CHP Genel Başkan Yardımcısı: 'Belirli grupları büyüttüler'

CHP Genel Başkan Yardımcısı: 'Belirli grupları büyüttüler'

Ekonomide gidişatın kötü olduğuna değinen Erdoğdu, “Örneğin yüzde 10 büyüdük dediklerinde kimin maaşı reel olarak yüzde 10 arttı? Hep belirli bir grubu büyüttüler. O nedenle gelir dağılımı adaleti çok önemli” dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu açmazdan çıkması için CHP’nin dört aşamalı bir planı olduğunu belirten Erdoğdu, “Görünen, 2020 konkordato 2021 yılı iflaslar yılı olacak. Bu durumdan çıkmak için CHP olarak 4 aşamalı bir plan öngörüyoruz. Her şeyden önce en alttaki, en temel taş demokrasi, hukuk devleti ve güçler ayrılığı, yani anayasa meselesi. Referandumdan sonra Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti anayasasızlaştı. Bugün yürürlükte olan bir anayasa değildir. Kuvvetler ayrılığını getirmeyen, temel hak ve hürriyetleri garanti altın almayan metne, anayasa denmez. Türkiye’nin şu an bir anayasası yoktur. Şiddetle ve ivedi olarak öncelikle bir anayasaya ihtiyacımız var” dedi.

ÜRETEN EKONOMİ ŞART
Bunun üzerine muhakkak gelmesi gerekenin, “üreten bir ekonomi” olduğunu anlatan Erdoğdu, “Biz borçlanan bir ekonomiyiz. Maalesef başka ülkelerin tasarrufunu yiyen bir millete dönüştürüldük. Devlet borçlu, millet borçlu, vatandaş borçlu, KOBİ’si borçlu, şirketi borçlu. Bu borç ekonomisinden, tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmek zorundayız” dedi.

NE ANLAMI VAR
“Üretiyoruz, büyüyoruz, kazanıyoruz da vatandaş bunu alamıyorsa işçi, memur, emekli payını alamıyorsa büyümenin ne anlamı var” diyen Erdoğdu, “Örneğin yüzde 10 büyüdük dediklerinde kimin maaşı reel olarak yüzde 10 arttı? Hep belirli bir grubu büyüttüler. O nedenle gelir dağılımı adaleti çok önemli. Bunu sağlamanın da yolu şu: Birincisi asgari ücreti reel anlamda yükselteceksiniz. Kaşıkla verip kepçeyle almamanın yolu, gerçek bir üretim artışına dayanan ücreti sağlamaktır” diye konuştu.

İŞSİZ DEĞİL PATRON FONU
İşsizlik sigortasının çok doğru kullanılması gerektiğini ifade eden Erdoğdu, “İşsizlik sigortası patron fonuna dönmüş. Kişi işsiz kaldığında kullanım şartları kolaylaştırılmalı. İşsizlik fonunun derman olmadığı yerde de, aile sigortası devreye girmeli. Türkiye’de hiçbir çocuğun yatağa aç girmediğinden 82 milyon emin olmak zorunda. İşsizlik sigortası şemsiyesinde olmayan, aile sigortası şemsiyesi altında olmayan, istihdam altında olmayan kimse kalmamalı.” şeklinde konuştu.