Beklenen Felaket! AFAD, Kahramanmaraş'taki depremi 2020'de tüm ayrıntılarıyla yazmış

Beklenen Felaket! AFAD, Kahramanmaraş'taki depremi 2020'de tüm ayrıntılarıyla yazmış

2020'de Kahramanmaraş Valiliği bünyesinde Kahramanmaraş İl Afet Risk Azaltma Planı İRAP "asrın felaketi" denilen depremlerin olacağını zaten haber vermiş.

2020 yılında Kahramanmaraş Valiliği ve AFAD İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlandı. Raporda depremin şiddetinden, nerede ve nasıl yıkım olacağına kadar her şeyin belirtildiği ortaya çıktı.

1.png

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR BELİRTİLMİŞ

AFAD, Kahramanmaraş için hazırladığı raporda 7.5 büyüklüğünde bir depremin öngörüldüğünü aktarıyor. Hatta şiddet dağılım haritası bile hazırlanıyor. 

2.png

DEPREMİN NERELERİ VURACAĞI TEK TEK ANLATILIYOR

Plandaki zarar görebilirlik analizinde deprem senaryosu da oluşturuluyor. Mahalleler, semtler, binalar tespit ediliyor, oluşacak hasarlar da ayrıntılarıyla kayıtlara geçiriliyor.

zarar-gorebilirlik-analizi.pngzarar-gorebilirlik-2.png

AFAD'ın bahse konu afet planında alınması gereken önlemler de anlatılıyor. 

AFET ÖNCESİ TOPLANTI BİLE YAPILMIŞ

31 Aralık 2020 tarihinde ise İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ve Koordinasyon Kurulu Eylem Değerlendirme Toplantısı, Vali Ömer Faruk Coşkun başkanlığında, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları ve İRAP eylemlerinden sorumlu kurum amirlerinin katılımıyla AFAD Toplantı Salonu’nda düzenlenmiş.

ekran-goruntusu-2023-02-15-154854.png

"213 EYLEMİN BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMESİ İLİMİZ İÇİN BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"

Vali Coşkun o toplantıda dikkat çeken şu ifadeleri kullanmış:

Kahramanmaraş ilimizin afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesi amacıyla İRAP belgesinde yer alan 213 eylemin bir an önce hayata geçirilmesi ilimiz için büyük önem arz etmektedir. Planın uygulanması ve eylemlerin uygulanmasında sorumlu olan 49 kuruma çok büyük görevler düşmektedir.  

Sorumlu kurumlarımız tarafından hem İRAP planında yer alan risk azaltma eylemlerinin hem de 24 Ocak Elazığ depremi sonrasında İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulumuz tarafından alınan 38 maddelik eylemlerinin takip edilmesi, planlaması ve titiz bir şekilde uygulanması öncelikli hedefimiz olmalıdır. 

Bugünkü toplantımızda İl Afet Risk Azaltma Planı eylemlerinin 2020 yılı için 2. Dönem gerçekleşme seviyeleri ile uygulamada karşılaşılan sorunların gözden geçirilmesi, 2021 yılı için yine aynı şekilde eylemlerin takibi Koordinasyon Kurulumuz tarafından sürdürülecektir. 

Toplantımızın İlimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Allah her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun” dedi.