Cezaevlerindeki koronavirüs salgını görmezden mi geliniyor?

Cezaevlerindeki koronavirüs salgını görmezden mi geliniyor?

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin koronavirüs semptomu göstermesine rağmen teste tabi tutulmadığına dair iddialarını meclise taşıdı.

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, cezaevlerindeki sorunları TBMM gündemine taşıdı. Aydoğan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle üç ayrı soru önergesi verirken, önemli iddiaları da dile getirdi.


 
''CEZAEVLERİ SALGIN HASTALIKLAR İÇİN EN BÜYÜK RİSK BARINDIRAN ALANLAR''
Cezaevlerinin salgın hastalıklar için en büyük risk barındıran alanlar olduğunu söyleyen Aydoğan, ''COVİD-19 salgını ülkemizde görülmeye başladığı andan itibaren ceza ve tutukevlerinde ne gibi önlemler alınacağına dair soru işaretlerimizi ilgili bakanlıklara iletmiştik. Çünkü ceza ve tutukevleri salgın hastalıklar için en büyük risk barındıran alanlardır.

Burada insanların sağlığı, dışarıda yaşanılan koşullardaki gibi değil. Yeterince güneş görmedikleri için, hareket alanlarının kısıtlı olması nedeniyle kas yapılarının giderek zayıflaması ve yeterince vitamin alamıyor olmaları gibi birçok olumsuz etken var. Bunlar öngörülebilir durumlardır ve böyle bir hastalıkla karşı karşıya kalınınca ceza ve tutukevlerinde yoğun önlemler almak gereklidir'' ifadelerini kullandı.

''SADECE SİYASİ TUTUKLULAR HİÇBİR HAKTAN YARARLANAMADI''
CHP’li Aydoğan, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları özelinde bazı ciddi iddiaların olduğunu ve tutuklu ve mahkumların sağlık koşullarından endişe edildiğini ifade etti. Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, pandeminin başından beri revirin olmadığını, tutuklu ve mahkumların hastalıklarını kendi kendilerine tespit edip dilekçe yoluyla ilaç aldıklarını öğrendiğini dile getirerek, şu ifadelere yer verdi: 


 
“Tutuklu ve mahkumların koğuşları ülkenin birçok ceza ve tutukevinde olduğu gibi Bakırköy ve Silivri’de de kapasitelerinin üzerinde bir doluluğa sahip. Salgın hastalık böyle bir kalabalığı affetmez.

Bu olmasın diye İnfaz Yasası’nda değişiklik yapıldığında, Meclis kürsüsünden adil davranılması gerektiğini ifade etmiştik. Fakat İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikle binlerce kişi tahliye edildi, sadece siyasi tutuklular bu kapsamda hiçbir haktan yararlanamadı. Hala ceza ve tutukevleri tıklım tıklım. İnsanlar hastalanıyor, diğer yandan test yapılmadığını ifade ediyorlar.

Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumları’nda Covid-19 testi yaptıran tutuklu ve mahkumlara da test sonuçları verilmemiş. Bunların gerekçelerini Sayın Bakan Gül’e sordum. Ayrıca koronavirüs salgınının başladığı tarihten beri, ceza ve tutukevlerinde kaç mahpusun hastalığa yakalandığı, kaçının virüsten öldüğü açıklanmadı. Bu soruları daha önce de bakanlığa sormuştuk, fakat hala yanıt alamadık.”


Aydoğan, “Sağlığa erişim her bir yurttaş için eşit biçimde sağlanmalıdır. Tutuklu ve mahkumların sağlık haklarının korunması öncelikle devletin görevidir. Yaşam ve sağlık hakkı evrensel haklardır. Bu bağlamda Adalet Bakanlığı’ndan daha ciddi bir özen gösterilmesini bekliyoruz. COVİD-19 önemleri kapsamında ceza ve tutukevleri teftiş edilmeli. Kaç hasta var, bunların kaçı ağır? Kaçı hayatını kaybetti, tedavileri nerede yapılıyor? Mahpus kapasitesi ve yatak kapasitesi arasında ifade edilen uçurumlar doğru mu? Bunlara yanıt istiyoruz fakat daha önemlisi bu sorunların çözümlenmesini bekliyoruz” sorularını sordu.