini götürdü” dedi. “Satışlar dibe vurdu.  Açılmak iyi gelmedi, bir fark yok” diyen Aydoğmuş, “Bu dönemde veresiyelerde artış oldu, insanların alım gücü düştü.  On müşteriden altı, yedisi kartla ödeme yapıyordu önceden iki üç kişiydi” diye konuştu.

 

“BAYRAMDA AÇILMAK HİÇ FARK ETMEDİ”

 

Mahalle bakkallarından Mehmet Doğan, “Borcu borç ile çeviriyoruz. Bir bankadan alıp öbür bankaya o şekilde günü çevirmeye çalışıyoruz” dedi. “İnsanların alım gücü bayağı düştü, yüzde 100’ü geçti. Gider artıyor, alım gücü düştü. İç açıcı değil. Bayramda açılmak hiç fark etmedi” sözleriyle sitem eden Doğan, “Ben esnafım, ben de bir gün kendime bir şey alamıyorum” dedi.

 

Doğan alkol satışının yasaklanmasıyla ilgili de, “Yasaktan önce de düşüşteydi fiyatından dolayı. Yüzde 17.7 arttığından beri o iş bitti” diye dert yandı.

 

“BOŞA AÇMIŞ GİBİ OLDUK”

 

İsminin yayınlanmasını istemeyen başka bir bakkal, “Boştan boşa açmış gibi olduk. Satışlar üçte iki düştü” dedi. Borçla bile geçinemediğini söyleyen bakkal, “Borcu borçla kapatabilsek yine iyi, borç veren de yok. Kredi çeksek ödeyemiyoruz” diye yakındı.