Boşanmada da yetki imamlara veriliyor
Anlaşamayan çiftlerin boşanmak için mahkemeye gitmeden önce başvuracağı arabulucuların da imamlar olmasının yolu açıldı.
Ankara Hâkimevi’ndeki toplantı da gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Gül, Gülen’in iadesinden, boşanma davalarında arabuluculuk görevine kadar birçok konuya değindi.
Aile arabuluculuğuyla ilgili bir soru üzerine Gül, bu konunun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla değerlendirildiğini söyledi. Uyuşmazlıkların mahkeme kapılarında çözülmesi yerine tarafların tekrar müzakere etmesine olanak sağlanmak yönünde düşünceleri olduğunu aktaran Gül, “Sanki ‘Nikâh kıyanlar arabulucu da olabilecek’ şekline çevriliyor, böyle bir şey yok” ifadesini kullandı. Ancak hemen sonrasında arabulucuların kamu görevlisi olacağını belirtti. İmamlar da kamu görevlisi olduğu için, bu durum, arabuluculuğun da imamlara verileceği kaygılarını pekiştirdi. Gül, aile hukukunu, aile müessesesini ayakta tutmaya yönelik çalışmaların bulunduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü, dünyadaki uygulamalara bakıldığını bildiren Gül, henüz somutlaşan bir durum olmadığını belirtti.
‘Köprüden önceki son çıkış’
Gül, şöyle konuştu: “Aile arabuluculuğu meselesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla bu konuyu değerlendiriyoruz. Şu anda tam adı konmuş bir şey yok. Burada da temel felsefemiz uyuşmazlıkların mahkeme kapılarında değil de mümkünse taraflarla bir kez daha iş ciddiye geldiğinde, köprüden önceki son çıkış anlamında bir kez daha müzakere edilmesine imkân sağlama anlamında bir düşünce var. Bu aile müessesesini ayakta tutmaya yönelik çalışmamız. Aynı zamanda çocukların adliye kapılarında, duruşma kapılarında uyuşturucu kullanan ya da katillerle aynı koridorda olmamasını, bir travma yaşamamasını amaçlıyoruz. Bunlar adliyeye gitmeden çözülebilir mi diye çalışma var.”
ABD’ye telefon yanıtı
Tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’la ilgili ABD’ye soruşturma öncesinde bilgi verilip verilmediğinin sorulması üzerine Gül, heyetler arası görüşmede adli yardımlaşma kapsamında olabilecek bilgilendirmelerin yapıldığını ancak öncesinde herhangi bir bilgi verilmediğini bildirdi. Gül, Metin Topuz’un telefonunun ABD tarafından istenmesine ilişkin, “Öyle bir yazı geldi. Bu yazıyı da soruşturmayı yapan savcılık makamına gönderdik. Onların vereceği bir karardır. Şunu söylüyor, ‘Telefon her ne kadar şahsın olsa da bizim işler için kullanıyor.’ O zaman ‘Her ne kadar Türk vatandaşıysa da bizim işler için kullanılıyor onu da verin’ gibi bir noktaya, telefondan başlayıp adama kadar gidecek bir şey olacak. Böyle bir telefon dokunulmazlığını da yeni görmüş oldum” dedi.
‘Gülen’in iadesi için engel yok’
Gül, Fethullah Gülen’in iadesi için bugüne kadar ABD’ye 5 iade dosyası gönderdiklerini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti olduğunda da konunun gündeme gelebileceğini anlatan Gül, şöyle konuştu:
“İade için ‘Şöyle bir belgeye, yazışmaya ihtiyacımız var, bunu verirseniz ondan sonra mahkemeye göndeririz’ diye bir şey yok. Zorunluluk anlamında iade için gerekli başka bir belge kalmamıştır. İadeyi engelleyecek bir belge, prosedür, eksiklik kalmamıştır. Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz.”
Vatandaşlık konusu
Gülen’in vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmayacağının sorulması üzerine Gül, İçişleri Bakanlığının talebi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla vatandaşlıktan çıkarma olabileceğini dile getirdi. Gül, vatandaşlıktan çıkarmanın yargılamaları ve iadeyi etkilemeyeceğini öne sürdü.