Candan Yüceer, Yurt Gazetesi’ne konuştu “Ülkemizde domates tane ile satılır hale gelmiştir”

Candan Yüceer, Yurt Gazetesi’ne konuştu “Ülkemizde domates tane ile satılır hale gelmiştir”

Yurt Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye’de ekonomik sıkıntıların pandemi ile birlikte zirveye ulaştığını vurgulayarak, “Artık tezgahlarımızda tane ile domates var" dedi.

YURT GAZETESİ TBMM - ÜNSAL ERGEL / Yurt Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türkiye’de ekonomik sıkıntıların pandemi ile birlikte zirveye ulaştığını vurgulayarak, “Artık tezgahlarımızda tane ile domates var. Sadece bu mu? Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ya yansıdı. Arkadaşlarımız esnaf gezilerinde gördüler, artık bardakla sıvı yağ satılıyor bu ülkemizde. Askıda ekmek gerçeği var. Bayat ekmek kuyrukları var. Bu gerçekleri görmezden gelemeyiz” dedi.

whatsapp-image-2021-04-12-at-12-28-27-1.jpeg

TAŞ, MUTFAĞA DÜŞMÜŞ”

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun defalarca sorduğu “128 Milyar Dolar nerede?” sorusuna TBMM’deki grup toplantısında verdiği “Damat kadar taş düşsün başınıza” cevabını hatırlatan CHP’li Yüceer, “Bunu herkes soruyor, herkes merak ediyor. Çünkü bu bizim kara gün paramızdı. Bir türlü cevap gelmiyordu. O taşın nereye düştüğü belli aslında. Vatandaşın mutfağına düşmüş aslında. Vatandaşın ocağına düşmüş. Vatandaşın ocağına bir yangın düşmüş vaziyette. Çiftçinin, emeklinin, esnafın, memurun başına düşmüş bu taş” diyerek şöyle devam etti:

“Her ne kadar hükümet abartıyorsunuz dese de, biz görüyoruz sokakta açız diyen insanları. Sokakta marketlerin önünde, pazar yerlerinde görüyoruz. O artıklardan toplanan gıdalarda görüyoruz. Tarihi geçmiş gıdaların toplanmasından görüyoruz. Heryerde iş arayan insanlardan görüyoruz. Bakın artık mahallelerde evlatlarıyla ‘fazla yemeğiniz var mı?’ diye soruyor artık insanlar birbirine.  

Yani geldiğimiz noktada insanlar gerçekten, büyük bir fakirleşme ve yoksulluk var. Daha dün haberlerde İzmir'de bir çiftçi, tarlasını satmasına rağmen borçlarını kapatamadığı için intihar etti. Sessizce canına kıydı. Toplu intiharlar var ülkemizde. Son 2002-2019 yılları arasında intihar vakalarında çok ciddi bir artma var. Bunların hepsinin elbette ekonomik, sosyal nedenleri var. İnsanlarda mutsuzluk, yanlızlık, çaresizlik, umutsuzluk var. Maalesef bunlar birileri tarafından görülmüyor, duyulmuyor. Sorumlular kim? Maalesef bu ülkeyi yönetenler. Sorumlu kim? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.

“SARAY’DAN KAFALARINI ÇIKARABİLSELER”

Hatırlarsanız bütçe görüşmelerinde, ‘Türkiye'de yoksulluk sorununu ortadan kaldırdık’ diye övünüyorlardı. Ama bir yanda insanlar çocuğuma pantolon, defter-kalem, süt alamadım, KYK borçlarını ödeyemedim diye intihar ediyor. Keşke saraydan kafalarını bir çıkarabilseler. Keşke vicdan gözüyle topluma bir bakabilseler ve topluma o gözle bir dokunabilseler. Gerçekler o kadar açık ve net ki. Bunu görebilecekler. Ama maalesef göremiyorlar.”

“DEVLET, KÖR-SAĞIR OLDU”

2018 yılında başlayan ekonomik krizin, pandemi ile zirveye çıktığını ve toplumun tolere edemeyeceği boyuta ulaştığını ifade eden Yüceer, “Bu 1 yıllık pandemi sürecinde diğer ülke devletlerinin işini kapatmak zorunda kalan, gelirini kaybedenlere arka arkaya sosyal destek paketlerini açıklarken, esnafın kirasını öderken, gelir desteği sağlarken bizde maalesef devlet kör sağır oldu. Toplumun önemli bir kesimi aç ve çaresiz vaziyette. Habire ekonomik paketler açıklanıyor. Ama maalesef bu paketlerde işçiye, emekçiye hiçbir şey yok. Yine gidiliyor 3 yandaşın kredi borçları kapatılıyor. Yine gidiliyor yandaş kuruluşların vergi borçları siliniyor. Vatandaşa dönüp onun gelir desteğini sağlayacak hiçbir şeye bu paketlerde yer verilmiyor” dedi.

“BAYAT EKMEK KUYRUĞU VAR”

whatsapp-image-2021-04-12-at-12-28-25.jpeg

Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlarımız bir umut, bir çare göremeyince, sessizce kendi yaşamlarına son veriyorlar. Yani bu korkutucu bir şey. Toplumda adalet ve güven duygusunun zedelenmesi bence en kötü şey. Türkiye şu anda bunu yaşıyor. Artık tezgahlarımızda tane ile domates var. Sadece bu mu? Geçtiğimiz günlerde sosyal medya ya yansıdı. Arkadaşlarımız esnaf gezilerinde gördüler, artık bardakla sıvı yağ satılıyor bu ülkemizde. Askıda ekmek gerçeği var. Bayat ekmek kuyrukları var. Bu gerçekleri görmezden gelemeyiz. Artık marketlerin önlerindeki çöp konteynırlarından gıda toplayan ciddi sayıda yoksulumuz var. Resmi rakamlara göre Türkiye'de 18 milyonu aşkın yoksulumuz var. Bakın bugün Şubat ayının işsizlik rakamları açıklandı. Yüzde 13'den fazla 12 milyon işsizimiz var ama maalesef 12 tane sarayı olan bir yöneticimiz var.

“3Y DEVASA BOYUTLARA ULAŞTI”

Açım diyen insana, ‘O kadar değil, abartıyorsun’ diyerek duyarsız kalan, sağır olan, vicdanını karartmış yöneticilerimiz var. Şimdi bir yandan bunlar olurken, işsizlik, pandemi, ekonomik krizin verdiği ağırlık derinlik, alım gücünün giderek azalması, vergideki adaletsizlik insanları daha da büyük bir uçuruma sürüklüyor. Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımızla beraber Kars’taydık. Çiftçilik ve hayvancılık bitmiş durumda. Bir tane fabrika açmadıkları gibi olanların da kapanmasını sağlamışlar. Siz üretimde olmazsanız, nasıl var olacaksınız.

Ak Parti ‘Yolsuzluk, Yoksulluk ve Yasaklarla’ mücadele iddiasıyla iktidara geldi. 3Y artık devasa boyutlara ulaşmış şekilde. Artık yasakların haberlerini bile yasaklıyorlar. Bugün bir genelge yayınlandı. Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu işleyenler artık yurtlarda kalamayacaklar diye. Bugün her eleştirinin hakaret kapsamında değerlendirildiğini görüyoruz. Bu çocukların eğitim hakkına engel olmak ne kadar büyük bir ayıp.

“DAKİKADA 4 ASGARİ ÜCRET HARCIYORLAR”

Ülke kaynaklarının acımasızca israfı ortada. Pandemi koşullarında tanesi 500 bin Avro’ya 4 adet Mercedes siparişi verildiğini görüyoruz. Sarayın 1 dakikada 4 asgari ücretlinin maaşını harcadığını biliyoruz. 1 günlük masrafının 4,5 milyona ulaştığını görüyoruz. Bir yandan israf, bir yandan yolsuzluklar devam ediyor. 41 ayrı yerden maaş alan memurlar var. Cumhurbaşkanının etrafındakiler 3’er 4’er yerden maaş alıyorlar. İşsizliğin bu boyutlara ulaştığı, her 4 gençten birinin iş bulduğu ülkemizde bu kadar israf, bu kadar yolsuzluk, bu kadar duyarsızlık ülkemizi maalesef buralara taşıyor. Çiftçimiz artık toprağı ekemiyor. Çünkü maliyetler 3-4 kart arttı. Mazot, elektrik, su, ilaç, tohum hepsi katlandı. Aynı şekilde hayvancılık bitti. Çünkü ülkemiz yanlış politikalar sonucunda kendi ülkesinin çiftçisini, hayvancısını besleyeceğine onu geliştireceğine yabancı ülkelerin çiftçisine geliştirmeye tercih ediyor. Vergileri sıfırlıyor, ithalatı arttırıyor.

whatsapp-image-2021-04-12-at-12-28-26-1.jpeg

“GÜVEN VEREMİYORLAR”

Türkiye’nin geldiği durumda hükümetin vatandaşa güven veremediğinin altını çizen CHP’li Yüceer, “Artık ülke yönetimi hiçbir alanda güven vermiyor. Paramız son dönemde yüzde 77 değer kaybetti. İnsanlarımız artık TL’ye güvenmiyor. Bu durumu hepimizin artık oturup düşünmesi, ne yapabiliriz demesi gerekiyor. Pandemi döneminde ekonomik destek çok önemli. Hükümet yeni torba yasayla 47 liralık günlük desteği, 50 TL’ye çıkarmışlar. Utanmadan bununla övünüyorlar. Ayda bin 500 TL’lik sefalet ücretiyle, izine çıkarılacak işçiler. Nasıl geçinecekler, önümüz Ramazan, bu insanlar nasıl geçim sağlayacaklar” dedi.