Çavuşoğlu Lavrov ile görüştü: "Kanal İstanbul’la birlikte Montrö’de bir değişiklik olmayacak"

Çavuşoğlu Lavrov ile görüştü: "Kanal İstanbul’la birlikte Montrö’de bir değişiklik olmayacak"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Antalya’da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Antalya’da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus Mevkidaşı Lavrov ile Antalya'da birebir ve heyetler arası görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından ikili ortak basın düzenledi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: KANAL İSTANBUL İÇ HUKUKUMUZA TABİ OLACAK

Çavuşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“İkili ilişkilerin yanında Rusya’yla çalıştığımız bölgesel konular var. Suriye, Libya, Afganistan ve Karabağ konularını ele aldık. Amacımız, bu bölgelerde istikrarın ve barışın kalıcı olması. Suriye’de sükunetin sürmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

Kanal İstanbul’un ilk köprü temelini attık. O törenle Kanal İstanbul’la ilgili görüşlerini Sayın Cumhurbaşkanımız tüm dünyayla paylaştı. Boğaz’dan geçen trafik şu an ciddi risk oluşturuyor. Maksimum 25 bin güvenli geçiş kapasitesi varken şu an bu rakam, 45 bini geçti ve 78 bini aşacak. Bu projeyi hayata geçirmek için diğer aşamaları üzerinde ilgili birimlerimiz çalışıyor. Uluslararası şirketlerden de çok ciddi ilgi var. Dışarıda da Türkiye’de de tartışmalar oluyor. Bu kanalın Montrö’ye etkisi var mı? Ne Kanal İstanbul’un Montrö’ye ne Montrö’nün Kanal İstanbul’a bir etkisi var. Ayrıca Montrö Anlaşması’nın nasıl revize edileceği ve sonlandırılacağı da yine Montrö Anlaşması’nın içerisinde var. Kanal İstanbul’la birlikte Montrö’de bir değişiklik olmayacak. Türkiye, Montrö’ye bugüne kadar hep bağlı kalmış bir ülkedir. Projenin, Montrö Anlaşması ile herhangi bir ilgisi yoktur. Zaten Kanal İstanbul, bizim iç hukukumuza tabi olacak.

“AŞI SERTİFİKASI ÖNERİMİ, DOSTUM SERGEY LAVROV’A İLETTİM”

Aşı sertifikası önerimi, dostum Sergey Lavrov’a ilettim. Diğer ülkelerden gelen turistler için yaptığımız uygulamaları Ruslar için de uyguluyoruz. İki doz aşı olan Rus turistlerden PCR testi istemiyoruz. Rus turist hangi aşıyı yaptırmışsa onu kabul ediyoruz. İster Sputnik olsun ister başka bir aşı. Rusya ile aşıların karşılıklı tanınmasını ilettik.”

LAVROV: "KANAL İSTANBUL, YABANCI ÜLKE ASKERLERİNİN ORADA KONUŞLANMASINA SEBEP OLMAYACAK"

Lavrov ise şunları söyledi:

“Sputnik V aşısının Türkiye'ye tedariki ve bu ülkedeki üretiminin başlatılmasına büyük önem veriyoruz.

Turizmde her önlemin alınacağı yönünde güvence verildi. Turizmin devamı ve gelişimi için birlikte çalışacağız.

Türk dostlarımızın kendi savunmalarını sağlamak amacıyla S-400 füze savunma sisteminin ilk alayını kullanma niyeti dahil olmak üzere, Türkiye'nin askeri-teknik iş birliğinin geliştirilmesi konusundaki ilkeli tutumunu büyük memnuniyetle karşıladık.

Moskova, Rus turistlerin sağlıklarının korunması için tüm önlemleri almaya hazır olduğu için Türkiye’ye minnettar. 

Kanal İstanbul'un yapılması, yabancı ülkelerin askerlerinin orada konuşlanmasına sebep olmayacaktır.

Rusya ve Türkiye, Suriye'de terörün kökünün kazınması ve Suriyelilere insani yardım sağlanmasından yana olduklarını ifade etti.

Güven artırıcı tedbirlerin güçlendirilmesine vurgu yaparak ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin uygulamadaki sorunları çözme konusunda Bakü ve Erivan'a yardım etme çabalarımızı yakından koordine etmeyi sürdürmeye karar verdik.”