CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre: Zirveden sadece Biden ile verilen fotoğraf kaldı!

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre: Zirveden sadece Biden ile verilen fotoğraf kaldı!

Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Üçlü Mutabakat hakkında yaptığı açıklamaları hatırlatan CHP'li Yunus Emre, “Anlaşılan NATO Zirvesi sonucunda elimizde sadece Biden ile verilen fotoğraf kaldı.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Üçlü Mutabakat hakkında yaptığı açıklamaları ve Biden’dan F-16 konusunda alınan desteğin Kongreye takılmasını hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Yunus Emre, “Anlaşılan NATO Zirvesi sonucunda elimizde sadece Biden ile verilen fotoğraf kaldı.” dedi.  

İstanbul Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Yunus Emre konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

NATO Zirvesi’nde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan Üçlü Mutabakatı bir NATO Belgesi olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan FETÖ ve PYD/YPG’nin terör örgütü olarak bir NATO belgesinde yer aldığını söylemişti. 

Biz de Üçlü Mutabakatın ülkemizin güvenlik ve terörle mücadele hassasiyeti bakımından önemli olduğunu vurgulamış ancak henüz resmen NATO üyesi dahi olmayan iki ülke ile imzalanan Üçlü Mutabakatın bir NATO belgesi olmadığını söylemiştik.
Ayrıca Erdoğan’ın FETÖ ve PYD/YPG’nin NATO’nun belgelerinde terör örgütü olarak yer aldığı ifadesinin de yanlış olduğunu belirtirken Zirve sonucunda açıklanan ve “resmi bir NATO belgesi olan” Stratejik Konseptte de bu iki terör örgütünün isminin yer almadığını hatırlatmıştık. 


Bu sözlerimiz ilk ağızdan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tarafından hafta sonu yaptığı açıklama ile doğrulandı. 

Brüksel merkezli Jeopolitik Çalışmalar Grubu isimli düşünce kuruluşuna verdiği mülakatta “Üçlü mutabakat zaptı bir NATO belgesi değil, kolaylaştırılmasına yardımcı olduğumuz bir belgedir” ifadelerini kullandı. Ayrıca PKK’nın hem NATO hem de AB için terör örgütü olduğunu söylerken FETÖ ve PYD/YPG için bir değerlendirme yapmaktan da kaçındı. 
Bu yaşananlar Erdoğan’ın dış politikayı iç politika için bir araç olarak kullanmasının bir örneğidir. Biden ile görüşmeyi gerçekleştirebilmek için “veto”sunu kaldırması “dikte edilen” Erdoğan ülkeye mahcup dönmek istememiş olacak ki NATO üyesi olmayan ülkelerle imzalanan bir zaptı NATO belgesi diye halka sunmaya çalışmaktadır. 
Biden ile fotoğraf vermeyi, F-16 satışı için desteği bir zafer olarak pazarlamaya çalışan Erdoğan’ın parasını ödediğimiz ama alamadığımız F-35’ler konusunda ne yaptığını sormak gerekir. 


Erdoğan’ın FETÖ ve PYD/YPG’nin terör örgütü olarak bir NATO belgesine girdiğine dair açıklamalarının mesnetsiz olduğu bizzat NATO Genel Sekreteri tarafından tescillendi.  Biden’dan F-16 konusunda alınan destek de Kongreye takıldı.  Anlaşılan NATO Zirvesi sonucunda elimizde sadece Biden ile verilen fotoğraf kaldı.