Büyükelçilik, 'biyolojik bir savaş olmadığına dair kanıt yok'

Büyükelçilik, 'biyolojik bir savaş olmadığına dair kanıt yok'

Çin'in Ankara Büyükelçiliği Basın Dairesi Başkanı Şie Şinşing, Koronavirüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şinşing, salgının kaynağının henüz bulunamadığını da bildirerek, aşı geliştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini ve üç ay içinde Koronavirüs için aşı bulmayı hedeflediklerini kaydetti.

Şinşing, virüsün Vuhan kentinde yaygınlık gösterdiğini belirterek, "Hastalığın kaynağını henüz bulamadık. Dünyanın bu virüse ilgisi büyük. Çin hükümeti açıklık ve şeffaflık çerçevesinde son gelişmeleri bildiriyor. Sosyal medyada yanlış bilgiler ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRK VATANDAŞINA BULAŞMIŞ BİR VİRÜS YOK"

Şinşing, Vuhan kentindeki Koronavirüs salgını nedeniyle 34 Türk, yedi Azerbaycan, yedi Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşını Türkiye'ye getirecek askeri kargo uçağı 'Koca Yusuf'un gece saat Türkiye saati ile 23:00 sıralarında bu kentte olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"01:00'de geri dönmek için yola çıkacak. O bölgede yaşayan Türk vatandaşları ülkelerine dönebilecek, buna çok sevindik. Bununla uğraşmak oldukça zor, sadece Türkiye değil pek çok ülkeden aynı talep geldi. Biz zor şeyleri aşarak Türklerin talebini yerine getirdik. Çin'de şu ana kadar Türk vatandaşına bulaşmış bir virüs yok. Şu ana kadar Çin'de Avustralyalı ve Pakistanlı kişilere bu virüs bulaştı."

"BM VE DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ARAŞTIRMA YAPMASI GEREKİR"

Şinşing, "Dünya basınında virüsün Çin'in kontrollü nüfus azaltma politikası olduğuna ve virüsün başka ülkelerden biyolojik savaş maksadıyla gönderildiğine dair iddialar var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz" sorusuna ise, şöyle yanıt verdi:

Bu iddia oldukça saçma. Elimizde bunun biyolojik bir savaş olup olmadığı konusunda herhangi bir delil yok. Birleşmiş Milletler'in (BM) biyolojik savaş konusunda anlaşması var. Buna da bildiğim kadarıyla 190 ülke üye. Bu iddia doğru ise o zaman çok ciddi bir boyuta varır. BM ve Dünya Sağlık Örgütü araştırma yapması gerekir. Bilime dayanmayan hiç bir şeyde yorum yapmak doğru değil. Çin hükümetinin bu iddiayı araştırıp araştırmadığı konusunda elimizde şu an somut bir bilgi yok. Buradan sizin aracılığınızla bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Virüsle alakalı panik yapmayın. Ama uyanık kalın. Panik duygusu virüsün kendisinden daha zararlı."